Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Шахтар" - чемпіон

Вівторок, 11 червня 2002, 20:38
Донецький "Шахтар", перемігши в Ужгороді місцеве "Закарпаття" з мінімальним рахунком 1:0 вперше, у своїй історії став чемпіоном України. Тим самим гірники перервали 9-річну гегемонію київського "Динамо", яке так і не змогло відсвяткувати ювілейну 10-ту перемогу в національній першості.

Доля золотих нагород вже не залежала від "Динамо", а господарем їх був донецький клуб, який не втратив свій шанс, перемігши в напруженому матчі "Закарпаття", яке тренує ще один екс-гравець київського клубу Юрій Калитвинцев. Переможний гол у гірників на рахунку молодого Олексія Бєліка, який з приходом Невіо Скали закріпився у стартовому складі команди. Динамівці ж, розраховуючи на диво в Ужгороді, перемогли в Олександрії "Поліграфтехінку" 3:0, проте цього виявилося замало…

Поразка в Донецьку 2:0 динамівців і справді стала вирішальною при розподілі місць у верхній частині турнірної таблиці. І якщо підсумувати сезон, то гірники по праву стали чемпіонами, принаймні якщо судити по особистих зустрічах "Динамо" та "Шахтаря" у цьому сезоні, то перевага на боці гірників. Нічия у Києві 2:2, та виграш у Донецьку 2:0, додамо до цього і виграний фінал Кубка України у динамівців.

Проте у поразках "Динамо" є, без сумніву, і психологічний момент - горе, яке спіткало команду на початку травня, смерть головного тренера команди Валерія Васильовича Лобановського, після якої команда здається так і не прийшла до тями. Проте життя, а тим більше футбол, продовжується.

Гірники зробили гарний подарунок Донецьку, поклавши до Кубка України ще й і золоті нагороди. Але вже через місяць розпочинається новий чемпіонат і на нас очікує ще більше протистояння, цього разу "Динамо" буде у незвичній для себе ролі другої команди країни. До того ж, у цьогорічному розіграші Ліги чемпіонів "Шахтар" стартуватиме з третього кваліфікаційного раунду, а "Динамо" з другого.

Але окрім рокіровання у верхній частині таблиці, останній тур визначив ще й володарів путівок в єврокубки та команду, яка залишить Вищий дивізіон, і нею стало ужгородське "Закарпаття", яке в еліті протрималося лише один сезон. Олександрійська "Поліграфтехніка", яка посіла передостаннє 13-те місце в чемпіонаті зіграє перехідний матч за право залишитися в еліті з житомирським "Поліссям".

Бронзу чемпіонату та квиток у Кубок УЄФА виборов ще один донецький клуб "Металург". Четверте місце, яке відкриває вікно у Європу дісталося харківському "Металісту".

Результати матчів останнього туру:

Поліграфтехніка - Динамо - 0:3
Голи: Гусін 45, Пеєв 61, 81

Закарпаття - Шахтар - 0:1
Голи: Бєлік 52

Дніпро - Ворскла - 1:0
Голи: Валяєв 63, Максимюк 80

Металург М - Кривбас - 3:1
Голи: Римшин 25 - Грибанов 29, Бабіч 37, 81

Карпати - Таврія - 0:0

Металург Д - Металург З - 1:1
Голи: Закарлюка 58 - Демченко 76

Арсенал - Металіст - 1:1
Голи: Мальцев 41 - Мізін 83

Турнірне становище

1. Шахтар - 66

2. Динамо - 65

3. Металург Д - 44

4. Металіст - 40

5. Металург З -40

6. Дніпро -40

7. Таврія - 30

8. Карпати - 29

9. Кривбас - 28

10. Металург М - 26

11. Ворскла - 25

12. Арсенал - 23

13. Поліграфтехніка - 23

14. Закарпаття - 21

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування