Намір України вступити до НАТО - політичний пшик, вважає Гліб Павловський

П'ятниця, 24 травня 2002, 10:52
Заява Євгена Марчука про намір України вступити в майбутньому до структур НАТО спричинила суперечливу реакцію російських політиків.

Директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін переконаний, що цю заяву оприлюднено спеціально напередодні візиту Джорджа Буша до Росії. Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Дмитро Рогозін заявив, що поки що не зовсім зрозумілі мотиви рішення керівництва України розпочати процедуру вступу до НАТО.

Водночас Дмитро Рогозін не згоден з тими російськими політиками, які вважають, що подібна позиція України означає руйнування СНД. Це скоріше початок розвалу НАТО, - наголосив політик.

На думку глави Фонду ефективної політики Гліба Павловського, заяву українського керівництва щодо НАТО не слід розглядати як подію військово-стратегічного характеру. Це суто політичний жест, який носить суто демонстративний характер.

Проте штаб-квартира НАТО також звернула увагу на заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони України Євгена Марчука про наміри Києва вступити до Північноатлантичного альянсу.

Один з речників НАТО Роберт Пшчель повідомив "Німецькій хвилі", що український уряд не надсилав до штаб-квартири офіційної інформації щодо намірів Києва стати членом альянсу. Тому, за словами речника, було б неправильно робити коментарі, посилаючись лише на повідомлення агенств.

Водночас альянс привітав бажання України тісніше співпрацювати з НАТО. Роберт Пшчель відзначив: "Ми звернули увагу на те, що Україна публічно заявила про свою підтримку більшої інтеграції до євроатлантичних структур. Такі процеси НАТО вітає. Адже змінюється архітектура євроатлантичної безпеки, а це має позначиться й на наших відносинах з Україною".

Пшчель повідомив, що під час саміту НАТО в Празі, що відбудеться в листопаді, має бути визначено, як Брюссель і Київ можуть розширити співпрацю. За його словами, добра нагода поговорити про майбутні відносини з'явиться й під час засідання комісії "Україна-НАТО", яке відбудеться 9 липня в Києві за участі генерального секретаря альянсу Джорджа Робертсона.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...