Генпрокурором знову стане… Потебенько?

Понеділок, 10 червня 2002, 15:05
Для повернення народного депутата Михайла Потебенька на посаду генерального прокурора України, яку він раніше обіймав, немає жодних перешкод - повинен бути тільки відмінений раніше виданий указ президента України Леоніда Кучми про звільнення з посади, вважає народний депутат Юрій Кармазін.

Таку думку він висловив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок, коментуючи ситуацію у зв'язку із заявою Потебенька про бажання скласти депутатські повноваження і повернутися до Генпрокуратури.

"Теоретично це можливо: виходячи з положень закону "Про статус народного депутата", він може повернутися на посаду, але тільки у тому випадку, якщо у той момент не буде призначений легітимний генеральний прокурор. Якщо він буде, то виникне правова колізія", - сказав Кармазін.

Депутат вважає, що у цей час екс-прокурор може повернутися на посаду "у будь-яку хвилину". "Єдиною перешкодою для цього є указ президента про звільнення. Потебенько повинен звернутися до Кучми і повідомити про прийняте рішення. Тоді указ може бути відмінений, і він без повторної згоди парламенту повертається на посаду", - сказав він.

Кармазін підкреслив, що у цій ситуації згода Верховної Ради України не потрібна, оскільки законом "Про статус народного депутата" народному обранцю надаються гарантії для повернення протягом року на попереднє місце роботи.

Разом з тим, "з етичних міркувань дане питання повинне бути узгоджене не тільки з президентом, але і з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, оскільки сьогодні без голови парламенту, який повинен слідкувати за дотриманням законодавства, такі питання вирішити просто неможливо", - відзначив він.

Кармазін також вважає, що і у Потебенька, і у президента Кучми "часу для прийняття рішення вже не залишилося". "Вони вже у цейтноті", - підкреслив депутат.

Він повідомив, що у цей час не має у своєму розпорядженні інформації про те, чи звертався Потебенько до президента з відповідним проханням. Депутат висловив думку, що шанси скасування президентського указу становлять 50 на 50. "За весь час він нічим не підвів президента", - відзначив Кармазін.

Разом з тим, за словами депутата, зараз на посаду генерального прокурора активно обговорюються кандидатури Миколи Гарника, який тимчасово виконує обов'язки Генерального прокурора, заступника голови Державної податкової адміністрації України - начальника слідчого управління податкової міліції Святослава Піскуна, першого віце-спікера Геннадія Васильєва, прокурорів Юрія Гайсинського (Київ) і Володимира Шуби (Дніпропетровськ).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування