Депутати вимагають у парламент Кучму

Четвер, 30 травня 2002, 17:04
Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради у четвер проходить вельми бурхливо. Депутати вирішують, як розглядати питання про обрання керівників парламентських комітетів.

Представники Компартії періодично блокують парламентську трибуну і президію, відриваючи спікера Володимира Литвина від ведення засідання.
Одним із найбільш гострих питань стало питання про виступ у парламенті президента України Леоніда Кучми зі щорічним посланням до Верховної Ради. Комуністи і фракція Блоку Юлії Тимошенко наполягають на тому, щоб Литвин проінформував народних депутатів про те, коли глава держави виступить у парламенті.

При цьому лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що парламент не ухвалював рішення про внесення змін у порядок денний роботи першої сесії, згідно з яким президент повинен був виступити у парламенті відразу ж після обрання його керівництва.

У ході обговорення питання про вибори глав комітетів і їх заступників представники опозиційних сил наполягали на негайному розгляді проекту постанови, внесеного "парламентською четвіркою", згідно з яким 12 комітетів відводяться "Нашій Україні", 7- фракції КПУ, 2 - соціалістам і 2 - БЮТ.

Представники "Єдиної України", зокрема, Сергій Тігіпко, закликали депутатів оголосити перерву до наступного вівторка з тим, щоб продовжити консультації з питання розподілу парламентських портфелів.

На трибуні Симоненко вимагав від спікера надати інформацію про виступ президента. За його словами, у порядку денному на четвер, прийнятому 14 травня, міститься питання про виступ глави держави зі щорічним зверненням до парламенту.

Представник "Єдиної України" Олександр Карпов заявив, що відповідно до Конституції, президент не зобов'язаний особисто представляти послання до Верховної Ради. За його словами, Основний закон не передбачає, в якій формі повинне бути це звертання - в усній чи у письмовій.

У відповідь лідер комуністів сказав, що його фракція згодна ознайомитися з текстом виступу президента в будь-якій формі. Симоненко заявив, що наполягає на тому, щоб депутати були ознайомлені з текстом послання у четвер.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування