Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сімферопольський вбивця хотів стати депутатом

Понеділок, 10 червня 2002, 13:00
Вбивство 4-х осіб в офісі фірми "Пірс", яке буквально приголомшило Крим своєю зухвалістю, розкрито у рекордно короткі терміни. У неділю начальник кримської міліції Микола Паламарчук і Прокурор АРК Олександр Доброріз повідомили журналістам, що цей злочин розкритий, затримано одного з убивць і триває розшук другого, особистість якого вже встановлена.

Сьогодні, коли вже практично всі обставини гучної справи відомі, можна скласти картину того, що трапилося. 6 червня о 12:30 дня двоє злочинців увійшли до будівлі на вул. Шалфєйній, 1, де розташовуються офіси 17 фірм, у тому числі ремонтно-будівельного приватного підприємства "Пірс".

Судячи зі всього, бандити знали, що у цей день один із співробітників фірми зняв з рахунку у сімферопольському філіалі банку "Мрiя" велику суму грошей (за свідченнями одного із затриманих, мова йшла про 30 тис. грн.) Увійшовши до "Пірсу", де у цей час знаходилися головний інженер фірми Валентин Бухман, його брат Михайло - працівник фірми "Техмашналадка", зареєстрованої за цією ж адресою, і його партнер по бізнесу Віктор Шалаєв, злочинці відкрили стрілянину з 2 пістолетів з глушниками.

Саме у цей момент до офісу зайшов Музаффар Усеїнуджа, який приїхав сюди у своїх справах. Побачивши те, що трапилося, він підняв галас, намагався обеззброїти вбивць, за що вони і випустили у нього 10 куль. Ціною свого життя, як кажуть міліціонери, він примусив багатьох людей з інших фірм вибігти у коридор і побачити обличчя кіллерів, які, загрожуючи свідкам пістолетами, залишили будівлю, забравши із собою кейс. Вийшовши на вулицю, вони розбіглися у різні боки. Один із них зупинив попутну машину, яку вів військовослужбовець, показав йому пістолет і заявивши, що він співробітник СБУ, наказав відвезти його на вулицю Лєрмонтова.

Міліція дуже швидко знайшла водія, який знаходився у повній упевненості, що допоміг "розвіднику" у виконанні завдання, проте потім дуже кваліфіковано допоміг скласти його точний фоторобот.

Особистість іншого також швидко була встановлена завдяки точному опису прибиральниці, яка працювала на цьому поверсі будівлі. Як з'ясувалося, міліція затримала його вже на другий день після вбивства у той момент, коли він спокійно розпивав у барі пиво.

Спочатку він від усього відмовлявся, але став набагато балакучішим, коли у нього вилучили пістолет з його відбитками пальців, з якого, як показала експертиза, злочинець стріляв не тільки 6 червня, але і 27 березня, коли у Сімферополі були убиті директор ресторану "Асторія" Леонід Павличенко і його тесть Петро Глушко, у будинку яких злочинці взяли $30 тисяч, приготованих для купівлі квартири й автомобіля.

Судячи зі всього, двоє безчинців вже добряче наслідили у Криму. Як заявив Прокурор Криму Олександр Доброріз, "за цими двома особами тягнеться серйозний слід і серйозний перелік злочинів, у тому числі і навмисні вбивства". Швидше за все, вони завжди діяли за "наведенням": дізнавшись про те, що у жертв є гроші, приходили і вбивали їх, як це трапилося в офісі "Пірса". Ця фірма, як з'ясувалася, займалася не тільки ремонтно-будівельними роботами, але принагідно і, природно, нелегально служила ланкою для так званої "обналічки" грошей. До речі, в цей же день, правда, у приміщенні сусідньої фірми, міліція знайшла 300 тисяч гривень готівкою.

На думку Прокурора Криму, такого роду комерсанти саме і складають групу підвищеного ризику - "відмиваючи" гроші, вони частіше за все і стають жертвами розбою. Справа тільки у тому, щоб проявити заповзятливість і дізнатися потрібне місце і потрібний час.

Двійці сімферопольських вбивць у заповзятливості не відмовиш - вони не тільки якимось чином дізнавалися грошові адреси, але і, вбиваючи "клієнтів" і свідків, досі з успіхом уникали викриття. Цього разу їх підвела зайва самовпевненість й особливе нахабство. Розстрілявши 4-х чоловік у багатолюдному місці так, що їх обличчя бачили принаймні 7 свідків, вони, очевидно, не розрахували, що їх так швидко знайдуть до того моменту, коли вони залишать територію Криму.

Хто ж вони - ці сімферопольські серійні вбивці? Прізвище затриманого правоохоронці поки не називають. Про нього відомо лише, що це 30-річний житель Сімферополя, не працюючий, раніше був засуджений за 202-ою статтею за незаконне зберігання зброї. Зате вже відома дуже колоритна особистість другого вбивці, який оголошений в розшук.

Це такий собі Олександр Сорокін, 1970 року народження, що проживає у Сімферополі і має квартиру у Києві. Журналісти добре знають симпатичне і життєрадісне обличчя цього молодого адвоката, який, будучи кандидатом у депутати кримського парламенту від Російського Блоку, дуже прагнув потрапити у поле зору преси, обіцяючи виборцям назавжди покінчити у Криму зі злочинним світом. Раніше він не попадався правоохоронцям, але тепер його характерний почерк дає підстави підозрювати Сашка у скоєнні 6 розбійних нападів. Начальник кримської міліції Микола Паламарчук упевнений, що Сорокін досі знаходиться у Криму і буде скоро знайдений. Його пістолет, до речі, вже знайшли на дні Сімферопольського водосховища.

Успіх кримської міліції і прокуратури у розкритті цієї гучної справи очевидний. Як кажуть їх керівники, він став можливий завдяки оперативній і скоординованій роботі слідчих і криміналістів, при цьому не виключаючи елемент везіння. Паламарчуку і Доброрізу, дійсно, поталанило. Їх відомства змогли продемонструвати професіоналізм саме тоді, коли це для них було важливіше за все. Втративши владу, колишній кримський спікер весь свій вільний час тепер витрачає на те, щоб переконати: тільки но Грач залишить Крим, тут почнуться бандитські розбірки.

Днями в інтерв'ю російському "Время новостей" він заявив: "Чотири роки я стримував бюрократію, бандитизм, вигнав з Криму злочинний світ. Тепер автономію очолили голодні клани з кримінальним і націоналістичним відтінком". З цього приводу головний кримський міліціонер вже заявив, що Крим - стабільний регіон, а говорити про повернення криміналітету вигідно тільки певним політикам. Паламарчук підкреслює, що затриманий злочинець і його колега-адвокат не мають жодного відношення до бандитських кланів, що раніше існували на півострові. Вони - вбивці-безчинці, такі собі солдати успіху, що діяли без прикриття і без "групи підтримки".

У правоохоронців є сьогодні прекрасний мотив підтвердити свою кваліфікацію. На початку тижня у Криму сталося ще одне гучне вбивство, цього разу точно "замовлене". У Керчі поряд зі своїм будинком кіллером-професіоналом був застрелений з автомата відомий кримінальний авторитет Сергій Галицький. Паламарчук упевнений, що і ця справа буде розкрита найближчим часом. Його оптимізм базується на тому, що тільки за останній тиждень у Криму було розкрито 5 вбивств, які були скоєні за минулі роки. На жаль, у число розкритих не ввійшли вбивства голови Фонду держмайна Криму Головізіна, віце-прем'єра Сафонцева, міністра курортів Гольдича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування