Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Група підтримки Віктора Ющенка?

Понеділок, 27 травня 2002, 15:11
Бізнесмени та банкіри фракції "Наша Україна" нарешті оформилися в офіційну структуру. 27 травня було оголошено про створення нової депутатської підгрупи під простою назвою "Разом". Зараз до її складу входить 17 осіб, а очолює групу Олег Рибачук - колишній керівник апарату прем'єр-міністра в ті часи, коли цю посаду обіймав Віктор Ющенко.

Що означає поява нового підрозділу в "Нашій Україні", що стає день у день все крихкішою? З одного боку, здавалося б, до "Разом" увійшли саме ті потенційні перебіжчики або, принаймні, симпатики провладної фракції, про яких Олександр Волков вже кілька тижнів говорить, що для них не голосувати за пакети від "Єди" - смерті подібно. Крім того, тиждень тому Олег Рибачук розповідав про "таємне доручення" Кабміну про позапланову перевірку компаній, очолюваних деякими "нашоукраїнцями".

Однак, якщо поглянути на нову депутатську підгрупу уважніше, то стає очевидним, що прихід Рибачука до політради фракції може істотно посилити позиції самого Віктора Ющенка. По суті, бізнесмени-депутати насправді можуть виявитися стійкішими "ющенківцями", ніж, наприклад, національно-свідомі Рухи або "Солідарність" Петра Порошенка, які готові до співпраці з "Єдиною Україною" та задовольняться пакетом "Литвин-Костенко-Порошенко" і декількома парламентськими комітетами.

Як відомо, саме група Рибачука (до якої, крім усього іншого, входить й Роман Безсмертний) підтримує Ющенка в тому, аби переговори з "Єдою" на предмет обрання спікера від влади відбувалися тільки за умови надання "Нашій Україні" прав на крісло прем'єра. Крім того, саме за підтримки цих людей Ющенку вдалося провести рішення про те, що з рядів фракції будуть виключатися ті її члени, які взагалі будуть брати бюлетені при голосуванні за пакет зі спікером-"єдуном".

Подейкують, що Ющенку довелося вживати цей захід через випадки, що мали місце під час першого голосування за Литвина-спікера, коли дехто з "нашоукраїнців" брав бюлетень та чесно віддавав його Віктору Андрійовичу, а потім перекуповував нові бюлетені - наприклад, у комуністів - і також чесно приносив Литвину.

Отже, хто ж входить до групи "Разом"?

Керівник групи Олег Рибачук після відставки Ющенка з посади прем'єра працював у Греції як віце-президент Чорноморського банку торгівлі та розвитку. Він вважається однією з довірених осіб Ющенка ще з часів Нацбанку, де до переходу на роботу в Кабмін обіймав посаду начальника департаменту міжнародних зв'язків. У виборчому списку посідав 29 місце. За інформацією "Дзеркала тижня", саме йому вдалося впорядкувати хаотичні фінанси блоку "Наша Україна" під час передвиборчої кампанії. Тоді він мешкав у Салоніках (Греція), але на кожний вік-енд приїжджав до Києва.

У "Разом" також присутні, крім вже згадуваного Романа Безсмертного, близькі до Ющенка люди: Юрій Єхануров, Євген Червоненко, лідер Молодіжної партії Юрій Павленко (дальній родич лідера), а також Микола Жулинський. Тут же брат Віктора Андрійовича - Петро Андрійович, та син київського голови - Олександр Омельченко-молодший.

Продовжуючи тему сімейності, можна звернути увагу ще на двох братів: Олександра Буряка (до отримання мандата був головою правління "Брокбізнесбанка") - молодшого брата Сергія Буряка (фракція "Єдина Україна"), і Тараса Довгого (до обрання депутатом - гендиректор ЗАТ "Завод радіоапаратури"), який є молодшим братом "заєдиста" Станіслава Довгого.

Крім того, в групу увійшли:

- Давид Жванія (президент ЗАТ "Брінкфорд"),
- Павло Ігнатенко (керівник проектів "Альфа-Банк"),
- Микола Мартиненко (був депутатом Верховної Ради третього скликання),
- Олександр Морозов (голова спостережної ради "Європейського страхового альянсу", реклама якого про кішок, що рятують від пожежі, під час виборчої кампанії очевидно з'являлася на всіх каналах не рідше власне політреклами. Біля джерел Альянсу стоїть Національний резервний Банк - банк російського "Газпрому"),
- Олександр Третьяков (президент фірми "Атек-95"),
- Володимир Шандра (голова правління "Славутського руберойдового заводу")
- Микола Круць (голова правління "Івано-франківськцемент").

До цієї групи не увійшли: колишній губернатор Сумської області Володимир Щербань, немає ані бізнесменів Олексія Ярославського та Дмитра Сандлера, ані банкіра Ернеста Галієва. Можливо, через тиск ззовні, про який часто кажуть "нашоукраїнці", а можливо, через якісь інші причини. Хоч швидше по тій причині, що група створювалася як внутрішня опора Ющенка всередині блоку. Чого немає, наприклад, у Литвина в "Єді".

Група "Разом", до речі, тезка офіційного сайту блоку "Наша Україна", стала п'ятою внутрішньофракційної депутатською групою "Нашої України". У зверненні, оприлюдненому в понеділок, вона обіцяє відстоювати інтереси молоді та малого-середнього-великого бізнесу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...