Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма постане перед Печерським судом?

П'ятниця, 31 травня 2002, 14:39
Леся Гонгадзе у п'ятницю подала до Печерського місцевого суду Києва позовну заяву щодо порушення права на життя її сина Георгія, у якій відповідачем зазначено і Президента України Леоніда Кучму.

Адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур зазначив, що відповідачами також названо Генеральну прокуратуру України, колишнього генпрокурора Михайла Потебенька та Львівську обласну прокуратуру. За його словами, текст заяви аналогічний тому, який був у скарзі, поданій Лесі Гонгадзе до суду 20 листопада 2001 року.

20 листопада 2001 року адвокат Андрій Федур подав до Печерського місцевого суду Києва скаргу Лесі Гонгадзе на Генеральну прокуратуру і генерального прокурора України Михайла Потебенька, бездіяльність яких, на її думку, призвела до смерті Георгія Гонгадзе.

У своїй скарзі Леся Гонгадзе просила суд "встановити факт порушення права на життя її сина Георгія Гонгадзе" (право на життя кожній людині гарантовано ст.27 Конституції України, у якій, зокрема, зазначено, що "обов'язок держави - захищати життя людини"). Леся Гонгадзе також просила суд визнати неправомірною бездіяльність Генпрокуратури і генпрокурора, які призвели до порушення права на життя Георгія Гонгадзе".

Як відомо, Леся Гонгадзе і раніше звинувачувала Генеральну прокуратуру та її керівників у бездіяльності у той період, коли її син влітку 2000 р. направив до Генпрокуратури листа про те, що за ним ведеться зовнішнє спостереження. У свою чергу, Генпрокуратура відкинула ці звинувачення, зазначивши, що керівництвом Генпрокуратури не було допущено будь-яких порушень при розгляді звернення Георгія Гонгадзе, а в момент надходження листа журналіста влітку 2000 року генеральний прокурор перебував у відрядженні. Один із заступників генерального прокурора переслав листа для організації перевірки безпосередньому виконавцю і в "цих діях відсутні будь-які порушення, які б тягли за собою дисциплінарну чи будь-яку відповідальність".

30 травня Печерський суд залишив скаргу без розгляду і роз'яснив, що Леся Гонгадзе має право звернутися до суду на загальних підставах в порядку позовного провадження.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування