Доки Мельниченко не прибуде в Україну, його справа буде зупинена

П'ятниця, 14 червня 2002, 14:11
Слідство у кримінальній справі стосовно колишнього майора Державної охорони Миколи Мельниченка буде поновлено тоді, коли він буде доставлений в Україну і буде реалізована санкція суду на його примусове затримання. Про це повідомив в інтерв'ю УНІАН заступник генерального прокурора України Олексій Баганець.

"Звичайно, слідство буде одразу ж поновлено і буде встановлюватися істина у справі", - наголосив заступник генпрокурора.

Він уточнив, що слідство по цій справі зупинено доти, доки прокуратурі не буде надана можливість працювати з обвинуваченим. Баганець уточнив, що Кримінально-процесуальний кодекс України має два поняття "справа закрита", тобто розслідування по ній вже не буде проводитися, і "справа зупинена".

Баганець пояснив, що стаття 206 КПК передбачає, що зупиняти справу можна у тих випадках, коли не встановлено особу, що скоїла злочин, або особу встановлено, проте місце її перебування не відоме, тобто їй неможливо пред'явити звинувачення (Мельниченко оголошений у розшук).

Таким чином, стосовно Мельниченка Генпрокуратура виконала усі слідчі дії, які можливо було виконати за його відсутності, але у зв'язку із тим, що він перебуває за межами України, і США його не видають, прокуратура зупинила слідство по справі, зазначив Баганець.

Мельниченко працював у Держохороні, і за його твердженнями, вів аудіозаписи розмов у кабінеті Президента України Леоніда Кучми. 28 листопада 2000 року з парламентської трибуни ці записи оприлюднив народний депутат Олександр Мороз.

На оприлюдненій аудіокасеті містяться записи розмов нібито Президента України з рядом високопосадових осіб, у тому числі керівниками силових структур, що вказують на їх причетність до зникнення Георгія Гонгадзе. Пізніше сам Мельниченко неодноразово заявляв про ніби-то причетність Кучми до зникнення журналіста та низки інших резонансних справ.

Кримінальна справа проти Мельниченка була порушена Генпрокуратурою 4 січня 2001 року. Екс-майор звинувачується у здійсненні двох тяжких злочинів - перевищенні влади і службових повноважень та розголошуванні державної таємниці. За перевищення влади Кримінальний кодекс України передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років, а також від 5 до 8 років позбавлення волі за розголошення державної таємниці. Крім того, Мельниченко звинувачується в підробці документів.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...