Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Загроза "червоного реваншу" українців більше не лякає

Понеділок, 27 травня 2002, 18:05
Результати виборів у парламент 2002 року засвідчують, що суспільство значно зсунулося з лівого полюсу політичних симпатій праворуч, а "ліві" ідеї та політичні сили мають значно менше симпатиків.

Про це у своєму виступі на Круглому столі, проведеному Інститутом Кеннана у понеділок у Києві, зазначила соціолог Ірина Бекешкіна. Соціолог також зазначила, що у порівнянні з минулими виборами, Комуністична партія отримала значно менше голосів, і її фракція у новообраній Верховній Раді майже удвічі менша, ніж у минулому складі, і причиною цього є те, що підтримка молоддю ідеології КПУ істотно зменшилася.

За даними опитування exit-poll, яке було організоване Фондом "Демократичні ініціативи" у день виборів до Верховної Ради 1998 та 2002 року, якщо на минулих виборах 1998 року за КПУ проголосувало 14,5% молодих виборців віком до 30 років, то на цих виборах – лише 8,8%.

Як зазначила Бекешкіна, "у інших вікових категоріях втрати КПУ теж відчутні": серед електорату середнього віку (30-54 роки) у 1998 році за КПУ проголосувало 23,4% виборців, а у 2002 – 17,75. Зменшився відсоток прихильників і серед найстарших виборців (старше 55 років) – від 37,8% до 34,6%.

На думку соціолога, зменшення відсотків Комуністичної партії та явна тенденція до подальшого зменшення на наступних виборах мають не лише безпосередні, а й віддалені наслідки: владі все більш важко стане розігрувати карту "комуністичної загрози", аби просувати до влади "менше зло".

Таким чином, вибори до Верховної Ради 2002 року не вирішили проблеми політичного визначення України, вважає Ірина Бекешкіна. Хоча за найбільш актуальними для українського виборця проблемами економічного характеру існує ідеологічна більшість, інші параметри розділу можуть виявитися значно впливовішими, що не дає сподівань на плідну роботу новообраного законодавчого органу, робить висновок соціолог.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...