Кучма – "зрадник". Так вважають колишні соратники

Субота, 25 травня 2002, 13:57
Станіслав Гуренко, лідер Компартії України, зареєстрованої 22 липня 1991 року, закликав учасників надзвичайного з'їзду партії ухвалити рішення про об'єднання з КПУ (лідер Петро Симоненко).

Звертаючись до делегатів з'їзду, він підкреслив, що подальше паралельне існування двох компартій з однаковою назвою, спільними програмами, стратегічними цілями, спільними ідейними організаційними основами не виправдано і служить розпиленню сил комуністів.

Він закликав провести об'єднавче засідання з'їздів двох партій у неділю, 26 травня, і закликав закріпити в резолюції об'єднавчого з'їзду положення про те, що КПУ (Симоненка) є "єдиною правонаступницею" Компартії, зареєстрованої в 1991 році, передавши їй всі права.

Гуренко також закликав після об'єднання двох партій на спільному з'їзді в неділю заявити про припинення діяльності очолюваної ним КПУ.

Він також звернувся з пропозицією зберегти партійний стаж комуністів, які не виходили з партії після заборони діяльності КПУ в серпні 1991 року, продовживши термін перереєстрації членів партії до кінця нинішнього року.

Кажучи про юридичне об'єднання партій, Гуренко підкреслив, що просте "рішення про об'єднання означало б створення нової партії" і пов'язані з цим складності з реєстрацією в Мінюстиції.

Шлях, запропонований на з'їзді про оголошення КПУ Симоненко правонаступницею КПУ 1991 року, дозволяє продовжити діяльність Компартії без перереєстрації.

Звертаючись до делегатів з'їзду, Гуренко підкреслив, що КПУ сьогодні виступає як послідовна опозиційна режиму влади політична сила.

У доповіді він надав звіт про діяльність КПУ, починаючи з 1989 року. Він назвав однією з головних помилок керівництва партії в той час помилки в підборі керівних кадрів, "ігнорування ленінської кадрової політики, внаслідок чого багато представників партії "зрадили її ідеали". Серед "переродженців і зрадників" Гуренко, зокрема, назвав Леоніда Кравчука, Івана Плюща, Леоніда Кучму, що посідали свого часу високі посади в партійній ієрархії.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування