Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Куда Шмаров "просуне" Україну на ринку зброї?

Четвер, 13 червня 2002, 13:51
Як голова "Укрспецекспорту" Валерій Шмаров зможе "внести свіжий струмінь" у розвиток збройового експорту України, але перспективи цього бізнесу будуть залежати від результатів реструктурування ВПК, вважає президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова Анатолій Гриценко.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи призначення Шмарова на цю посаду, Гриценко висловив думку, що просування української зброї на міжнародні ринки залежить "не від особистості керівника "Укрспецекспорту".

Воно залежить "від того, як буде працювати вітчизняна промисловість, наскільки її вдасться реструктурувати, підняти власні силові структури, насамперед Міністерство оборони України, до того рівня, коли вони зможуть купувати вітчизняну військову техніку". "Важко переконувати зарубіжних покупців у тому, що наша техніка хороша, якщо ми самі її не купуємо", - підкреслив він.

З цієї причини, вважає Гриценко, можливості Шмарова "будуть обмежені, хоч він може додати динамізму збройовому бізнесу". "Це людина високого калібру, яку знають керівники не тільки військових відомств, але і споживачі військової техніки у багатьох країнах світу", - сказав президент УЦЕПД.

Він назвав Шмарова "людиною, яка розуміє, що таке виробництво військової техніки, міжнародний стратегічний контекст, міжнародні режими контролю за продажем зброї, зовнішня і військова політика". "Його не потрібно вчити, і важливо те, що це - цивільна людина, яка отримала певний, нехай і не найвдаліший, досвід впровадження цивільного контролю в іншу силову структуру", - підкреслив експерт.

Гриценко зазначив, що "Укрспецекспорт" спочатку "створювався силами Служби безпеки України з домінуванням кадрового складу саме цієї служби". "Тут, очевидно, будуть деякі зміни - "Укрспецекспорт" стане більш відкритим для суспільства, оскільки Шмаров не відчуває проблем з публічністю своєї діяльності", - підкреслив експерт.

Президент УЦЕПД також вважає, що Шмарову "доведеться дуже тісно співробітничати з Володимиром Горбуліним (голова держкомісії з питань оборонно-промислового комплексу), який запропонував концепцію реструктурування оборонної промисловості".

Президент України Леонід Кучма призначив Валерія Шмарова генеральним директором державної компанії "Укрспецекспорт" своїм указом від 13 червня. Шмаров у 1998-2002 роках був депутатом Верховної Ради 3 скликання. До цього - президентом Асоціації державних підприємств авіаційної промисловості "Укравіапром". У 1992-1993 роках був першим заступником генерального директора Національного космічного агентства України, в 1993-95 роках - віце-прем'єром з питань військово-промислового комплексу, в 1994-96 роках - першим в історії України цивільним міністром оборони.

Раніше посаду гендиректора Державної компанії "Укспецекспорт" займав Валерій Малєв, що загинув 6 березня 2002 року в автокатастрофі. Малєв очолював "Укрспецекспорт" з квітня 1998 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...