Кучма знову опинився у фарватері Путіна, вважає Матвієнко

Понеділок, 10 червня 2002, 12:15
Президент України Леонід Кучма "знову плентається в фарватері в Путіна", й рішення, які ухвалюються, можуть мати небагато спільного зі стратегічними національними інтересами України.

Так прокоментував Заяву про стратегічне співробітництво Росії й України в газовій сфері, підписану в Санкт-Петербурзі президентом Росії Володимиром Путіним і Леонідом Кучмою народний депутат України, член фракції Блоку Юлії Тимошенко, голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва й місцевого самоврядування, лідер Української республіканської партії "Собор" Анатолій Матвієнко.

На думку політика, не можна відкидати "в жодному разі "з порогу" ідею створення міжнародного консорціуму". "Консорціум на паритетних засадах" означає фактично рівну участь у його керівництві української та російської сторони. Внесок України в такий консорціум повинен, очевидно, складатися з її "труб" та відповідної інфраструктури", - зауважує Матвієнко.

"А яким буде внесок Росії? Гроші? Газ? Якщо так - то наскільки адекватно буде визначено при цьому вартість українського внеску?", - ставить питання парламентар. – "У заяві говориться про можливість участі в планованому консорціумі низки європейських структур. Але чи не значить це, що Росія набуває право "блокуючого пакету"?

З огляду на дану ситуацію, позиція Блоку Юлії Тимошенко залишається чіткою: нафтогазотранспортна мережа як об'єкт стратегічного значення повинна назавжди лишитися у власності українського народу, повідомляє прес-служба партії "Собор".

Нагадаємо, що 9 червня з'явилася інформація, що Урядам двох країн доручається в стислі терміни підготувати до підписання україно-російську угоду про стратегічну співпрацю в газовій сфері, яка передбачатиме в тому числі створення на паритетних умовах консорціуму з управління і розвитку газотранспортної системи України. Учасники консорціуму, згідно із заявою, "спільно, на основі консенсусу визначать умови участі в консорціумі європейських газових компаній і запросять їх до спільної діяльності".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування