Україна не подавала заявок на вступ до НАТО - Кучма

П'ятниця, 24 травня 2002, 15:38
Президент України Леонід Кучма заявляє, що процес інтеграції України в НАТО є тривалим і взаємопов'язаний з інтеграцією в Європейський Союз.

"Це взаємопов'язане з інтеграцією в ЄС, одне без іншого неможливе", - сказав Кучма, відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна" на прес-конференції в п'ятницю у Херсоні. Президент вважає, що намір України інтегруватися до НАТО "в інтересах усіх українців і не тільки українців", "тому що безпеку європейську неможливо побудувати без України".

Кучма зазначив, що після рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 травня деякі ЗМІ повідомили, що Україна ледве чи не подала заявку до НАТО. "Це не відповідає дійсності. Це тривалий процес", - підкреслив президент.

За його словами, намір України інтегруватися у НАТО - "це не новина", оскільки вона і раніше заявляла про інтеграцію в євро-атлантичні структури, однак "життя триває, і нам необхідно визначатися і називати речі своїми іменами, зокрема, НАТО".

Кучма зазначив, що "немає у світі жодного політика, який не розуміє, що НАТО - це військово-політична структура, яка є гарантом стабільності". "Україна не може стояти осторонь від цих процесів", - сказав президент.

Він також зазначив, що на першому етапі цього процесу повинна статися інтенсифікація діалогу України з НАТО, а на наступному етапі - складання програми дій вступу України в альянс. При цьому, за словами Кучми, на сьогоднішній день Україна ще не готова вступити у Північноатлантичний альянс. "Нам потрібно дорости до цього", - сказав він.

Говорячи про необхідність інтеграції України до НАТО, президент сказав: "Ми бачимо, що сьогодні Росія має нову форму стосунків з НАТО, практично це членство - не повне, однак, воно є". Крім того, метою вступу України до НАТО є зміцнення стабільності на континенті. "Хочу, щоб ми ніколи не воювали", - сказав Кучма.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
15:06
Країни G7 обіцяють посилити протиповітряну оборону України
14:55
До України повернути 17-річну дівчину, яку вивезли з ТОТ до Росії
14:51
Вчені знайшли докази публічного осквернення решток королівської родини Мая у Гватемалі
14:49
Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла
14:29
Як Росія відповідає на запити Червоного Хреста про підтвердження полону? Пояснює речник МКЧХ
Усі новини...