Олександр Жир: "Які плівки оприлюднювати, вирішую я"

П'ятниця, 14 червня 2002, 10:33
Ситуація з комісією у справі Георгія Гонгадзе зависла у повітрі на невизначений термін. Міністр юстиції, її колишній голова, вважає що вона взагалі ні до чого, справою повинна займатися Генеральна прокуратура, проте Олександр Жир обіцяє за будь-яких обставин довести справу до кінця.

Сам Жир більшість часу проводить на своїй території – в окрузі №35, де на 14 липня призначені повторні вибори. Видно, що його голова зайнята довиборами, в яких він бере безпосередню участь, проте про далекого майора Мельниченка Жир також не забуває.

За словами кандидата у депутати, дуже скоро ми всі дізнаємося, хто продавав "Кольчугу" в Ірак, потримаємо у руках докази цієї нелегальної торгівлі, і переконаємося на всі сто, що такий факт мав місце у житті президента Кучми.

Про свої подорожі до США, про спілкування з Миколою Мельниченком та про "свіжі" записи Олександр Жир говорить стримано, відволікаючись на дзвінки з мобільного. У кріслі голови ПРП співрозмовник виглядає досить органічно, раз-по-раз киваючи Володимиру Філенку, який заглядає у кабінет і мовчки запрошує на обід.

Розмова, як і годиться, стосується плівок Мельниченка, продажу зброї Іраку, діяльності комісії у справі Гонгадзе та виборів у 35-му окрузі.


Про питання пов'язані із поставками зброї до Іраку, я нагадаю президенту через засоби масової інформації

- Олександр Олександрович, нещодавно ви повернулися зі Штатів...

- Я не був у Штатах. Я був в одній з Європейських країн.

- Яка це була країна?

- Європейська.

- Добре… Яка мета була вашої поїздки?

- У тому числі і робота над матеріалами, які були зібрані тимчасовою слідчою комісією, перевірка деяких із них, документування певних дій керівництва держави нашої. Тобто продовження роботи над тими матеріалами, які були здобуті у ході роботи тимчасової слідчої комісії.

- В Америці ви були давно?

- Я там буваю постійно.

- А коли ви там були востаннє?

- Я там буваю постійно.

- Перед виборами ви збиралися оприлюднити документи про те, що американська сторона має свої докази нелегального постачання українських систем "Кольчуга" до Іраку…

- На сьогоднішній день я вперше говорю для УП, і хотів би, щоб знали всі. Ці докази ми маємо в Україні, і я найближчим часом збираюся провести прес-конференцію, на якій оприлюдню докази того, що наш президент зі своїм оточенням поставив до Іраку "Кольчугу".

- Це саме ті докази, через які Миколу Мельниченка викликали давати свідчення на Великому Журі?

- Нами будуть надані ті докази, які ми на сьогоднішній день вважаємо за можливе оприлюднити, є ще інші, але це ті докази, які є незаперечним фактом поставки нелегальної поставки до Іраку "Кольчуги".

- Тобто, це докази, які має у своєму розпорядженні Пентагон, адже повідомлялося, що військове відомство США отримало підтвердження, що "Кольчуга" нелегально була поставлена до Іраку?

- Я не хочу на сьогоднішній день коментувати дії Пентагону, я не хочу коментувати когось іншого, поки що я не можу говорити всю інформацію, щоб уникнути знищення цих доказів, спроби знайти виправдання своїм діям, і нашого президента. Тому я говорю про докази, які вже у нас є на руках, в Україні, які я найближчим часом оприлюдню.

Трохи подумавши, допаливши цигарку, Жир сказав, що це тільки частина доказів, що є в американської сторони. Але не захотів відповади, що з ними планують робити американці. "Що збирається з ними робити американська сторона, я думаю, краще з цим питанням звернутися до американської сторони", ніжно посміхнувшись, дав зрозуміти Жир, що відповіді на питання не буде.

- Ви знайомі з тими записами, які ще не оприлюднені?

- Я на сьогоднішній день знаю багато тих записів, які ще не оприлюднені.

- Чи є на записах свідчення про те, що українська сторона продала Іраку ще якісь види озброєння, окрім системи "Кольчуга"?

- Це поки що є таємницею, моєю.

- Чи є докази того, що Україна нелегально продавала зброю не тільки в Ірак, але і в інші країни, на які накладені санкції ООН, наприклад країни Балканського сектору?

- Ми маємо відповідь і на це питання, але поки що воно залишається нашою таємницею.

- Чи є докази про причетність Деркача, Кравченка, Малєва до нелегального продажу зброї в Ірак окрім плівок Мельниченка?

- Не будемо ми оприлюднювати цю інформацію. Нам дороге їх життя.

- У квітні ви говорили про те, що немає жодних сумнівів, що Україна продала "Кольчугу" Іраку. Сьогодні ви так само у цьому не сумніваєтеся?

- Я не тільки не сумніваюся, я надам всі докази, які і вас переконають.

- Чи знаєте ви скільки годин записів розшифровано на даний момент?

- Я маю відповідь і на це питання. Достатньо для того, щоб надати будь-якому судді матеріали про протиправні дії нашого президента, його оточення. Достатньо, щоб будь-який об'єктивний суд, або будь-яке об'єктивне слідство довели причетність наших найвищих посадових осіб до злочинних дій.

- Ви можете назвати кількість розшифрованих годин?

- Достатньо для того, щоб притягнути до відповідальності і найближчим часом я деякі з них оприлюдню.

На наше питання, про що він та опальний майор Мельниченко говорять, коли зустрічаються в Америці за чашкою чая, Жир холодно сказав, що обговорюють "питання, які стосуються справ комісії". "В тому числі і записи, які зроблені Мельниченком", підвищив голос співрозмовник. На питання, в якому місті живе майор і чи працює він де-небудь, Жир, загадково посміхнувшись, відповів, що на це може відповісти тільки сам Мельниченко.

- Скажіть будь-ласка, чи готовий майор Мельниченко оприлюднити нові уривки своїх записів?

- Не знаю, як майор Мельниченко, але ми готові. Це будуть записи, які підтверджують злочинну діяльність нашого президента. В тому числі і причетність до нелегальних поставок зброї за кордон.

- У фільмі Killing the Story Тома Менголда, який був показаний по ВВС, Мельниченко говорить, про те, що у нього на плівках є докази того, що Кучма причетний до нелегального продажу зброї, за ці гроші він купував нерухомість у Британії та США, а також причетний до крадіжок російського газу. Чи слухали ви ці записи, і чи будуть вони оприлюднені?

- Мені відомо про них, але які з них оприлюднювати, чи неоприлюднювати... Я перш за все виходив і виходжу із інтересів України, і я з самого початку цього скандалу проголошував, що неприпустимо, точніше ми повинні все зробити, щоб ці записи залишалися лише України. На жаль, цього не відбулося, перш за все за вини президента України, генерального прокурора Потебенька, колишнього міністра внутрішніх справ Кравченка.

Тому я не прибічник того, щоб оприлюднювати все підряд, тому що там є просто жахливі речі, і це завдасть багато збитків нашій державі на політичній арені. Але про питання пов'язані із поставками зброї до Іраку, я нагадаю президенту через засоби масової інформації, в тому числі і оприлюдненням тих записів, які були зроблені і які підтверджують, що такі поставки відбулися.

- Ви говорите, що деякі плівки потрібно оприлюднювати, деякі не потрібно. Хто визначатиме - які уривки віддати на суд громадськості, а які ні?

- В даному випадку після того, як президент відмовився обговорювати це питання, Генеральна прокуратура заплющила очі, Верховна Рада відмовилася розглянути це питання, я, як громадянин України, вимушений робити це самостійно, і вирішую сьогодні перш за все я – Жир Олександр Олександрович.

- Що впливає на ваше рішення, чим ви керуєтеся, приймаючи рішення?

- Перш за все інтересами держави. Головними інтересами держави є те, щоб найскоріше позбавитися тієї влади, яка щодня, щотижня, щороку завдає збитків громадянам України. Існування цієї влади - є великим злом.

Тому, якщо Леонід Данилович відмовляється від поставок зброї до Іраку, то ми доведемо і йому, і кожному громадянину України, що, на жаль, це було нелегально. На жаль, ці гроші, які мали йти до бюджету держави, до громадян, ішли в якісь інші місця. Найближчим часом оприлюдню ці моменти, деякі інші. Про діяльність президента.

Я виходжу перш за все, вирішуючи ці питання, все таки з того, що сам Леонід Данилович повинен зрозуміти, що його діяльність не є на сьогоднішній день таємницею лише його, і що його діяльність є такою, яка завдає збитків державі, і кожному громадянинові.

- Тобто, у цих уривках, які ви збираєтесь оприлюднити, так само йдеться про нелегальні постачання зброї?...

- Ви почуєте це найближчим часом. Так, це буде про поставки зброї, в тому числі і до Іраку. Вони будуть оприлюднені найближчим часом. Я не хочу, щоб мене звинуватили в якійсь агітації перед виборами, що я займаюся в такий спосіб агітацією. Це відбудеться до 14 липня (дата перевиборів у мажоритарних округах №35, 201, 18 - УП)

- А про махінації з російським газом?

- Чекайте, давайте розберемося зі зброєю, бо якщо ми перейдемо на газ та на інші речі, народ наш може не витримати цих жахливих речей. Давайте закінчимо спочатку зі зброєю, а потім і газ, і нафта, потім інші питання. Нам потрібно все це перевести в розслідування на території України. Але, на жаль, на сьогоднішній день ми вимушені робити ці речі із залученням фахівців, із залученням можливостей іноземних держав.

Допалюючи останню цигарку, Жир стримано говорив про те, що окрім експертизи фірми BEK TEK, очолюваної Брюсом Кенігом, залучає й "інших експертів для того, щоб не було сумнівів у нашого президента". Проте зі стандартною сталево-ніжною усмішкою відповідати на питання, які це будуть експертизи – державні чи приватні – знову ж не захотів.

- Олександр Олександрович, у квітні цього року ви говорили про те, що радите Леоніду Деркачу посилити свою охорону. Кому б ще з високопосадовців ви порадили б посилити охорону, у зв'язку із свідченнями, які є на плівках?

- Я задоволений тим, що Леонід Васильович прийняв мою пораду, я цим дуже задоволений. І хочу побажати йому довгих років життя, як і іншим з оточення Леоніда Даниловича. Я думаю, що кожен з них розуміє свою відповідальність за те, що вони робили і роблять... Я не є радником оточення Леоніда Даниловича, не хочу нікому нічого радити, вони самі добре розуміють, кому і чого потрібно боятися.

- Хто ще фігурує з високих чиновників у ще неоприлюднених плівках, пов'язаних зі зброєю?

- Коли ми будемо оприлюднювати, ви почуєте. Я не ставлю завдання оприлюднювати плівки про чиновників - хто, що… Я переконаний, що цього не потрібно робити. Мені достатньо тих осіб, які в оточенні Леоніда Даниловича – Леонід Васильович (Деркач - УП), Юрій Кравченко, які брали безпосередню участь у багатьох протиправних діяннях президента України.

Жир зізнався, що поки не може сказати нічого конкретного про факт надання Олександру Єльяшкевичу політичного притулку, про що колишній народний депутат просив уряд США. "Єльяшкевич не має до слідства (у справі Гонгадзе - УП) прямого відношення, тому потреби обговорювати з ним питання не було", - нагалосив Жир. Про те, чи подав чи ще ні Єльяшкевич позов до суду на президента Кучму, якого звинувачує у замовленні замаху на своє життя, Жир теж не в курсі. Про просування розгляду апеляції Мельниченка до Європейського суду на відмову Центральної Виборчої Комісії зареєструвати його кандидатом у народні депутати за списком Соціалістичної партії України, Жир сказав, що не знає.

Про розвиток "збройного скандалу" ви можете прочитати тут:

Напередодні виборів Кучма постав перед новим скандалом

"У нас є документи про причетність Кучми до продажу зброї Іраку"…

Паскуаль розчаровує Жира. Послу нiчого нi про кого невiдомо

Український президент санкціонував нелегальний продаж радара "Кольчуга" Іраку

Як Україна торгує зброєю. Деякі факти

Директор "Топазу": "Ми знаємо, де всі наші "Кольчуги"

Хіт сезону - звукова версія розмови Кучми з Малєвим

Захистимо Деркача від КамАЗа!

Кучма сформулював виправдання за "Кольчугу"

Конгрес США не буде розглядати питання про "кольчуги". Поки що

Злочинний намір

Смертельний арсенал Саддама

Дипломатичні виверти США, або Ще не час притиснути Кучму до нігтя

Іракський вектор української зовнішньої політики

Кучма звинувачується у продажу зброї Іраку

Вигнанець звинувачує українського президента в постачанні зброї в Ірак

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування