Всі на боротьбу з Литвином!

Середа, 29 травня 2002, 12:22
З'явилися перші наслідки обрання Литвина спікером - соціалісти пішли в опозицію, в Ющенка болить серце, комуністи пропонують на знак траура по демократії помістити у парламенті завішену чорним крепом Конституцію, а Тимошенко готова закликати до громадянської непокори. Переказувати висловлювання лідерів "четвірки" в перший день роботи парламенту - справа невдячна, ми вирішили викласти їх майже повністю.

 
 
Олександр Мороз (Соцпартія)

(Звертаючись зі співчуттям до Литвина) …У нас кілька глав парламенту сидить в залі, якщо хочете, ми організуємо вам курси з організації роботи парламенту. Але зараз всі курси платні, Володимир Михайлович, так що майте на увазі, у що вам це обійдеться.

28 травня завершилася чергова кампанія владного режиму в напрямку узурпації влади. Всупереч волі народу до керівництва парламенту приведені представники політичних сил, яких підтримали на виборах менше 5-ї частини громадян. Шантажем, погрозами, підкупом і зрадою у людей вирвали перемогу. Довершений образ влади, де на чолі її гілок знаходяться люди з нечистою совістю.

Фракція СПУ заявляє про перехід у парламентську опозицію до сформованої напередодні більшості і закликає до співпраці налаштованих відповідним чином представників інших фракцій.

 
 
Віктор Ющенко ("Наша Україна")

З етичних міркувань я мушу розпочати цей виступ з привітання обрання президії і привітати владу, блок "За Єду", фракцію СДПУ(О) із тим переконаним мордуванням, яке відбулося по відношенню до позиції, честі і достоїнства деяких народних депутів. Дійсно, це була ваша перемога. В мене болить серце від того, що відбувається. Я переконаний, що серце щемить зараз у мільйонів українців від того, що трапилось учора в цьому залі.

Вчора програла країна. Вчора програла мораль. Вчора програла демократія.

28 травня 2002 року було призначено керівництво Верховної Ради України. Процедуру виборів Голови замінили силовим нав'язуванням "трійки". Тиском, шантажем, підкупом та погрозами владі вдалося провести свої кандидатури до керівництва єдиного законодавчого органу.

Адміністративний ресурс, який цинічно використовувався протягом парламентських виборів, було брутально застосовано і у стінах парламенту. Таким чином, Верховна Рада України фактично перетворилася на підрозділ адміністрації Президента. Вчора до керівного органу парламенту пройшли люди, які представляють аутсайдерів виборчої кампанії, маргінальні політичні сили.

Оцінку цим структурам (попри шалений тиск та тотальну дезінформацію в підконтрольних ЗМІ) в березні 2002 року вже дали виборці. Але вчорашні події в черговий раз продемонстрували, що влада в Україні не рахується з вибором громадян.

Сьогодні я прошу вибачення у тих 6 мільйонів 188 тисяч виборців за те, що "Нашій Україні" не вдалося захистити демократію. Вибачаюсь за те, що 7 народних депутатів України, які прийшли до парламенту за списком "Нашої України" або за підтримки нашого блоку по мажоритарних округах, виявилися не гідними свого виборця. Вчора 7 осіб зрадили своїх виборців, зрадили всіх нас. "Наша Україна" проголосувала за виключення їх з фракції. Ми очистили свої лави від нестійких людей, які не витримали першого політичного випробування.

У той же час я хочу подякувати тим 112 побратимам, які витримали позицію фракції і, незважаючи на погрози, шантаж, численні перевірки, не підтримали наругу над Українським народом.

Ми попереджаємо владу: ми будемо захищати наших прихильників. Не зможемо захистити самі, будемо звертатися за допомогою до Українського народу.

У вівторок Верховна Рада України отримала нове керівництво. Це означає, що два політичні холдинги -"За ЄдУ" та СДПУ(о) - фактично узурпували владу в країні і офіційно взяли на себе всю відповідальність за ситуацію в Україні. В руках цих політичних сил керівництво парламенту, уряд, місцева влада, їх офіційно підтримав Президент України.

(Далі – текст офіційної заяви фракції, який не було оголошено Ющенком)… Результати голосування 28 травня зруйнували і без того хиткий баланс влади. Це призведе до ще більшої ізоляції держави в зовнішних стосунках, до повної зупинки і без того кволих реформ.

Фракція "Наша Україна" прийшла до парламенту із реалістичною програмою масштабних політичних та економічних перетворень, які лягли в основу розробленого фракцією Договору про спільні дії в парламенті. Цей документ було винесено на розгляд усіх політичних сил, що пройшли до Верховної Ради України.

Однак ідея формування влади всіх рівнів з урахуванням народного волевиявлення не знайшла підтримки з боку провладних сил. Їхні зусилля завжди були зосереджені тільки на грубому і примітивному "вибиванні" портфелів, необхідних для реалізації владних амбіцій їх провідників.

Влада продемонструвала свою неготовність до глибинних політичних, суспільних та соціально-економічних перетворень.

Політичні сили, що протистоять владі, мали шанс не допустити адміністративного приниження парламенту. Реальну можливість демократичного обрання керівництва парламенту всі ми відчували 23 травня.

Зараз перед усіма тими, хто здатен відкрито протистояти одіозно сформованій владі, залишається питання вибору: чи бути розчавленими поодинці, чи політично сконсолідуватися і виступити єдиним блоком. Тому сьогодні ми пропонуємо зробити висновки з останніх подій. Ми наполягаємо на підписанні Договору про спільні дії у парламенті, який повинен стати програмою діяльності демократичної коаліції.

Ми закликаємо наших соратників: незважаючи на ідеологічні розбіжності, не зупинятися на півдороги. В Україні має перемогти демократія.

 
 
Сергій Гмиря (КПУ)

…Володимир Литвин випромінював конфронтацію. І це страшно. Навіть термінологією він користувався весь час військовою. Мені жахливо було, коли я слухав цитати з Лермонтова. Ось не можу я собі уявити його головою Верховної Ради! Керівником загону ландскнехтів - можу! У шість годин підйом, потім - сніданок, відправлення потреб, потім з 8 до 16 - пограбування мирного населення завойованої країни, потім - відпочинок.

Оскільки Володимир Михайлович так любить Лермонтова "Бородіно", я учора, коли дивився на всі ці аплодисменти, всю цю радість, мені також згадався Лермонтов - "И слышно было до рассвета, как ликовал француз…". (сміх). Чим закінчився тріумф, ми всі добре знаємо - старою Смоленською дорогою. Дай Бог, щоб для керівництва ВР, а не для всієї України в цілому.

Від всієї фракції я пропоную хвилину мовчання по демократії в Україні і встановити сюди завішену чорним крепом Конституцію доти, поки Конституційний порядок не буде відновлений.

 
 
Юлія Тимошенко (БЮТ)

Це повний програш, тому що учора Україна отримала триєдине керівництво - Кучма - президент, Кучма - прем'єр-міністр і Кучма - спікер Верховної Ради. І, власне, вся відповідальність за все, що відбувається в Україні, замикається на Кучмі і його оточенні - командою це назвати неможливо.

Четвірка також повинна розділити відповідальність - ми з вами два тижні мали шанс, і ми повинні це визнати. Якщо ми все будемо покладати на владу, ми будемо ведомими в цьому процесі. Наша частина відповідальності лежить на наших плечах - наші склоки, наші сварки, наші неузгодженості, наша двупланова політика, коли намагалися діяти на кілька фронтів…

Ми що не знали, кого ми ведемо по списках? Ми що не знали, якими методами працює влада? Ми що не знали, як будуть знущатися над депутатами? Ми все це знали! І тому наша відповідальність також є.

Але зараз питання стоїть - що робити.

Перше, що я пропоную - проаналізувати і зробити висновок - що це -нелегітимне керівництво ВР, тому що воно не було обрано на підставі чесної і прозорої політики і не спирається на довіру людей. І тому ми повинні зараз розпочати процес, який розставить все на свої місця - тобто почати збір підписів за відкликання цього керівництва ВР.

Друге - ми повинні дуже чітко "четвіркою" попрацювати над комітетами ВР. У нас є шанс не втратити керівництво хоч би у комітетах. І я звертаюся до четвірки і 4 позафракційних - 222 депутати в нас є, і ми можемо це зробити.

Третє - якщо нам не вдасться змінити пропорції керівництва, безумовно, без розумного розподілу влади чекати нормальної роботи держави неможливо. Тому, якщо не вдасться це зробити, я закликаю четвірку підіймати людей до громадянської непокори цим діям.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування