Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук і Кучма тримають курс на НАТО

Четвер, 23 травня 2002, 16:59
Україна починає процес, кінцевою метою якого є вступ країни до НАТО, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук.

У четвер на прес-конференції у Києві Марчук зазначив, що таке рішення прийняте у цей день на засіданні РНБО України під головуванням президента Леоніда Кучми.

"Сьогодні мова йшла про необхідність розробки довгострокової стратегії, в кінці якої повинне бути приєднання України в майбутньому до системи колективної безпеки, на якій базується НАТО", - підкреслив секретар РНБО.

Він зазначив, що на засіданні був схвалений цей проект стратегії, який буде доопрацьований і затверджений президентом України.

За словами Марчука, Україна офіційно проінформує про цей документ НАТО 9 липня, коли в Україну прибуде генеральний секретар альянсу Джордж Робертсон, який разом із послами країн-членів НАТО візьме участь у святкуванні 5-літнього ювілею підписання Хартії про особливе партнерство України з НАТО.

"Подальша підтримка позаблокового статусу є безперспективною для України, в деяких випадках і шкідливою", - відзначив секретар РНБО.

Разом з тим, підкреслив він, Україна навіть не стоїть в черзі у НАТО. За словами Марчука, сьогодні на вступ у НАТО претендують 9 країн, і щоб Україні "стати у цю чергу", необхідно досягнути ряду критеріїв, зокрема, в області демократизації суспільства і розвитку економіки.

Марчук зазначив, що, можливо, на Празькому самміті НАТО, який відбудеться у листопаді і куди запрошений український президент, Україна представить "узгоджені пропозиції" щодо поглиблення співпраці з НАТО.

Відповідаючи на питання про терміни вступу у НАТО, він сказав: "Терміни залежать від України, наскільки ми будемо рухатися по шляху європейської інтеграції". Одна лише заявка на вступ до НАТО - "це несерйозно, це викличе сміх", необхідна підтримка цього наміру суспільством, а також узгоджені дії всіх гілок влади, підкреслив Марчук.

На засіданні РНБО з доповіддю виступив Марчук, міністр закордонних справ Анатолій Зленко і міністр оборони Володимир Шкідченко.

У ході засідання, сказав Марчук, зазначалося, що на хвилі боротьби з міжнародним тероризмом почався процес формування нових систем партнерства між різними державами, що може радикально змінити уявлення про майбутній світовий устрій. Нова роль НАТО у сфері боротьби з викликами міжнародної безпеки, її розширення за межі традиційної зони відповідальності практично робить Північноатлантичний альянс "базовою структурою загальної європейської системи безпеки".

Марчук також зазначив, що на сьогоднішній день в альянс входять 19 держав, і в той же час співпраця під егідою НАТО об'єднує не тільки держави-членів, але і переважна більшість країн євроатлантичного простору. Так, у створеній з ініціативи НАТО Раді євроатлантичного партнерства співробітничають 46 країн, у тому числі 27 партнерів і 19 членів. "Всі вони співробітничають у рамках заснованої НАТО військової програми "Партнерство заради миру", - сказав він.

Секретар РНБО нагадав про створення нової структури Росія-НАТО у форматі "двадцятки", що містить у собі "елемент інтеграції Росії в систему прийняття рішень альянсу".

За словами Марчука, "досягнуте в останні роки змістовне поглиблення співпраці" України з НАТО у багатьох напрямах. При цьому він зазначив, що з 23 основних сфер партнерства, тільки 4 охоплюють широку сферу.

Реалізація підсумків засідання РНБО буде мати на меті поглиблення співпраці між Україною і НАТО в політичній, економічній, військовій, інформаційній сферах, в тому числі шляхом інтенсифікації консультацій з альянсом.

Говорячи про першочергові кроки щодо реалізації рішення РНБО, Марчук відзначив необхідність інтенсифікації процесу реформування оборонної сфери, внесення змін і доповнень у концепцію національної безпеки, військової доктрини і проект закону про основні напрями зовнішньої політики України з урахуванням нового формату стосунків з альянсом, створення на базі державної міжвідомчої комісії з питань співпраці України з НАТО координаційного органу високого рівня, підвищення статусу національних координаторів співпраці України з альянсом, почати цільове фінансування програм співпраці з державного бюджету.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування