Литвин з усмішкою соціал-демократа

Середа, 29 травня 2002, 03:08
У вівторок увечері з пустої будівлі адміністрації президента вишли двоє чоловіків, які сіли в "Мерседес" і через п'ятнадцять хвилин повернулися на Банкову з букетом квітів. Це були заступники глави АП Павло Гайдуцький і Леонід Підпалов, їздили вони, ймовірно, до квіткового кіоску на Бессарабку, а поздоровляти вони йшли Володимира Литвина.

Саме цей букет через декілька хвилин Кучма вручив Литвину. Жест, звичайно, красивий, якщо не враховувати, що головні переможці спікеріади в цей час оточували самого Литвина – цю нещасну жертву обставин, якому вже в середу варто найняти персонального психоаналітика.

"Переможець"

Безперечно, Кучма торжествує. Він отримав свого найдовіренішого помічника на чолі законодавчого органу. "Гарант" довів – переможців парламентської кампанії в його країні визначає не народ, а особисто він. Ющенку з його бажанням "покачати" права указано на місце. Верховна Рада, цей одвічний опонент Кучми, нарешті взята в шори. І якби не публічні обіцянки не балотуватися на третій термін, то з таким спікером можна було б щось нахімічити.

Однак не меншим переможцем відчувала себе у вівторок й інша людина. У цей час він, ймовірно, стояв поруч з Литвином і усміхався полірованими зубами. Звати його Віктор Медведчук, який за останні два місяці зробив спробу конвертувати свою нищівну поразку на виборах у прихильність президента.

 
Олександр Турчинов показує, що фракція зібрала всі бюлетені БЮТ і не дала жодного голосу за Литвина. За його словами, ціна одного бюлетеня сягала 250 тисяч доларів. Водночас інші називали максимальну цифру у 50 тисяч
 
Напевно, правий був головний технолог і товариш Медведчука Марат Гельман, який під час передвиборної кампанії якось зазначив, що переможець на парламентських виборах – це не той, хто набере найбільше голосів. "Перемагає той, хто зуміє зробити свою конфігурацію в парламенті", - сказав тоді він.

Проте, напевно, Медведчуку це було відомо і без радників-невдах. У вирішальну пору лідер есдеків з'являвся на Банковій щодня, а то і по кілька разів на день. Останній раз – на поздоровлення Кучмою Литвина з перемогою.

Своєю проробленою роботою під час спікеріади-2002 лідер СДПУ(О) наблизився до того, щоб посісти місце, подібне позиціям Олександра Волкова у 2000 році. З присутніх у сесійній залі Медведчук – головний претендент на посаду "директора-розпорядника" Верховної Ради 4-го скликання.

"Динамо" програло "Шахтарю" в фіналі футбольного Кубка України, однак лідер київської команди доклав руки до створення протиприродного альянсу конкуруючих кланів. Медведчук – співавтор перемоги донецьких, які отримали Васильєва на посаду першого віце-спікера. Після оголошення результатів голосування Медведчук розцілувався з Януковичем.

Чому третім у пакеті виявився Зінченко? Причин кілька. Після того, як півроку тому Медведчук злетів з першого віце-спікера, люди з подібним масштабом амбіцій не можуть займати посаду нижче попередньої. Вже краще стати тіньовим менеджером.

Медведчук відступив і досяг більшого. Також можливо, що донецькі не погоджувалися на "динамівця" Медведчука, в той час як Зінченко втілює іншу гілку СДПУ(О).

Якщо розмірковувати далі, то можна дійти і до такого висновку: після того, як донецькі отримали віце-спікера, вони можуть забути про інші вакантні посади в державі. Кучма ніколи не дозволить такий широкий наступ на Олімп одній політичній групі.

Звичайно, сумнівно, щоб "динамівці" хоча б мріяли про свого главу адміністрації президента. Однак і "шахтарям" варто поховати надії, викликані чуткою про призначення Азарова керівником АП. Можливо, їм доведеться викинути з голови і той факт, що порожнім є місце генерального прокурора. На яке, до речі, претендував Васильєв, вже працевлаштований у вівторок.

А ось есдеки, навпаки, про вакансію можуть делікатно нагадати. І ще питання, чи не був таким задум лідера СДПУ(О) – відвести донецьких від солодких крісел, в тому числі і парламентських комітетів, вручивши їм посаду першого віце-спікера. Медведчук знає, що для самовираження на цьому місці треба виписати постійний лікарняний Литвину. І багато що залежить від того, як недосвідчений спікер розпише повноваження між своїми заступниками.

Тим часом Медведчук має поспішати, щоб перетворити векселя у справжні ресурси. "Гарант" любить забувати про надані послуги, і тінь минулого "директора-розпорядника", що зараз гуляє парламентом, повинна бути сигналом соціал-демократичному лідеру. Він виконав генпідряд Кучми і зробив його фаворита спікером парламенту. Більш того, у вівторок лідер есдеків чи то замріявся в напливі ейфорії, чи то назвав наступний пункт плану: "У найближчі дні буде створена постійно діюча парламентська більшість. Я це гарантую". Медведчук грає на підвищення своїх акцій.


 
Володимир Щербань бере бюлетень з прізвищем Литвина. Це значить автоматичне виключення з Нашої України
 
"Аутсайдери"

У вівторок "Наша Україна" з тріском вигнала сімох членів, які взяли бюлетені при голосуванні за Литвина. І невідомо, хто більше втратив – фракція або нестійкі депутати. Вони не витримали в дуже знаковий, можливо, навіть історичний момент. І це їх рішення ще може агукнутися в році так 2004.

Можливо, бізнесменів дотиснули. Зате Щербаня зрозуміти можна. З самого початку в списку "Нашої України" він виявився як додаток до Жулинського. Вже після початку роботи парламенту члени фракції стали просто ненавидіти Щербаня. Він також не приховував почуття: аплодував після обрання Литвина, відмовився разом з фракцією виходити з сесійного залу, бойкотуючи його "інавгураційну промову", і ще до голосування про виключення з "Нашої України" прийшов поздоровляти новообраного спікера.

Про що кажуть ці сім втрачених багнетів? У фракції упевнені, що про розкол не може бути і мови. Навпаки, очистившись від неспокійних елементів, дихати стало набагато легше.

І нехай тепер Кучма з Литвином самі пояснюють світу й Україні, що програма президента називається "Європейський вибір", а в парламенті владу взяли дві сили. Які зайняли на виборах третє і шосте, останнє (!) місце. І стати спікером лідеру цієї двійки допомогли дотиснуті бізнесмени і пара комуністів. (До речі, парламентськими кулуарами після оголошення підсумків гуляла легенда, неначе один бюлетень за Литвина віддали соціалісти. Члени СПУ стверджують, що дійсно, був взятий один бюлетень, однак він так і не був проголосований. У будь-якому випадку, сам факт підозрілий.)

Щодо персональних якостей обраного спікера, то в блоці Ющенка відповідають просто: "Ну то й що?" Кращого героя для дискредитації влади і знущань преси вигадати складно. У той же час "Наша Україна" не має з ним нічого спільного і не відповідальна за неминучу ганьбу в президії парламенту.

Однак Ющенко програв спікеріаду. І є ціна, яку підприємцям з "Нашої України" доведеться заплатити за твердість і принциповість. Чекайте нових "таємних доручень уряду" – собаки будуть спущені дуже скоро. Можливо, в результаті хтось позбавитися свого бізнесу. Під час голосування за Литвина один із членів фракції буквально зі сльозами на очах розповідав, чого йому вже вилилась і ще виллється ця позиція.

Інші будуть спокушатися посадами, і поручитися за стійкість всіх 112 членів, які залишилися, не зможе ніхто. Дилема буде стояти перед кожним: життя зараз або в 2004. І зняти внутрішнє напруження може хіба що нова тема кадрового переділу – прем'єріада. Здається, Кінах погрожував подати на розгляд парламенту програму дій уряду?..

Поки ж, завершуючи Литвиніаду, не можна забувати ще про одне: раз за сесію 150 депутатів можуть ініціювати питання про зняття будь-кого з керівництва парламенту. Для прийняття рішення необхідно 226 голосів. Які зібрати після розвалу "Єдиної України" буде все-таки легше.

Одним словом: з Литвином тебе, Україно! Дивись, не вдавися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування