Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газотранспортною системою України буде керувати "закордон" - Дубина

Понеділок, 10 червня 2002, 12:42
Газотранспортна система України не буде приватизуватися, а буде лише керуватися міжнародним консорціумом, заявляє перший віце-прем'єр України Олег Дубина.

"Це буде управління, це не буде власність", - сказав Дубина, відповідаючи на питання агентства "Інтерфакс-Україна" у Санкт-Петербурзі у понеділок. Разом з тим він ствердно відповів на питання про те, чи буде корпоратизована газо-транспортна система України.

Коментуючи заяву президентів України і Росії Леоніда Кучми і Володимира Путіна про стратегічну співпрацю у газовій сфері, що передбачає створення такого консорціуму, перший віце-прем'єр підкреслив, що на сьогодні конкретних умов немає. "Умова була одна єдина: консорціум буде створений, до співпраці у консорціумі потрібно просто приєднати європейські країни", - сказав він.

"Частини від України і Росії будуть віддаватися на паритетних умовах із залученням інших держав", - додав Дубина.

Він підкреслив, що підписана у неділю президентами України і Росії заява означає, що "Європа хоче бачити гарантоване постачання газу, Росія хоче бачити гарантований транзит, Україна хоче бачити свою газотранспортну систему".

У неділю президенти України і Росії підписали заяву про стратегічну співпрацю двох країн у газовій сфері. У документі урядам двох країн доручається у стислі терміни підготувати до підписання українсько-російської угоди про стратегічну співпрацю у газовій сфері, яке передбачає у тому числі створення на паритетних початках консорціуму (спільного підприємства) з управління і розвитку газотранспортної системи України. Учасники консорціуму, згідно із заявою, "спільно, на основі консенсусу визначать умови участі у консорціумі європейських газових компаній і запросять їх до спільної діяльності".

У документі підкреслюється, що доручення урядам дається з "метою підвищення ефективності використання магістральних газопроводів України, забезпечення безперебійного транзиту газу територією України в європейські країни і надійність постачання споживачів".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...