Четвірка перепише Конституцію, щоб вибирати президента у Верховній Раді?

Неділя, 26 травня 2002, 15:06
Нова Верховна Рада має "унікальний шанс" ухвалити зміни до Конституції щодо перерозподілу повноважень між гілками влади, вважає один з лідерів Комуністичної партії України Адам Мартинюк. За його словами, нововведення можуть сягнути навіть того, щоб записати у Основному законі норму про вибори президента парламентом і вже у 2004 році "обирати президента із зміненими функціями".

"Найкласичніша німецька модель могла б підійти нам. Там парламентська коаліція формує уряд, і Бундестаг обирає президента, у якого чітко означені функції. Це є у багатьох державах, і ми можемо на це піти. Такі проекти є", - заявив Мартинюк у неділю в інтерв'ю журналістам під час роботи з'їзду Компартії України.

За його словами, у заяві чотирьох "про це і йдеться – про перетворення президентської республіки у парламентсько-президентську". "Там чітко не говориться про те, яким є обрання президента, але з метою економії коштів навіщо треба обирати президента усім народом?", - зазначив він.

Відповідаючи на питання, чи вже існує законопроект про делегування парламенту функції обирати президента, Мартинюк зазначив, що "це не проблема". "Треба розглянути законопроект, запропонований минулим скликанням, який зараз перебуває у Конституційному суді. Його суть в тому, що Кабінет міністрів формується Верховною Радою", - додав він. Мартинюк нагадав, що внесення змін до Конституції за законом може відбутися протягом двох сесій парламенту.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News