Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма не зможе зробити парламент України "кишеньковим" – німецький політолог

П'ятниця, 31 травня 2002, 10:51
Україна дедалі більше віддаляється від демократичних норм та принципів, що засвідчили вибори у березні 2002 року до Верховної Ради. Так вважає берлінський політолог Александер Отт:

"Останні парламентські вибори стали найбруднішими в історії незалежної України. А обрання нового керівництва Верховної Ради стало кульмінацією цих брудних виборів. Адже в ході голосування більшість жителів України підтримали опозиційні до нинішньої влади політичні сили, але на чолі парламенту стали представники саме тих фракцій, які лояльно налаштовані до президента", зазначив політолог.

На думку Александра Отта, однією з причин усіх негараздів парламенту є те, що вибори відбувалися за змішаною системою. Як зауважив німецький політолог, така система тепер себе повністю дискредитувала, оскільки мажоритарники є легкою здобиччю для президентської адміністрації.

"З огляду на це Кучма діяв дуже далекоглядно, коли торік чотири рази відмовлявся підписувати закон про вибори, в якому надавалася перевага партійним спискам", - вважає Александер Отт. Водночас німецький політолог висловив сумнів, що нинішня Верховна Рада все ж таки буде кишеньковим парламентом президента.

"З упевненістю можна сказати, що новий парламент не буде повністю покірним Кучмі. Хоч керівництво Верховної Ради і намагатиметься виконувати вказівки адміністрації президента, але президенту і в майбутньому навряд чи вдасться набрати дві третини голосів для того, щоб домогтися своєї головної політичної мети і внести зміни до Конституції згідно з результатами референдуму 2000-го року", - зазначив Александер Отт.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...