Кучма відчув себе творцем історії Європи. Путін пообіцяв мільярди

Понеділок, 10 червня 2002, 21:37
Президент України Леонід Кучма вважає, що підписана в понеділок президентами України, Росії і Німеччини заява про співпрацю у використанні магістральних українських газопроводів стосується "майбутнього всієї Європи загалом".

"Він (підписаний документ) стосується не тільки завтрашнього дня і України, і Росії, і Німеччини. Це документ, який зачіпає і майбутнє всієї Європи загалом, тому що енергетична безпека виступає сьогодні на перший план", - заявив Кучма після зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним і федеральним канцлером Німеччини Герхардом Шредером, на якій була підписана згадана заява.

"Думаю, ми повинні бути задоволені результатом сьогоднішньої зустрічі", - сказав Кучма.

Він також подякував Шредера за те, що він відгукнувся на пропозицію президентів України і Росії. "Утрьох легше вирішувати всі проблеми", - сказав український президент.

У свою чергу федеральний канцлер ФРН зазначив, що вважає "блискучою ідеєю" президентів України і Росії створення міжнародного консорціуму за участю європейських компаній.

"Створення консорціуму, який перший час буде займатися модернізацією системи (української газотранспортної), - це дуже важливо для європейської економіки", - сказала він в ході трьохсторонньої зустрічі з президентами України і Росії Леонідом Кучмою і Володимиром Путіним.

Він вважає, що це рішення приведе до "нової якості європейської енергетичної політики в Європі і для Європи".

Шредер підкреслив, що для учасників міжнародного консорціуму це принесе "підвищення енергетичної безпеки".

Крім того, з його слів, це приведе до того, що газ в Європу буде постачатися за "розумними цінами".

"Проект отримає економічну стабільність в регіоні: в Європі, в Україні і Росії, а від економічної стабільності буде політична стабільність", - сказав Шредер, підкресливши: "Повністю погоджуюся з цим проектом".

Володимир Путін в коментарі для преси зазначив, що створення міжнародного консорціуму дозволить найближчим часом залучити $2,5 млрд. для реконструкції газотранспортної системи України, а в найближчі 10 років - до $15 млрд.

"В Росії і наші партнери в Середній Азії можуть бути упевнені, що ринок збуту їх газу буде забезпечений, а ті, хто має в своїх руках газорозподільну систему, будуть упевнені в тому, що вони отримають продукт за потрібними цінами, в потрібний час, що не може не привести до позитивних результатів", - сказав Путін.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування