Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук проведе "зачистку" серед депутатів та ЗМІ - Томенко

Четвер, 13 червня 2002, 18:11
Призначення Віктора Медведчука на посаду глави Адміністрації Президента слід розцінювати як перемогу тих сил в оточенні Президента, що сповідують жорсткий підхід до опозиції. Таку думку в інтерв'ю УНІАН у четвер висловив директор Інституту політики, голова парламентського комітету з питань свободи слова Микола Томенко.

Він припустив, що, скоріш за все, Президент України Леонід Кучма, аналізуючи перебіг подій за часів спікеріади, мав можливість порівняти різні варіанти поведінки або дій у взаєминах президент-парламент і взаєминах пропрезидентських та опозиційних політичних сил, й обрав варіант жорсткіших дій.

Ці два варіанти, за словами Томенка, зводилися до наступного: політична група в оточенні Президента, яку, образно кажучи, можна назвати "партією миру", пропонувала різноманітні формули компромісних взаємин між "Нашою Україною" та "Єдиною Україною", або між так званою "двійкою" та "четвіркою" для того, щоб розблокувати парламентську кризу і почати роботу із законотворення, а в перспективі - зі створення нового коаліційного уряду. (До цієї групи, на думку Томенка, можна було б зарахувати Сергія Тігіпка і, формально, Володимира Литвина).

Існував також інший підхід, який сповідувала так звана "партія війни" в оточенні Президента, зокрема, Віктор Медведчук. Це, зокрема, жорстка позиція щодо парламентської опозиції, боротьба за всі посади голів комітетів, жорстка схема дій у відношенні до основних кандидатів у президенти, які є конкурентами Кучми.

Призначення керівником президентської адміністрації Медведчука, вважає Томенко, свідчить про перемогу саме другої сили. У зв'язку з цим, Томенко прогнозує подальше посилення жорстких дій з боку Кучми та пропрезидентських сил. Зокрема, на його думку, це означає, що ближчим часом ми станемо свідками подання до ВР пропозицій про зняття депутатської недоторканності з деяких парламентарів, а також жорстких дій та спроб скомпрометувати багатьох політиків, серед яких - представники місцевої влади.

Також, на думку Томенка, продовжуватиметься "зачистка" інформаційного простору, яка стосуватиметься тих телекомпаній, які продовжують вирізнятися відносною об'єктивністю.

"Отже, політична боротьба і "холодна війна", яку ми планували на осінь, цим призначенням фактично розпочалася вже сьогодні", - сказав політолог. Таким чином, вважає Томенко, поховано ідею домовленості про можливий перерозподіл влади і створення нового коаліційного уряду, оскільки Медведчук є прихильником імплементації результатів референдуму і, відповідно, збільшення повноважень Президента, "зрозуміло, за рахунок обмеження повноважень парламенту".

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування