Незалежно від будь-яких обставин, я доведу цю справу до кінця...

Субота, 15 червня 2002, 15:25
Про вибори та діяльність тимчасової комісії у справі Георгія Гонгадзе Олександр Жир говорив жвавіше та детальніше, та й палив менше, бо пачка LM-у закінчилася. Полковник запевнив, що вибори у 35-му окрузі виграє, проте до протиправних методів вдаватися не збирається. Та пообіцяв, що ми колись обов'язково дізнаємося, хто, чому і за яких обставин позбавив Георгія Гонгадзе життя.

Першу частину інтерв'ю з Олександром Жиром читайте тут:
Олександр Жир: "Які плівки оприлюднювати, вирішую я"


Я від списку відмовився сам, і сам свідомо пішов в округ, розуміючи все, що буде відбуватися

- Яка ситуація зараз у 35-му окрузі?

- У мене склалося враження, що Адміністрація Президента у нас з'їхала з глузду взагалі. За кожною дільницею в окрузі закріплено управління обласної державної адміністрації, яке складає так звані паспорти на дільницях, які за своїм змістом є прямим втручанням у виборчий процес і прямим свідченням того, що адміністрація прагне і йде на протиправні дії щодо закону про вибори. Ну скажімо, де й які підприємства розташовані, хто є власником, які приватні підприємства, хто балотувався на місцевому рівні на голову, хто яке зайняв місце.

Друге. У 35-му виборчому окрузі перебуває така кількість представників міліції... Нам навіть вчора телефонували, що приїхало ще 17 автобусів різних частин – міліція бере участь у виборах, агітуючи, залякуючи людей. У мене вже є заяви громадян, які підтверджують факти про те, що в ряді випадків йде відверте залякування. Кожному міліціонеру, кожному пожежнику була дана команда скласти список – 100 осіб, яких він загітував голосувати проти Жира.

- Саме проти Жира, а не за когось іншого?

- За якогось кандидата. Там всі розуміють - є Жир, і є адміністрація Президента, і немає значення, яке там прізвище – Іванов, Петров, Сидоров... Це факт. У минулу п'ятницю (7 червня - УП) приїздив начальник управління пожежної безпеки області, збирає у Марганці пожежників, і дає команду, що потрібно робити.

Тобто робиться спроба проводити вибори шляхом залякування наших людей. Відверто порушуються вимоги закону, ведеться агітація, хоча вона за законом повинна розпочатися після 19 червня.

- Ви вже зараз говорите, що знайомі з такою ситуацією. Як ви будете діяти, щоб все ж перемогти і пройти до парламенту, знаючи хто і якими методами проти вас грає?

- Це навіть не гра проти Жира, це йде гра проти позиції, яку відстоює Жир, і відстоює більшість депутатів у Верховній Раді від блоку "Наша Україна", і відстоює Віктор Андрійович Ющенко. І саме проти цього і ведеться на сьогоднішній день боротьба.

- І що ви будете робити?

- Перш за все, я ще раз хочу заявити, що я діяв, і діятиму у відповідності до чинного законодавства. По-друге, я вважаю за потрібне, ще раз показати не тільки виборцям 35-го округу, більшість із них розуміє цю ситуацію. Хочу також показати всій Україні, що являє собою на сьогоднішній день президент і його оточення, і я діятиму тільки так. Я хочу показати чому я займаю таку позицію, яку я оприлюднював і яку я відстоюю.

- Тоді виходить, що ваша мета – показати позицію, а не перемогти на виборах, пройти до парламенту і там продовжити діяльність, як голова комісії у справі Гонгадзе?

- Всі знають, що з головою у Жира все нормально, щоб гратися у вибори, для того щоб показати свою позицію. Я йшов і йду на вибори з єдиною метою - підтвердити перш за все президенту, що наші громадяни сьогодні підтримують не його, а підтримують позицію "Нашої України". Вони це показали на виборах перших, вони це показали на виборах у 35-му окрузі, при голосуванні у мажоритарному окрузі.

Я хочу, щоб не відбулося фальсифікації, і президент побачив дійсно своє обличчя у підтримці громадян, він побачив його на перших виборах. Щоб побачив, що така позиція громадян на сьогоднішній день є домінуючою, саме така позиція, позиція Жира підтримується в окрузі, і якщо ми мінімізуємо фальсифікацію, то це дійсно буде перемога і це дійсно буде показ того, що на справді відбувається у суспільстві сьогодні.

- Олександр Олександрович, ви доросла людина, здається, президент і всі навколо і так знають, яке у нього "обличчя". Фальсифікація в округах буде, і у великих масштабах, і ви про це знаєте, - влада зробить все, щоб не пустити Жира до парламенту. Як ви можете цьому запобігти?

- Я думаю, що ми всі дорослі люди, і цього ніхто не приховує, що є команда – якщо ви не можете перемогти Жира, то робіть все, щоб вибори були визнані недійсними, над цим працює адміністрація. Ми працюємо над тим, щоб мінімізувати фальсифікацію, але сьогодні є цілий план заходів за участю депутатів Верховної Ради, за участю політичних партій, за участю представників громадянських організацій, і це дійсно половина роботи, сьогодні триває підготовка до його процесу.

Говорити про конкретику, оприлюднювати речі, які я буду робити на мінімізацію їх дій було б самогубством з мого боку Я просто не маю права це говорити.

- Вас підтримує "Наша Україна"?

- Я був висунутий блоком Віктора Ющенка і я залишаюся кандидатом у народні депутати по 35-му округу, якого підтримує блок Ющенка. На сьогоднішній день заявили про підтримку кандидата від блоку Ющенка Соціалістична партія України, заявили і Блок Юлії Тимошенко та ряд інших політичних сил, але висунутий я від блоку "Наша Україна".

- Тоді таке питання, якщо опозиція – Мороз та Тимошенко – говорить, що така важлива комісія у справі Гонгадзе, що вони зроблять все, щоб довести цю справу до кінця, то чому вони не поставили вас у першу десятку своїх списків, щоб ви гарантовано пройшли до парламенту і працювали там?

- По-перше, я маю свої переконання і погляди – я є членом партії "Реформи і Порядок", я є членом правління партії "Реформи і Порядок", яка є офіційним членом блоку "Наша Україна". За тим принципом, за яким складався список партії "Реформи і Порядок" при входженні до блоку "Наша Україна", я дійсно був у першій половині, і я дійсно був прохідним. І я дійсно відмовився на правлінні партії іти за списком.

Я розумію, що на сьогоднішній день в окрузі, де я пропрацював 8 років, більшість мешканців його добре знають і підтримують позицію Олександра Жира. І тому виходячи з цього, я відмовися від списку свідомо, на правлінні, і до речі не тільки я – Тарас Чорновіл і ряд інших депутатів...

- Але ж вони не займалися такими резонансними справами, як ви...

- Саме розуміючи те, що на мені лежить відповідальність за комісію. На мені лежить відповідальність не тільки за комісію, давайте говорити і про державу. Якщо у Дніпропетровській області ми принаймні із тих 17 округів виграємо один – це вже буде перемога. І ми виграємо, розуміючи добре, що робитиме влада, але це є в тому числі і крок щодо обличчя влади.

Я виходив із того, що в окрузі, я добре знаю, ставлення і до опозиції, і до самого Жира, і знаю, що більшість і голосувала, і проголосує за Жира. Питання утримання влади або запобігання фальсифікації, це є не тільки питанням Жира. Я від списку відмовився сам, і сам свідомо пішов в округ, розуміючи все, що буде відбуватися. Я доведу те, що в окрузі Жир матиме більшу підтримку ніж будь-який інший кандидат будь-якої політичної сили.

- На прес-конференції 18 квітня ви говорили, що збираєтеся подати заяву чи позов на Михайла Рябця, голову Центральної Виборчої Комісії, за його бездіяльність...

Так, я готую, і зараз підтверджую, адже це є підслідність прокуратури Генеральної, я завершу цю роботу найближчим часом. Я вважав, що публікації, прес-конференції, публічні матеріали, які були представлені, сфальсифіковані протоколи, записи, покази свідків, вони є просто незаперечним фактом того, що відбувалося. Не винен сьогодні той дільничий, голова дільничої комісії, або секретар, який все це переписував, якого примусили, не стільки винен голова окружної комісії, оскільки він був просто-напросто маріонеткою, якою керували.

Про фальсифіковані списки, які знаходяться у Центральній виборчій комісії відомо Рябцю, і він давав навіть інформацію, давав коментарі центральному телебаченню. Про це знає представник ЦВК, який курує Дніпропетровською областю – пан Співак. І Рябець, і Співак – це є дві особи, які безпосередньо на сьогоднішній день беруть участь у прийнятті рішення, які готували рішення, які є особами, що повинні в першу чергу нести відповідальність, "стрєлочників" я шукати не хочу. Винен Рябець, який знав і який заплющив очі, винен Співак, який добре знає, я йому особисто показував ці речі у присутності свідків.

Вже хай слідство розбирається, можливо вони з самого початку планували сфальсифікувати вибори та визнати їх недійсними. Найближчим часом до Генеральної прокуратури я подам заяву у відповідності до кримінально-процесуального кодексу. Додам копії протоколів, які знаходяться у ЦВК, з печатками.

Єдина можливість розібратися у ситуації з вбивством Гонгадзе – міжнародна комісія

- Як ви ставитеся до призначення Олександра Лавриновича міністром юстиції?

- (пауза) Я залишу це питання без коментарів.

- Як ви вважаєте, яку роль зіграла діяльність Лавриновича на посаді тимчасової парламентської комісії у справі Гонгадзе в його кар'єрі юриста?

- Я не маю якихось матеріалів, і не маю інформації стосовно того, чи пов'язана його діяльність у комісії із призначенням, але... (пауза) Мені часто задають це питання... Я думаю, що це не пов'язано, сподіваюся, сподіваюся, що це не пов'язано...

- Чи знаєте ви про ініціативу щодо створення міжнародної комісії у справі Гонгадзе?

- Звичайно, ми підтримували цю пропозицію, і зверталися до міжнародних інституцій, зверталися до президента надати сприяння утворенню таких комісій, але окрім мовчазної, жахливої з його боку позиції, ми не відчували нічого. Тому я підтримую таку пропозицію.

До Ради Європи доносили пропозицію комісії, і думку народних депутатів. Не можна сказати, що це ініціатива комісії, чи Жира, чи когось іншого. Вона народжувалася об'єктивно, в різних структурах, розуміючи, що Україні при нинішньому президенті, при прокурорі Потебеньку неможливо щось зробити.

- Коли вона буде створена?

- Ми будемо робити все, щоб вони була створена якомога швидше, якнайшвидше, але говорити про те, як швидко це зробить міжнародна спільнота, я не можу. На мою думку, це єдина можливість розібратися у цій ситуації.


Німецька експертиза ні для кого не є принциповою

- Як ви оцінюєте нинішню політичну ситуацію в Україні? Які шанси розкрити вбивство Гонгадзе при Кучмі-президенті, прем'єрі та спікері?

- Ситуація набагато погіршилася, я думаю, на жаль, як завжди ті речі, про які говорив, і тоді вони ще були зрозумілі далеко не всім, відбулися. Адже я виходив з максимуму інформації, якою володів і не міг у повному обсязі донести, але ми сьогодні маємо ситуацію, дійсно, коли Кучма-президент, Кучма-прем'єр і Кучма-спікер.

Тому це ще більше підтверджує, що тільки за участю міжнародних фахівців, міжнародних інституцій, ми в змозі довести справу Гонгадзе та інші справи, і взагалі зупинити шлях України до диктатури, куди нас впевнено штовхає наш Леонід Данилович.

- Як ви ставитеся до ініціативи Блоку Юлії Тимошенко створити парламентську комісію у справах Гонгадзе та Александрова, на чолі якої буде Григорій Омельченко?

- Вони мають право, як суб'єкти законодавчої ініціативи вносити будь-які пропозиції, і я до будь-яких ініціатив ставлюся з повагою, розуміючи, що кожен має власну думку, і він має право її відстоювати. Я не чув про це. Якщо це дійсно є, то вони мають право таке робити, і Верховна Рада має і право, і зобов'язана вирішити і визначитися, як їй бути у цій ситуації.

- Якщо така комісія буде створена, і ви потрапите до парламенту, ви будете брати участь у її роботі?

- Якщо я пройду до парламенту, а вірніше, коли я пройду до парламенту, то блок "Наша Україна" вирішить, хто буде представляти блок у цій комісії. Якщо буде вирішено це довірити це мені, я звичайно братиму участь, але незалежно від будь-яких речей ця справа буде мною доведена у взаємодії з усіма зацікавленими особами, структурами, депутатами, слідчими, громадянами.

Я вважаю це своїм обов'язком як громадянина. Якби я не знав жахливих речей, пов'язаних із діяльністю Леоніда Даниловича, то можна було б якось займатися іншим питанням, але на сьогоднішній день, я вважаю це завданням моїм, як громадянина, якому виборці довірили бути у Верховній Раді, і який був призначений Верховною Радою займатися цим питанням. Тому у будь-якому разі ми це питання доведемо до кінця - якщо у комісії, то у комісії, якщо мені це буде довірено блоком.

- Якщо ви все ж не потрапите до парламенту, яким чином ви будете розслідувати цю справу, і чи взагалі будете?

- Незалежно від будь-яких обставин, я доведу цю справу до кінця. Незалежно. На сьогоднішній день ми вже наближені до цих питань, справа буде доведена.

- Але вже скоро два минає роки, проте Георгій не похований...

- Це я вважаю ще однією плямою на обличчі нашого президента, ще однією плямою на мундирі нашого прокурора, які є відповідальними за цю ситуацію.

- Що ви знаєте про хід німецької експертизи тіла, знайденого у Таращанському лісі?

- Ця експертиза не є принциповою. У мене не було сумніву, що це є тіло Георгія після того, як були проведені і рентген руки, і коли були інші обставини, інші докази, що це є, на жаль, тіло Георгія. Тому німецька експертиза не є принциповим питанням, ані для слідства, ані для кого. Про те, що це тіло Георгія, відомо давно.

- Ви спілкуєтеся з матір'ю Георгія, Лесею Гонгадзе?

- Я спілкуюся з усіма, хто причетний до цієї справи і може надати інформацію.

- А з мамою Георгія ви тісно контактуєте?

- Останнім часом ми не зустрічалися.

- Чи знаєте ви про ініціативу Лесі Гонгадзе звернутися до Репортерів без Кордонів з метою проведення останньої експертизи?

- Ніхто не може заборонити матері діяти так, як їй підказує материнське серце, і я не хотів би коментувати такі речі. Вона мати, і має право на будь-які дії.


Читайте також:

Розслідування по справі Гонгадзе

Обрання мажоритарника від "За ЄдУ": приклад технології

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування