Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи будуть ще рости ціни на бензин?

Вівторок, 11 червня 2002, 16:30
Ціни на бензин в Україні в червні практично стабілізувалися, рівень пропозиції на минулому тижні відповідав рівню попиту. Про це повідомив директор департаменту маркетингу і продажу підприємства з іноземними інвестиціями (ПИИ) "ТНК-Україна" Фелікс Лунєв журналістам у вівторок, коментуючи стан ринку нафтопродуктів в зв'язку зі значним зростанням цін у травні.

По його інформації, за перший тиждень поточного місяця на українські НПЗ було поставлено на 77 тис. тонн нафти більше, ніж за аналогічний період травня.

Лунєв нагадав, що в травні ціни в дрібнооптовому сегменті ринку нафтопродуктів України зросли на 28%, в роздрібному - на 16-23% в зв'язку з підвищенням мита на експорт нафти з РФ і дефіцитом нафтопродуктів в Україні.

Причиною виникнення дефіциту стали одночасні зупинки деяких українських НПЗ, а також значний стрибок цін на російському ринку через збільшення експорту російських нафтових компаній.

На думку Лунєва, на стан ринку нафтопродуктів України продовжує впливати "відкриття" експортних ринків для російських нафтових компаній, через що зниження цін на бензин малоймовірне.

Однак, вважає він, дефіциту нафтопродуктів в червні і аналогічного травневому різкого зростання цін на бензин не буде.

Менеджер "ТНК-Україна" спростував інформацію про виникнення дефіциту в травні у зв'язку зі збільшенням, зокрема, цією компанією експорту нафтопродуктів українського виробництва. "Останній раз ми експортували 10 тис. тонн нафтопродуктів в квітні, в травні - нічого, в червні-липні також не плануємо експортувати", - зазначив він.

У травні Росія оголосила про відмову від обмежень на експорт нафти, що фактично станеться в третьому кварталі 2002 року.

Раніше РФ приєдналася до зусиль ОПЕК по підтримці світових цін на нафту і ухвалила рішення скоротити експорт нафти в першому кварталі на 150 тис. барелів в доби (біля 5% обсягу експорту російської нафти).

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування