Кучма виявив характер

Середа, 12 червня 2002, 19:37
Зараз багато хто стурбований шансами Віктора Медведчука
зайняти пост голови адміністрації Президента.
Хороший менеджер і відома політична фігура.
Але якщо, за влучним виразом Юлії Тимошенко,
зараз спікером, прем'єром і Президентом є Леонід Кучма,
то після призначення на цю посаду Віктора Володимировича
спікером, прем'єром і Президентом стане Віктор Медведчук.


Дзеркало тижня, 1-7 червня 2002 року

І ось воно сталося. Президент Кучма таки призначив Віктора Медведчука главою своєї адміністрації, повідомила прес-секретар глави держави Олена Громницька журналістам у середу у Києві. Відповідний указ Кучма підписав у середу.

Медведчук народився 7 серпня 1954 року у Красноярському краї. Доктор юридичних наук, народний депутат, лідер СДПУ(О). У Верховній Раді 4-го скликання - член комітету з питань соціальної політики і праці.

У 1998-2002 роках був віце-спікером, а потім першим віце-спікером Верховної Ради 3 скликання. З 1990 року - президент Союзу адвокатів України, з 1994 – голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті міністрів, член Ради роботодавців при президентові України, член Вищої економічної ради президента України.

Фундатор ряду підприємницьких структур, зокрема, Українського кредитного банку, АТ "Футбольний клуб "Динамо-Київ", Міжнародної адвокатської компанії "Бі. Ай.еМ", українського промислово-фінансового концерну "Славутич". Член-кореспондент Академії економічних наук Україні, Союзу журналістів України, заслужений юрист України. Має державні нагороди: орден "За заслуги" III і II ступеня, орден Св. князя Володимира IV ступеня.


Посада голови адміністрації президента України була вакантною з 29 квітня 2002 року, коли був підписаний указ про звільнення Володимира Литвина з цієї посади у зв'язку з його обранням народним депутатом.

 
 
"Як і мусило бути", - прореагував політолог, член "Нашої України" Микола Томенко на новину про призначення Медведчука.

"Це призначення є прогнозованим, оскільки Віктор Медведчук під час спікеріади діяв більш адекватно і зрозуміло для президента, аніж його офіційний представник у парламенті і колишній глава його адміністрації Володимир Литвин. Так званий принцип толерантності і політичного компромісу, який сповідували Сергій Тігіпко, Литвин і Задорожний не підтриманий президентом.

Медведчук, який виступав з більш жорсткої позиції, був оцінений найвищим балом.

Ще одна ознака нинішніх кадрових призначень Кучми - підхід до збалансування сил основних політичних та фінансових груп. Призначаючи людей на посади, президент думав про те, щоб київська група Медведчука-Суркіса, яка сьогодні слаба, залишалася на політичній арені і була політичним гравцем.

Суб'єктивна обставина його призначення - Кучма дав Медведчуку останній шанс зачепитися за президентську виборчу компанію, оскільки поки що інших серйозних кандидатів він не має", вважає Томенко.

Близький до СДПУ(О) політолог Михайло Погребинський на прохання УП так прокоментував призначення Медведчука. "Президент, мабуть, виходив з того, що йому був потрібен політичний менеджер. Він говорив, що хотів би бачити на посаді голови адміністрації політика. Медведчук – і політик, і політичний менеджер, який за два роки продемонстрував не тільки вміння організаційної роботи, а й вміння досягати компромісів, свідченням чого став розподіл комітетів, де ми також бачили активну діяльність Медведчука. Президент в першу чергу, розраховує на досвід Медведчука, як політичного менеджера".

"Загалом можна сказати, що політичне життя стало цікавішим. У зв'язку з призначенням на нову посаду шанси Медведчука стати президентом у 2004 році не зменшилися, але і не збільшилися", - вважає Погребинський.

 
 
"Президент призначає главою своєї адміністрації того, кого вважає за потрібне. Це його право, і він ним скористався. На мій погляд, знаковим було оголошення у той же день іншого кадрового рішення – призначення Льовочкіна", - коментує для УП призначення Медведчука президент Українського Центра Політичних і Економічних Досліджень ім. О.Разумкова Анатолій Гриценко.

"У цьому неважко побачити цілком певний сигнал, адресований тим, хто відстежує перерозподіл впливу конфліктуючих угрупувань на президента і регулювання доступу у Перший кабінет", відзначив Гриценко.

"Очевидно, що з призначенням Медведчука зменшиться бажання Ющенка і співтоваришів домагатися посад у виконавчій владі, характер нинішніх відносин двох Вікторів виключає їх нормальну співпрацю. Думаю, юридично вивірена, філігранна жорсткість Медведчука у його спілкуванні з політичними опонентами примусить опозиційні сили змінити свою тактику і переглянути стратегію на період до 2004 року. Передусім, це стосується Ющенка і Тимошенко",- відзначив політолог.

Читайте першу реакцію на призначення Медведчука:

Медведчук–глава АП: готуйся до війни?

А ось що писала про Медведчука "Українська правда"

Литвин з усмішкою соціал-демократа

Medvedchuk kommander. System error

Медведчук: "У мене навіть думок не було стати наступником президента"

Медведчук: "Вся країна воює з ес-деками. Мені це не подобається"

Знайомтеся: Віктор Медведчук, третій президент України. (Технологія захвату)

Медведчук: Якщо ми не будемо в більшості, тоді опинимося в опозиції

Медведчук цілив на президента?

Чорний колір "червоної троянди"

У Медведчука у Криму розхиталися нерви

Соціал-демократизація телеефіру або про доброго дідуся Вітю

"Тимошенко була надто агресивною, Медведчук – надто невиразним..."

М`ясорубки не було

Як це було: розшифровка ефіру "Радіо Свобода"

Его ласковый и нежный зверь

Медведчук став людиною

Відставлений "об'єднаний"

СДПУ(О) та логіка моменту

Українські соціал-демократи (олігархічні) зазнають поразки. Чотири причини падіння Медведчука

Медведчук помер?

Тепер у Медведчука розв`язані руки

Поразка Медведчука – перемога СДПУ(О). Виграш Ющенка – дивіденди ТУНДРі

Медведчук – новий гарант!

Медведчук переміг Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News