Розшифровка прес-конференції Мельниченка: На початковій стадії деякі розмови я чув сам. І після цього я вирішив, що треба записувати....

Четвер, 23 травня 2002, 16:04
Першу частину розшифровки прес-конференції Миколи Мельниченка читайте тут
Розшифровка прес-конференції Мельниченка: "Деркач переконав ЦРУ" та статтю про цю подію:
Кінець підкрався непомітно... до Кучми, Деркача, Литвина і Кравченка


Кеніг: У цій справі до мене звернулися з проханням проаналізувати різні частини записів, які дехто називає плівками. І коли я починав працю в 70-х роках, тоді дійсно записи були на плівках. Але ці записи не є плівками. Це - "розумні медіа-картки", які, наприклад, часто використовуються у цифрових фотоапаратах, таких, як наприклад, цифрові фотоапарати "Олімпус". Це - диск, який записує цифрову інформацію, яка зажди складається з нулів і одиниць. Я знаю, що це може виглядати досить складно, але комп'ютерні системи – це нулі й одиниці...

Мене попросили дослідити ці "розумні медіа-картки", певні сегменти записів і визнати чи вони є автентичними. Під автентичністю я маю на увазі чи вони були оригіналами записів, чи їх було змінено якимось чином або відредаговано якимось чином. Мова йде про будь-яку модифікацію записів. Це те, що ми розглядали.

Ми провели перші 50 годин чи більше, аналізуючи саму систему... (Далі йде дуже технічний опис системи запису, яким користувався майор Мельниченко. Щоб не зробити помилок у перекладі термінів з англійської мови ми пропускаємо кілька абзаців.)

 Брюс Кеніг
Брюс Кеніг
 
...Ми передивилися все дуже детально, кожний сегмент запису, який було надано в наше розпорядження. Ми не маємо сотень годин запису; ми аналізували тільки частинки, які стосувалися цієї справи. Ці частинки було відібрано майором, іншими людьми, задіяними у цій справі. І наше рішення – нічого поганого з цими файлами не відбувалося. Ми, однак включили кілька речень до нашого звіту з метою бути максимально точними: чи можна змінити цифровий запис так, щоб це не було помітно? І відповідь "можливо". Однак, ця можливість мінімальна. Ви не можете зліпити різні слова докупи і зробити з них речення. Дуже важко долучити запис, зроблений в інший день чи в іншому місці до нашого файлу так, щоб цього не було помітно. І ці речі ми перевіряємо. Ми дивимося безпосередньо на цифрові файли, чи їх не було пошкоджено в будь-який спосіб... І ми не думаємо, що щось подібне сталося...

Питання: Чи порівнювали ви голоси на плівках (питання до Кеніга)?

Кеніг: Ми не порівнювали. Перш за все, не існує наукових лабораторних методів з повною гарантією, незважаючи на те, що ми бачимо в кіно. По-друге, в цій справі, я не думаю, що це необхідно. Найбільш точний спосіб ідентифікувати чийсь голос – запитати того, хто знає цю особу. Якщо ви працюєте з людиною постійно, говорите по телефону, то можете ідентифікувати цю особу як тільки вона сказала кілька слів. Мені здається, що люди, голоси яких присутні на цих плівках – відомі сотням тисяч, якщо не мільйонам людей; навіть люди у цій кімнаті могли б з точністю ідентифікувати голоси на плівках...


Питання: про розслідування в Сан-Франциско (до Мельниченка).

Мельниченко: Я хочу, щоб ви почули інформацію від мене з приводу деяких розслідувань. Такі розслідування ідуть і на території Сполучених Штатів Америки. Мене викликають для допомоги в розслідуванні. Але я хочу сказати, що це не є розслідування справи Лазаренка. І мене не викликали по справі Лазаренка. На Великому Журі я давав свідчення. І я думаю, що найближчим часом вони будуть мати результати. Більше про розслідування в Сан-Франциско я сказати не можу, але я певний, що це розслідування допоможе у боротьбі з організованою злочинністю. Питання не таке просте, як здається, на перший погляд, але воно і не таке безнадійне. У мене є повне переконання, що розслідування буде доведено до кінця. І для цього є всі правові підстави.

Питання: Українська пропаганда стверджує, що плівки було змонтовано ще до зникнення Гонгадзе. Скажіть, коли точно ви вирішили опублікувати записи?

Мельниченко. Повірте мені – ця ситуація була складна. Українська мафія стверджує, що це змонтовано. Я думаю, що Брюс Кеніг відповів на це питання. Разом з цим, якби це було змонтовано, хіба б отримав я притулок у США? Як відомо, я отримав притулок після того, як записи було оприлюднено. Далі, чи отримав би я повістку від Міністерства юстиції віддати записи, аби вони були змонтовані. Разом з тим, по справі Гонгадзе не все ще оприлюднено. Так, не оприлюднений ще мотив. І люди Кучми кажуть: "Та хіба міг президент Кучма бажати щось погане журналісту. Хто він такий?"

Мотив є. Мотив полягає в тому, що Гонгадзе друкував статті, в тому числі й про продаж зброї. Цим був дуже роздратований Деркач. Гонгадзе перешкоджав Деркачу. І я хочу вам навести невеличкий епізод розмови, який відбувся між Кучмою і Деркачем. Я прошу вибачити мене за те, що я буду озвучувати слова Деркача і Кучми нецензурною мовою. Розмова відбулася 12 червня 2000 року. Приходить Деркач до Кучми і каже:

Деркач: Леонід Данілич, почитайте, буквально дві хвилини. Ето то, шо організовал ету статтю. Што слєдующій украінскій Путін - ето Андрєй Деркач. Ну, ето вот, Гонгадзе.

Кучма: Гонгадзе ето?

Деркач: Да, да.

Кучма: Так ви ж єму можетє піздєц здєлать?

Деркач: Да, так всьо, піздєц єму. Я єго, бля, задрочу.


...Ну тут трошки не зв'язано, бо далі іде великий діалог, в Інтернеті це найближчим часом буде. Далі під кінець розмови Кучма каже:

Кучма: Гонгадзе, на, я нє чітаю, разбєрісь с нім как слєдуєт.

Деркач: Гонгадзе поставлю на мєсто.


Таким чином, це показує один із мотивів. Також, дуже важлива річ – це участь Литвина у цій справі. Ми знаємо, що Кучма – це керована людина, хвора на самолюбіє. І досить йому дати деяку інформацію, як він дуже боляче реагує. Сам Литвин пропонує Кучмі розібратися із Гонгадзе за допомогою Кравченка. Не правовим шляхом, а бандитським. Найближчим часом ми закінчимо розслідування справи по Литвину. І покажемо громадськості, що він за людина є. Яке він має відношення до переслідування, в тому числі американських підприємств, підприємців на території України. Так, за підказкою Литвина були спроби і намагання Кучми переслідувати такі організації як Freеdom House, Комітет виборців, дискредитувати Олбрайт в Україні, інших американських політиків в Україні.

Питання: Розкажіть в деталях, як було зроблено записи, хто їх зробив? Друге питання: чи продавала Україна зброю іншим режимам? Третє питання: чи Кольчуги в Іраку?

Кеніг. Я не можу сказати в яких умовах працювала система. Але сама система – це маленький записуючий пристрій фірми Тошіба DMR DAS SХ-1 (ми могли помилися з абревіатурами ). Деякі люди називають це цифровою системою диктування. Пристрій керувався саморобним дистанційним пультом, який вмикав і вимикав пристрій. Ця система, коли її виключити – вона створює новий файл. Іншими словами, якщо ви дивитесь на файл, що складається з шести годин записів – це означає, що пристрій не вимикався шість годин. Якщо пристрій увімкнути, наступне вімкнення буде записуватися у новому файлі. Дуже легко сказати, коли пристрій вмикався і вимикався. Хто керував цією системою – я не маю такої інформації.

Питання: А хто встановив це?

Кеніг: Не я (Сміх у залі)

Мельниченко: Установив цю систему я, це не система, це - звичайний диктофон, який стояв під диваном. Диктофон включався і виключався дистанційно. Цей диктофон не працював від голосу. Я його включав і виключав. Я можу відповісти на запитання, щоб у вас не було більше питань так, як я відповів на Великому Журі. Диктофон під диван клав я. Рішення записувати Кучму я прийняв особисто. Мета була покінчити з організованою злочинністю. Ніхто мені не наказував, ніхто мені не давав гроші за те, щоб я записував Кучму. Таку відповідь я дав на Великому Журі під присягою.

Кеніг: Деяке пояснення. Він вживає вираз "диктофон" – це загальна назва для записуючих систем. У данному випадку була система фірми Тошиба.

Мельниченко: Друге питання - чи продавала Україна зброю в інші країни. Я хочу вас запевнити, що Україна як країна не має ніякого відношення до незаконного продажу зброї в жодну країну. Незаконним продажем зброї займалися високі посадові особи України. На ваше запитання більш переконливо я зможу відповісти через декілька місяців, коли ми зробимо транскрипт деяких важливих розмов. На третє питання - чи була продана зброя в Ірак, я відповідаю так: у мене є докази, що спецоперація по продажу "Кразів" була виконана. Проте, чи є дана техніка на сьогодні в Іраку, я не можу відповісти...

Питання: Ви сказали, що крім записів, є ще й документи, які засвідчують продаж зброї до Іраку. Які це документи?

Мельниченко: Є оперативна інформація, також є свідчення, які підтверджують і підсилюють факти, які є в розмовах... Є інформація, яка зараз не підлягає оприлюдненню...

Питання: Що сталося з Деркачем? Де він зараз? Чи ви маєте якусь інформацію про його діяльність на посаді керівника української митної служби?

Мельниченко: Деркач зараз знаходиться в антинародній фракції "За Єдину Україну" в парламенті. І доречі, Кучма повинен захистити ще одного подєльніка – Кравченка. Він має йому придумати державну посаду в Адміністрації президента, або якогось міністра. Деркач займався контрабандою і був один випадок, коли він провів обшуки в аеропорту Бориспіль, у офіцерів прикордонників. Прикордонники перешкоджали контрабанді Деркача. Це навіть Кучму роздратувало. І Кучма сказав такі слова: "Що?! Деркач хоче всю контрабанду взяти під контроль?"

Питання (до Кеніга): Чи ви вивчали оригінали записів? Де плівки? Чи вам відомо про інші розслідування, таке як розслідування фірми "Крол"?

Кеніг: Я не знаю, де знаходяться плівки. Я не знаю багато про інші розслідування. Коли ми запитали "Крол" про інформацію через наших адвокатів, таку інформацію вони нам не надали.

Мельниченко: Розумієте, якщо "Крол" стверджує, що записи були від активації голосу, і в той же час "Крол" боїться дати прізвище експерта, і при цьому "Крол" взяли записи із Інтернету, то про що говорити.

Кеніг: Крол стверджує, що пристрій активізувався голосом, але це не так. Пристрій включався і виключався за допомогою дистанційного пульту.

Питання: На якій відстані працював дистанційний пульт? Як він виглядає?

Кеніг: Ми не перевіряли на якій максимальній відстані може працювати дистанційний пульт. Ми перевірили, що на певній "розумній" відстані він працює нормально. Він включає записуючий пристрій.

Питання: Чи він може працювати через стіну?

Кеніг: Може, якщо там немає багато заліза. Майте на увазі, що пристрій треба було включати і виключати. Якщо його не було включено – пристрій не записував.

Сам дистанційний пульт – це саморобний пристрій. Він виглядає як чорний пластиковий корпус, об'ємом приблизно 8.9х5.6х1.7см. Ззовні корпусу: два перемикачі, дві кнопки, зелений і червоний індикатори. Повторюся, це така собі саморобна річ.

Мельниченко: Це саморобний пристрій дистанційного включення. Я думаю, що мені потрібно оформити авторські права в Тошибі. Дистанційно він працює до 100 метрів в нормальних умовах. А я знаходився від диктофону буквально метр, два, три, п'ять.

Питання: Чи ви були присутні коли були ці розмови?

Мельниченко: На початковій стадії деякі розмови я чув сам. І після цього я вирішив, що треба записувати....

Питання: ви стверджуєте про продаж зброї, "кразів" в Ірак. Чи хоч би один з цих етапів був задокументований в об'єктив?

Мельниченко: Будь-ласка представтеся.

Запитуючий: Я громадянин України, зараз на пенсії, перебуваю у США з приватним візитом.

Мельниченко: Я вам відповім як колега колезі. (Сміх у залі). Адвокати Кучми намагаються вести дискусію в іншому напрямку. Так, коли з'явилася інформація про те, що Кучма говорив про Гонгадзе такі слова, то адвокати Кучми нав'язали таку дискусію: "Це просто слова Кучми про Гонгадзе, він же ніде не говорив убити його".

До речі, восени 2001 до мене приїжджали люди і пропонували мені дві пропозиції. Одна пропозиція: гроші, депутатство і припинення карних справ, щоб я нічого не говорив і віддав записи. І друга: якщо я від цього відмовлюся – вони дадуть інформацію про те, що да, записи справжні, але Гонгадзе вбили ті люди, які організували прослуховування кабінету. І сказали, що вбивство пов'яжуть з Морозом і деякими мафіозними кланами з Москви. І це підтвердять спецслужби України, Росії і Америки. І я сказав їм, хлопці, будь-ласка, давайте цю інформацію.

У мене є записи, які підтверджують, що Кучма знав, що Гонгадзе вже мертвий. Я заявляю, що у смерті Гонгадзе винен Кучма, Кравченко, Деркач і Литвин. На суді я предоставлю докази, що стосуються смерті Гонгадзе.

Що стосується незаконного продажу зброї, в якому замішані Кучма, Деркач та інші посадові особи, я вам також кажу, що докази є. Розкривати всі карти для того, щоб показати, що є, я не збираюсь. Я пропоную вам як адвокату Кучми бути в суді і захищати його в суді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News