Узгоджені пакети від "четвірки": спікера буде обрано вже у четвер?

Четвер, 23 травня 2002, 12:39
У четвер після тижневої перерви, яка проходила в режимі постійних консультацій, депутати знову спробують обрати керівництво Верховної Ради. О дванадцятій годині четверга на розгляд народних депутатів від "четвірки" – Віктором Ющенком, Олександром Морозом, Петром Симоненком та Юлією Тимошенко - було внесено два пакети кандидатур у президію.

Перший пакет: Адам Мартинюк (КПУ) - спікер, Роман Безсмертний ("Наша Україна")- перший віце-спікер, Юлія Тимошенко (БЮТ) - віце-спкер.

Другий пакет: Роман Безсмертний ("Наша Україна") - спікер, Адам Мартинюк (КПУ)- перший заступник голови парламенту, Станіслав Ніколаєнко (СПУ) – заступник.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко, коментуючи досягнуті угоди, назвала їх "безумовною перемогою". "Якщо ніхто з четвірки не зрадить, то сьогодні буде обрано президію", - сказала вона після спільного засідання фракцій "Нашої України" та БЮТ.

Вона ствердно відповіла на питання про те, чи зможе "четвірка" залучити кілька голосів позафракційних для підстраховки пакету від чотирьох фракцій.

Віктор Ющенко("Наша Україна") вважає найбільш прохідним "пакет", в якому на посаду спікера пропонується кандидатура Романа Безсмертного. На його думку, обидва зареєстрованих пакети, узгоджених "четвіркою" "можуть бути результативними", але більше шансів у "пакету", в якому спікером пропонується Безсмертний. Коментуючи на прохання журналістів внесення двох "пакетів" від "четвірки", Ющенко підкреслив, що лідери партій, "на жаль, не прийшли до кінцевого компромісу", передає Інтерфакс-Україна.

За інформацією УП, джерела у "Нашій Україні" повідомляють, що на засіданні фракції Віктор Ющенко попередив, що пропонуватиме залишити склад фракції тим депутатам, які не підтримають внесені пакети. Раніше категорично проти спікера-комуніста виступала підгрупа Народного руху України. Лідер НРУ Геннадій Удовенко повідомив журналістам, що поки рухівці продовжують консультації у середині підгрупи, однак, він наголосив, що своїми діями Рух "не розвалюватиме "Нашу Україну".

Водночас деякі члени фракції зазначають дефіцит голосів, який може виникнути при голосуванні за їх пакет. Так, після детальних підрахунків "Наша Україна", Комуністична партія, БЮТ та Соціалістична партія вийшли на 223 депутати. У четвер захворіла член фракції Ющенка Слава Стецько. Також, найпевніше, проти пакету голосуватиме Володимир Щербань. Саме він єдиний на засіданні фракції проголосував проти того, аби з "Нашої України" виключалися дептутати, які візьмуть бюлетень при голосуванні пакету від "Єди".

Виступаючи з трибуни парламенту, Симоненко зазначив, що підтримуючи компромісні варіанти "пакетів" керівних посад у парламенті, комуністи виходили з того, що в ході парламентських виборів "понад 60% виборців проголосували проти курсу нинішньої влади", повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, цей компроміс запропонований фракцією КПУ і підтриманий, зокрема, фракцією "Наша Україна", що відкриває можливості для позитивного голосування по одному з "пакетів". Запропонувавши кандидатуру Адама Мартинюка до складу керівництва Верховної Ради, комуністи запропонували іншим лідерам "четвірки" висунути "кандидатури, які вони вважали за необхідне".

У парламентських кулуарах Петро Симоненко назвав умови підтримки Компартією пакету від "Нашої України". КПУ віддасть свої голоси за Безсмертного лише за умови, що фракція Ющенка забезпечить голосування 108-110 депутатів за Мартинюка. Тобто, виходячи з логіки лідера комуністів, вони розраховують обрати керівництво парламенту, заручившись підтримкою членів парламенту, які не входять до "четвірки", наприклад, кількох донецьких депутатів.

На час внесення пакетів від "четвірки" ще не було узгоджених кандидатур від "Єдиної України" та СДПУ (О). Джерела у фракції влади повідомляють, що найбільш реальним є пакет "Литвин-Васильєв-Зінченко". Водночас лідер "Трудової України" Сергій Тігіпко зазначив в інтерв'ю УП, що станом на ранок четверга ця пропозиція поки не обговорювалася на його партійній підгрупі. Володимир Литвин також повідомив, що пакету від "Єдиної України" поки що немає.

Тим часом, очевидно, що "Єда" внесе свій пакет після голосування за Мартинюка та Безсмертного, яке, на їх думку, буде безрезультатним. Члени "харчофракції" не сумніваються, що Володимир Литвин буде обраний спікером у третьому пакеті. Так, існує інформація, що фракція влади вже замовила на вечер четверга фуршет у ресторані готелю "Київ", що розташований через дорогу від ВР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування