Рада Європи прагне надати всіляку допомогу у розслідуванні справи Гонгадзе

Четвер, 30 травня 2002, 17:23
Комітет міністрів Ради Європи збирається активізувати співпрацю з Україною, зокрема, з Генеральною прокуратурою, у розслідуванні справи журналіста Георгія Гонгадзе.

На необхідність більш активної співпраці з Україною в цьому питанні звернув увагу делегацій-учасників засідання Комітету міністрів РЄ, який відбувся у Страсбурзі у середу, головуючий Жерар Філіпп (Gerard Philipps).

Делегації країн-членів РЄ чекають від України в особі Генеральної прокуратури відповіді на пропозицію Німеччини щодо залучення німецьких фахівців для додаткової експертизи останків, знайдених у Таращанському районі Київської області, а також напряму нових запитів до держав-членів РЄ відносно надання необхідної правової допомоги у справі Гонгадзе.

Коментуючи засідання, постійний представник України при Раді Європи Сюзанна Станік підкреслила, що "делегації держав-членів РЄ зацікавлені надавати всіляку допомогу Україні у розслідуванні справи про зникнення журналіста".

За словами Станік, обговорення цього питання на засіданні КМ РЄ проходило у конструктивній обстановці. "Комітет міністрів Ради Європи не вимагає від України звітів по конкретних слідчих діях у процесі розслідування справи Гонгадзе, а налаштований на створення всіх умов у рамках міжнародної співпраці для найбільш швидкого встановлення істини у справі", - сказала вона.

Комітет міністрів РЄ сподівається, повідомила також Станік, що новий український парламент "найближчим часом активізує свою законотворчу діяльність щодо подальшого реформування правової системи України з метою забезпечення прав й інтересів громадян, захисти журналістів". "Комітет міністрів РЄ чекає інформацію про це від української сторони", - підкреслила вона.

На засіданні голова - постійний представник Люксембурга Жерар Філіпп - нагадав про лист колишнього генпрокурора України Михайла Потебенька голові ПАРЄ від 20 квітня 2001 року, в якому Генеральна прокуратура України "підтверджує своє прагнення провести повне, об'єктивне і всебічне розслідування справи журналіста Гонгадзе, в тому числі й із залученням експертної допомоги іноземних держав відповідно до чинного законодавства України і міжнародних договорів, стороною яких є Україна".

В оприлюдненому листі колишній генпрокурор також просить "довести зацікавленість" України в отриманні відповідної допомоги до зведення національних делегацій ПАРЄ. "Сподіваюся, що на цей запит відгукнуться ті держави РЄ, які мають відповідних фахівців і володіють для цього достатнім науковим і технічним потенціалом", - говорилося в листі Потебенька.

Комітет міністрів РЄ вирішив повернутися до обговорення теми розслідування справи Гонгадзе на одному з подальших засідань.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування