Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма образився на ЄС

П'ятниця, 31 травня 2002, 20:15
Президент України Леонід Кучма вважає неадекватною відповіддю Євросоюзу на євроінтеграційні прагнення України ідею надання їй статусу "сусіда".

Виступаючи на 9-ій неформальній зустрічі глав держав Центральної Європи, яка проходить в п'ятницю в словенському місті Брдо, Кучма зазначив, що рішення Люксембурзького засідання Ради міністрів Європейського Союзу щодо розробки стратегії відносин з "майбутніми сусідами розширеного союзу" висвітило суперечність підходів Євросоюзу щодо відносин з Україною.

"Україна, безумовно, не може не вітати той факт, що ЄС звернув увагу на великий за територією регіон на Схід від своїх майбутніх кордонів", - сказав Кучма.

Він висловив надію, що положення рішення Ради міністрів про диференційований підхід до окремих його держав буде чітко додержаний при розробці офіційних документів.

"Разом з тим, в принциповому плані концепцію "майбутнього сусідства" важко назвати адекватною відповіддю на євроінтеграційні прагнення України", - підкреслив президент.

Він зазначив, що "статус "сусіда" Україна отримує тільки внаслідок свого географічного положення". "Для його отримання не потрібні ні численні жертви, ради інколи непопулярних перетворень, ні зусилля реформаторської еліти, яка відстоювала європейський вибір України у важкій політичній боротьбі", - сказав Кучма.

Зазначивши, що в 2004 році в Україні відбудуться президентські вибори, він підкреслив, що "залишається відкритим питання, з чим прийдуть на вибори проєвропейські налаштовані кандидати, якщо ЄС не зможе до цього часу окреслити перспективи своїх відносин з Україною".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування