Кубок їде у Донецьк

Понеділок, 27 травня 2002, 09:40
Донецький "Шахтар" став 3-разовим володарем Кубка України, перемігши у фінальному матчі у додатковий час київське "Динамо" з рахунком 3:2. Переможний гол у гірників забив Андрій Воробей.

Такого футболу Київ не бачив вже давно: на полі була справжня боротьба, інтрига та емоції. Перед початком гри переповнений стадіон "Олімпійського", верхній ярус якого був в червоно-чорних кольорах армії вболівальників "Шахтаря" (до Києва їх приїхало майже 30 тисяч), вшанував хвилиною мовчання пам‘ять Валерія Лобановського.

З перших хвилин матчу динамівці пішли у наступ, намагаючись знайти шлях до воріт Ковальовського. Донецького голкіпера вже на 13-ій хвилині замінив Шутков – після того як поляк в‘їхав головою у штангу. Проте, незважаючи на перевагу "Динамо" на початку гри, холодний душ першими прийняли кияни. Так, скориставшись помилкою центральних захисників, Попов вийшов сам на сам з Шовковським і майстерно прокинув воротаря "Динамо" - 0:1.

Зрівняли динамівці рахунок, забивши гол з офсайду - принаймні таке склалося враження, коли Белькевич отримав м‘яч у штрафному майданчику гостей і без проблем сам обіграв Шуткова. Після цього моменту гравці гірників намагалися "наїхати" на бокового суддю, який, проте, свого рішення не відмінив.

Попри постійну боротьбу за м'яч у першому таймі небезпечних моментів - за винятком голів - майже не було.

Вже на початку другої 45-хвилинки глядачам не довелося нудьгувати. Спочатку Шацьких, отримавши м‘яч на лінії штрафного, вміло розвів по різних кутах Шуткова і зробив рахунок 2:1. Пропустивши гол, футболісти "Шахтаря" заграли краще, мобілізованіше, точніше, з азартом. У ці хвилини могла забита як одна, так і інша команда. Але в деяких моментах добре грали голкіпери, а в інших рятувала штанга та поперечина.

Проте старання гірників та воля до перемоги були винагороджені. Відігралися вони лише на 82-ій хвилині. Ателькін, що вийшов на заміну, після навісу Старостяка пробив головою. Шовковський, хоч і парирував м‘яч, проте не зміг відвести загрозу від воріт. 2:2.

Далі було ще кілька гольових моментів із боку обох команд, які, проте, вже виділялися своєю хаотичністю. В додаткових двох таймах по 15-ть хвилин знову ж таки сильнішими та ближчими до перемоги були донеччани, що вони з успіхом і зробили. Почав комбінацію Аліуце, який вийшов на заміну. Донецький півзахисник, якого преса вже встигла відправити у бухарестську "Стяуа", зробив феноменальну передачу на Воробея. Той на швидкості увійшов у штрафну "Динамо", легко розібрався з Федоровим і ударом з гострого кута нокаутував Шовковського.

2:3 – це заслужена перемога "Шахтаря" у захоплюючому фіналі Кубка України. Відзначимо, що "Динамо" та "Шахтар" вперше зустрічалися у фіналі Кубка, а, отже, гірники відкрили рахунок своїм перемогам над динамівцями. Це не надто приємний статистичний факт для тренера "Динамо" Олексія Михайличенка - гра з "Шахтарем" була його дебютом в ролі в.о. головного тренера чемпіонів України.

На післяматчевій прес-конференції Михайличенко відзначив, що гірники у цій грі були фартовішими за "Динамо", але не сильнішими. Він також додав, що на результат гри вплинули помилки "Динамо" у захисті та нереалізація моментів. Тренер переможців Невіо Скала не приховував задоволення, підкресливши, що сьогоднішній фінал був гідний європейського, а його футболісти виконали завдання, перегравши сильного суперника - київське "Динамо".

Динамо" – "Шахтар" – 2:3

Голи: Белькевич 31, Шацьких 50 - Попов 10, Ателькін 82, Воробей 90+9

"Динамо": 1.Шовковський, 5.Ващук, 8.Белькевич, 9.Гіоане (21.Ідахор, 92), 10.Пеєв (11.Чернат, 77), 14.Гусін, 16.Шацьких (7.Мелащенко, 106), 17.Федоров, 24.Боднар, 26.Несмачний, 32.Гавранчич.

"Шахтар": Ковалевський (Шутков, 15), Старостяк, Глевецкас (Аліуце, 70), Флоря, Ндіайе, Тимощук, Попов, Левандовський, Зубов, Бєлік (Ателькін, 73), Воробей.

"ДИНАМО" - "ШАХТАР": ПІСЛЯМАТЧОВА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ТРЕНЕРІВ КОМАНД

Олексій Михайличенко в.о. головного тренера "Динамо":

- Звичайно, хотів би відразу поздоровити донецький "Шахтар" із виграшем Кубка України. Сьогодні був по-справжньому кубковий поєдинок зі своєю трагедією. Хочу подякувати всім хлопцям за ту гру, яку вони показали, за самовідданість. У цьому відношенні нікому з них не можна пред‘явити ніяких претензій. Але що стосується індивідуальної майстерності, то сьогодні ми не використали всі свої можливості і не показали в завершальній стадії поєдинку все те, на що ми здатні. Якщо до цього додати декілька найгрубіших помилок в обороні, то ми отримаємо те, з чого складається результат сьогоднішнього матчу: з помилок в обороні і нереалізації в атаці.

- Склалося враження, що до кінця другого тайму футболісти "Динамо" втомилися. Чи так це?

- Це була не стільки втома, скільки чисто психологічно спрацював рахунок у матчі - ми стали більше уваги приділяти обороні. Окрім того, оскільки "Шахтареві" треба було відіграватися, то він додав у русі. Ось тому склалося враження, що команда втомилася. Але відразу після пропущеного м'яча ми знов додали в русі й ініціатива знову була у нас. Кожна команда грає так, як дозволяє їй суперник.

- Виходячи з того, як сьогодні проявив себе Мелащенко, чи не вважаєте ви, що його потрібно було випустити на поле раніше?

- Зараз важко про це говорити. Якби ми знали, що результат його виходу на поле буде таким, як ми сьогодні побачили, то, напевно, ми б його випустили раніше. Та й потім, деякі гравці досить-таки сильно втомилися, отримали велике навантаження, як наслідок - зріст неминучості травм. Тому ми не ризикували і, маючи в наявності двох форвардів, тримали Мелащенка до останнього моменту.

- Чи можна вважати, що сьогоднішній поєдинок був генеральною репетицією матчу "Шахтар" - "Динамо" в передостанньому турі чемпіонату України? І які висновки зробило "Динамо" з сьогоднішньої зустрічі в проекції на майбутній матч з "Шахтарем"?

- Провести фінал, як репетицію - напевно, це недозволено. Це був фінал. Фінал Кубка України і матч чемпіонату України - це зовсім різні за стратегією і за своїми завданнями ігри. Ми виходили на сьогоднішню гру тільки з одним бажанням - бажанням перемогти. Як, у принципі, і "Шахтар". Так, сьогодні "Шахтар" був удачливішим за нас. Я не скажу "сильнішим", він був удачливішим.

- Чи з'явиться Віталій Рева у воротах "Динамо" в наступних матчах?

- Це не виключено. Ми маємо двох рівноцінних воротарів, тому хто буде знаходитися в оптимальнішій формі (як у фізичній, так і в психологічній), той і займе місце у воротах.

- Сьогоднішній матч ще раз підкреслив проблему центральних захисників "Динамо", помилки яких стають вже серійними. Може після сьогоднішнього матчу підуть якісь оргвисновки саме по центральних захисниках?

- Ні, оргвисновки підуть у тренувальному процесі. А покарань ніяких не буде. На полі гравці - це люди, які мають право на помилку. Так, трапляється так, що ці помилки стають фатальними, але ми будемо на цьому робити акцент і будемо над цим працювати.

- Відкидаючи ажіотаж і інші емоційні акценти сьогоднішнього матчу, могли б оцінити рівень футболу, показаного командами? Наприклад, у порівнянні з матчами Ліги чемпіонів.

- Сьогоднішній матч і по ажіотажу, і по напрузі, і по якості футбола був високого рівня. Так, це не фінал Ліги чемпіонів, це фінал Кубка України, але в будь-якому фіналі всі ті емоції, швидкості, віддача знаходяться на рівні фіналу.

Невіо Скала головний тренер "Шахтаря":

- Перед тим, як говорити про гру, від мене особисто, від команди, від президента клубу ми хочемо присвятити цю перемогу передусім Валерію Лобановському. Потім цю перемогу ми хочемо присвятити тим 30 тисячам наших уболівальників, які приїхали сюди з Донецька, щоб допомогти нам. Я щасливий за них. Я також повинен подякувати президенту нашого клубу, він був дуже близький з командою в ці останні два тижні підготовки до вирішального матчу. Я також повинен подякувати моїм гравцям і моїм співробітникам, які працювали дуже серйозно і з великим напруженням. Я схвильований цією прекрасною перемогою на цьому прекрасному стадіоні.

Я уперше у Києві. Тепер ми будемо радіти цій перемозі, яка підніме наш дух, і продовжимо боротьбу в чемпіонаті України.

Що стосується гри, то я думаю, моя команда зіграла найбільшу гру, показавши прекрасний футбол. Ми також здійснили багато помилок, але наша команда росте, ми будуємо основу для великого майбутнього. Я дуже гордий за своїх гравців. Гра була дуже інтенсивною з тактичної точки зору. Ми дуже добре проявили себе у фізичному відношенні, хоч у кінці матчу ми, природно, були майже мертві. Я думаю, що ми отримали заслужену перемогу. Заслужену тим, що ми показали за 120 хвилин матчу як у технічному, так і в тактичному плані.

- Декілька добрих слів на адресу суперника.

- Ми знаємо "Динамо", це дуже сильна команда, нам було сьогодні дуже важко. Але я думаю, було б неправильним робити оцінку суперника. Це був дуже коректний матч, гравці "Динамо" на футбольному полі поводилися дуже коректно. І це робить честь українському футболу.

- Який стан Ковальовськи? І чи не було у вас побоювань, що вимушена заміна воротаря внесе зміни у ваші плани?

- Шутков - відмінний воротар, сьогодні він парирував декілька небезпечних ударів. Випадок з Ковальовським трошки дивний - на штанзі був якийсь гачок або цвях, об який наш воротар, стрибаючи за м'ячем, розбив надбрів'я. Він не міг більш залишатися у грі, але ми не боялися, ми знали, що Шутков зараз знаходиться в хорошому стані і він показав у 2-3 випадках свої кращі якості.

- Відкидаючи ажіотаж та інші емоційні акценти сьогоднішнього матчу, могли б оцінити рівень футбола, показаного командами? Наприклад, у порівнянні з матчами Ліги чемпіонів.

- Я думаю, що в цей вечір усі вболівальники побачили великий футбол, організований футбол і звичайно на рівні європейського футболу. Хоч, ми повинні усунути деякі тактичні помилки. Я думаю, що сьогоднішній фінал гідний європейського фіналу.

- Як проходить видужання Вірта і чи входить він у ваші подальші плани як воротар команди?

- Зараз ми будемо радіти перемозі, а про майбутнє ми подумаємо завтра.

- Наскільки ослабила гру "Шахтаря" відсутність нігерійських легіонерів - Агахови і Окоронкво? І друге питання: чи знали ви, що рівно рік тому вихід на заміну Ателькіна так само, як і сьогодні привів до вирішального гола "Шахтаря"?

- Так, я пам'ятав про це, тому я і випустив на поле Ателькіна. А що стосується першого питання, то я не хотів би говорити про відсутніх гравців, я думаю, що було б справедливо подякувати і тим, хто грав, і тих хто сидів на лавці запасних або не приїхав у Київ з різних причин. Те, що ми змогли перемогти без декількох наших провідних гравців, говорить про те, що у нас велика група гравців, здатних реалізовувати поставлені задачі. У нас велика команда, яка росте і всі гравці від 1-го до 23-го відчувають себе складовими частинами команди.

- Прокоментуйте інформацію, що з'явилася про те, що Аліуце найближчим часом може покинути "Шахтар".

- Це речі, які мене не стосуються. З питаннями, пов'язаними з контрактами гравців, потрібно звертати до президента клубу. Аліуце сьогодні зіграв дуже добре, він нам допоміг виграти в сьогоднішньому матчі. Але правильніше буде сказати, що нам допомогли виграти всі наші гравці. Всі провели великий матч і заслуга повинна бути розділена між усіма.

- Трохи жартівливе питання. З вашим приходом "Шахтар" стати грати в атакуючий футбол. Чи можна сказати, що ви створюєте в Донецьку футбольний театр Ла Скала?:

- Ну це трошки самовпевнено. Я не Паваротті, дуже важко вийти на такий рівень, але ми працюємо над цим. Найголовніше я відчуваю, що у мене за спиною довіра клубу, президента, це важливо, тому що робота буде довгою. Я упевнений, що у нас є можливості для поліпшення нашої гри, але це буде розмова завтрашнього дня, коли в кінці чемпіонату ми підведемо підсумок сезону, оцінимо те, що ми зробили і будемо далі вдосконалювати нашу гру.

- Склалося враження, що з виходом на поле Аліуце контроль над м'ячем у вашої команди істотно поліпшився...

- Ми і без Аліуце добре грали. Ми провели хорошу гру, але ясно, що не обійшлося без індивідуальних помилок, як наприклад у ситуації, коли ми пропускали другий гол. Але це входить у футбол. Мені не подобається говорити про окремих гравців, мені подобається говорити про команду, яка, звичайно, зіграла відмінну гру з точки зору тактики, техніки, морального духу, фізичної підготовки... Більшого від команди просити не можна.

- Чим би ви пояснили дуже емоційну реакцію ваших гравців на рішення арбітра матчу?

- В деяких моментах я також був дуже злий на результат матчу. Я був на одній лінії з боковим суддею, що зафіксував офсайд - ніякого "поза грою" там не було! Я так вважаю, хоч на 100% не упевнений, необхідно подивитися запис матчу. А ось у моменті, коли "Динамо" забивало перший гол, "поза грою" було. Боковий суддя може помилятися, але ми також люди і маємо право виплескувати свої емоції. Звичайно, Зубову за його догану лайнсмену не треба аплодувати, але ймовірно до того часу він уже сильно втомився як фізично, так і психологічно, тому, напевно, і "зірвався". Аплодувати Зубову не треба, але ми постараємося зрозуміти його.

- Ви виграли Кубок України, тепер ви маєте можливість виграти і золоті медалі чемпіонату. Якщо вам не вдасться цього зробити, чи будете ви вважати вдалим минулий етап своєї роботи в "Шахтарі"?

- Успіх допомагає сильним. Успіх - це складова частина футболу, без неї не було б футболу. Але успіх - це маленький процент успіху. Думаю, що сьогоднішня перемога - це результат проробленої роботи протягом 3-4 місяців. Триває чемпіонат України, у "Динамо" перевага в два очка, але ми постараємося зробити все, щоб виграти чемпіонат. Але якщо нам не вдасться цього зробити, то ми спробуємо досягнути мети в наступному році.

- Останнім часом з'явилася інформація про зацікавленість у ваших послугах грецького АЄКа. Чи може АЕК зробити таку пропозицію, після якої ви залишите "Шахтар"?

- Я пов'язаний з "Шахтарем". Незважаючи на необхідність підписання контракту, досить рукостискання з президентом клубу. Тому всі пропозиції, що надходять від інших клубів не будуть мати для мене жодного значення. Ми робимо програму для "Шахтаря" на наступний сезон і я можу сказати, що якщо ми порозуміємося з керівництвом клубу, то я залишуся в "Шахтарі" ще на один рік. З великим задоволенням, з великою радістю і з великим ентузізамом.

- Ви будете вчити російську мову або гравців "Шахтаря" будуть вчити італійську?

- Гравці, звичайно, вивчають італійську мову, так і я вже можу говорити декілька слів російською. Я можу сказати "Добридень", "Добривечір" і под. Але ваша мова дуже важка, тому мені на її освоєння буде потрібний деякий час. А з гравцями у нас спільна мова вже є.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...