Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спільного з Росією підручника з історії не буде

Середа, 12 червня 2002, 14:27
Віце-прем'єр-міністр України Володимир Семиноженко назвав "абсолютно перекрученою" ситуацію, яка склалася навколо "так званої проблеми" узгодження між Україною і Росією підручників з історії.

В середу в інтерв'ю УНІАН він заявив, що "ніхто ніякого спільного підручника і не збирався випускати".

Як повідомлялося, 24 травня віце-прем'єр Росії Валентина Матвієнко після засідання підкомісії з культурного і гуманітарного співробітництва між Росією і Україною повідомила, що створено робочу групу з розробки нових підручників історії, що відображають розвиток відносин російського і українського народів.

Співголовою підкомісії з російської сторони є Матвієнко, з української - віце-прем'єр України Володимир Семиноженко. До складу робочої групи увійшли історики і науковці Росії і України. Після завершення роботи вони подадуть рекомендації, які ляжуть в основу нових підручників.

Семиноженко зазначив, що створення спільної українсько-російської робочої групи було зініційовано істориками двох країн. Він підкреслив, що постійно працюють аналогічні українсько-румунська і українсько-польська робочі групи, а українсько-російської комісії, яка б, за словами віце-прем'єра, "дійсно займалася б спільними консультаціями істориків, не існує".

При цьому Семиноженко зазначив, що, мабуть, в Україні багатьох не задовольняє те, як сучасну незалежну історію України викладають в Російській Федерації, в тому числі і ті націонал-демократичні сили, які у вівторок влаштували мітинг протесту біля Кабінету Міністрів України. 11 червня Молодий рух провів пікетування Кабінету Міністрів України. Учасники пікетування вимагали від керівництва уряду відмовитись від планів узгодження змісту підручників української історії з іноземною державою.

Даючи оцінку мітингу протесту біля Кабміну, Семиноженко сказав, що він думає, що це "деякі опозиційні сили" починають шукати різні приводи для критики гуманітарного блоку уряду, який, на думку віце-прем'єра, "критикувати, мабуть, немає за що". "Вони знайшли абсолютно перекручену тематику. Насправді, все це не відповідає ніякій дійсності, і мені жаль, що молоді люди, які мають претензії на велику політику, замість того, щоб прийти і задати запитання, починають влаштовувати мітинги", - сказав Семиноженко, додавши, що "потім цих мітингуючих пояснення вже не цікавлять".

Водночас Семиноженко вважає, що роботу з формування свого погляду на історію, з відстоювання національних інтересів України не можна припиняти. "Хіба можна забороняти науковцям та історикам займатись історією?", - сказав віце-прем'єр, зазначивши, що спільна робоча група якраз і сприятиме ефективнішій роботі науковців. А будь-які рішення, за словами віце-прем'єра, можуть прийматись тільки на офіційному міжурядовому рівні.

При цьому Семиноженко сказав, що проблема удосконалення підручників є компетенцією Міністерства освіти (яке, підкреслив віце-прем'єр, виступає за створення такої спільної робочої групи), а також Академії педагогічних наук та інших освітянських установ

УНІАН

Читайте також:

Узгодження історії - привілей демократії, переписування історії - практика тоталітаризму

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...