У найближчий час курс гривні буде стабільним

Понеділок, 27 травня 2002, 12:38
На думку голови Національного банку України (НБУ) Володимира Стельмаха, загальноекономічний розвиток України не дає підгрунтя, яке дозволяло б прогнозувати послаблення позицій національної валюти. Визначальним фактором у цьому питанні є стан платіжного балансу, який за результатами січня-квітня, залишається позитивним, повідомив Володимир Стельмах. Зокрема, за чотири місяці цього року, сальдо рахунків поточних операцій становило $991 млн., що на $478 млн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Експерти, опитані "Контекстом", висловили впевненість у тому, що курс національної валюти буде залишаться відносно стабільним, тобто, різкої девальвації не буде. Разом з тим, ситуація на валютному ринку значно менш сприятлива для збереження стабільності гривні, ніж у минулому році, відзначили аналітики.

За словами голови департаменту економічного аналізу Міжнародного інституту порівняльного аналізу (МІПА) Олександра Сергієнко, уряд вносить питання про необхідність девальвації гривні вже досить тривалий час, проте позиція Нацбанку, який продовжує підтримувати стабільний курс національної валюти, є більш зваженою і економічно виправданою політикою". Диспропорції, які виникають на валютному ринку, дуже часто продиктовані сезонними або кон’юнктурними факторами, тому у цьому контексті девальвація гривні не стала б реальним відображенням економічної ситуації.

До девальваційних факторів, що обумовлювали коливання національної валюти у перші місяці цього року, варто віднести від’ємне торгівельне сальдо у березні і формування негативних очікувань стосовно погіршення ситуації із зовнішньою торгівлею у наступні місяці. Справа в тому, відзначив директор департаменту економічних програм Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова (УЦЕПД) Володимир Сіденко, що базові експортні галузі (перш за все – металургія і хімічна промисловість), які складають 42% усіх валютних надходжень країни, у результаті введених обмежень з боку Сполучених Штатів та несприятливої кон’юнктури, що склалася на світовому ринку, значно зменшили обсяги експортних постачань.

Це позначилось на погіршенні сальдо платіжного балансу. Окрім того, у період передвиборчої кампанії існували значні економічні ризики, які негативно впливали на стабільність національної валюти. Найбільш істотним ризиком , на думку експертів, була загроза зміни голови центробанку, що, у свою чергу, могло привести до зміни акцентів у монетарній політиці країни.

Після закінчення парламентської кампанії девальваційний тиск на гривню значно зменшився, вважає Олександр Сергієнко. Політичні ризики зміни економічного курсу і призначення іншого голови НБУ нівелювалися, а Нацбанк декларує продовження політики з утримання курсу національної валюти від значних коливань. Завершення парламентських виборів стимулює також повернення частини капіталів, які були вивезені за межі країни перед виборами.

Проте ризики сповільнення економічного росту як вітчизняноної, так і світової економіки доволі високі. Незважаючи на покращення внутрішньоторгівельного сальдо яке, за даними НБУ, у січні-квітні становило $524 млн., експерти не впевнені у тому, що позитивна тенденція збережеться, хоча той факт, що у квітні спостерілося зростання експорту чорних металів, а із другого півріччя очікується покращення торгівельних відносин із Росією (головним торгівельним партнером України), є обнадійливим, відзначив експерт МІПА Сергій Кісельов. Разом з тим, згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду (МВФ), сальдо платіжного балансу цього року скоротиться до 1,5% ВВП.

У цілому, на думку експертів, незважаючи на низку негативних факторів, не слід очікувати значної девальвації курсу національної валюти. Оскільки реальна політична незалежність Нацбанку і її голови за результатами виборів значно зросла, питання про виправданість здешевлення національної валюти буде вирішуватися виходячи не із побажань окремих фінансових груп, а у аспекті стратегії економічного розвитку України. На тепер, за словами пана Стельмаха, "здешевлення гривні не є єдиним фактором підвищення конкурентоспроможності українського експорту".

Більш того, як повідомив голова ради НБУ Анатолій Гальчинський, у черговому посланні президента Кучми до парламенту, оголошення якого очікується наприкінці травня, зберігається установка на стабільність курсу гривні. Тому очікувати значного падіння курсу національної валюти в наслідок перевищення попиту над пропозицією не треба, вважають експерти. Крім того, враховуючи достатній рівень валютних резервів НБУ (понад $3,2 млрд.), Нацбанк має можливість контролювати курс національної валюти, сказава "Контексту" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Руслан Піонтківський.

Але значний зовнішній борг України є суттєвим девальваційним ризиком, відзначають експерти. Однак, як сказав міністр фінансів Ігор Юшко, до кінця травня уряд планує закінчити процедуру підписання двосторонніх угод з усіма країнами про реструктуризацію державного боргу в межах Паризького клубу, що буде сприяти зниженню пресинга зовнішніх боргів.

Таким чином, до кінця травня, вважають аналітики, значних змін у тенденції курсоутворення національної валюти очікувати не потрібно. Можливо, Нацбанк буде дозволяти невеликі коливання курсу гривні (у межах декількох пунктів на день) однак тенденція підтримки стабільності курсу буде зберігатись. У майбутньому, вважає пан Сергієнко, "Нацбанк дозволить незначну девальвацію, однак лише після оцінки реальних об’ємів попиту та пропозиції валюти без урахування сезонних, кон’юнктурних і спекулятивних впливів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...