Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ахметов: "Ми б дуже хотіли купити Белькевича""

Субота, 15 червня 2002, 18:05
У останній день робочого тиждня, у п‘ятницю, обдива президенти провідних клубів України "Динамо" та "Шахтаря" дали прес-коференції за пудсумками виступів команди у чемпіонаті. І якщо у свої більшості динамівська "пресуха" проходила під акомпенемент нових призначень, то у Донецьку президент "Шахтаря" Ринат Ахметов зачепив чимало цікавих футбольних тем.

Ринат Ахметов, президент ФК "Шахтар":

- Коли ви вперше сказали, що наша мета - чемпіонство?

- Передусім, я радий вітати всіх. У нас є традиція по закінченні чемпіонату збиратися, і я готовий відповісти на всі питання, які будуть мені задані. Що стосується мети, яку ми всі поставили (я маю на увазі клуб і наших вболівальників), то думаю, це було після першого року мого президентства. Ми поставили мету завоювати золоті медалі чемпіонату України. Можливо, не всі ми вірили, що це буде, але, проте, задачі ми такі ставили, і я радий і щасливий, що це сталося, і я хочу поздоровити всіх болільників команди "Шахтар" із золотими медалями чемпіонату України.

- На одній з прес-конференцій Віктор Прокопенко сказав, що київське "Динамо" і московський "Спартак" на чужому полі грають як на своєму, тому що у них є синдром переможця. У "Шахтаря" у внутрішньому чемпіонаті, по-моєму, цей синдром також з'явився. А чи буде він в міжнародних матчах?
- Ми сподіваємося, що на європейській арені ми також покажемо футбол, який буде заслуговувати поваги в очах наших болільників.

- Чому ви в Ужгород не літали? Це пов'язано з якимись прикметами або ж просто нерви не витримували?

- Ви знаєте, я пригадав, що ми рік тому (це було 5-го травня) прилетіли в Харків і зіграли 1:1. Після цього, коли вирішувалася також доля чемпіонату в Дніпропетровську, я пригадав Харків і вирішив не полетіти. І це також нам принесло успіх - 1:0. Я і подумав, може, треба не летіти в Ужгород? Тому я так вчинив. Більш того і в Дніпропетровськ, і в Ужгород я мав намір летіти, але в останній день відмінив поїздку.

- Так що ви тепер взагалі літати не будете?

- Ні, буду літати.

- Ринат Леонідович рік тому ось в цьому залі ви сказали, що коли "Динамо" (Київ) грало з "Дніпром", "Шахтар" проводив тут матч з "Металургом", ви не дивилися гру, ви ходили по базі, ви розмовляли з деревами. Як було в цьому році?

- В цей раз я також розмовляв з деревами, в цей раз також ходив, але матч дивився, тому що доля чемпіонату була в наших руках. Після першого тайму було дуже важко, пригадав минулий рік, пригадав, як ми не перемогли ЦСКА, але надію не втрачав до останньої секунди.

- Ви не приховували, що мрієте взяти золотий дубль, і як будь-яка людина, напевно, малювала собі в уяві якісь картинки, що ви будете робити, коли ось таке щастя прийде. Що ви відчули, що ви хотіли робити? Як ви переживали цю перемогу?

- Ви знаєте, все, що я малював, що я буду робити, якщо ми виграємо золоті медалі чемпіонату України, я нічого не зробив. Тому що коли прозвучав свисток, і ми виграли чемпіонат, я був пустий повністю, у мене не було сил. І ці дні я ще не в кращій формі.

- Коли вам було складніше у Києві або в Ужгороді?

- Складно було і у Києві, складно було і в Ужгороді.

- Що особисто для вас означає ця перемога? Якщо це якийсь етап, то який етап буде наступний?

- Ця перемога для мене означає те, що ми виграли чемпіонат України, ми виграли Кубок України. І ми будемо ставити задачі гідно виступити в європейських кубках, створити команду, яка буде дарувати радість нашим вболівальникам. А у нас їх дуже багато, і ми їм за це вдячні.

- В футболі без везіння не буває перемог. Наскільки велика була частка везіння в останніх матчах з "Динамо" в чемпіонаті країни.

- Можу сказати, що нам пощастило. Але можу сказати по-іншому. Людина, якій пощастило - це людина, яка завжди робить те, що інші тільки мають намір робити. Наша команда зробила те, що інші мали намір робити. Тому я хочу побажати нашій команді, щоб таланило і надалі.

- У мене парадоксальне питання. Який був внесок Донецької обласної держадміністрації у велику перемогу "Шахтаря"?

- Я вважаю, що він був неоціненний. І користуючись нагодою, я хочу висловити слова глибокої вдячності главі облдержадміністрації Вікторові Федоровичу Януковичу від імені футболістів, тренерів, всього колективу футбольного клубу "Шахтар". Він завжди з нами, приїжджає на стадіон, він точно також переживає і тримається за серце, і, як дитина, щиро радіє успіхам "Шахтаря". Футбол - це емоції, і не треба їх стримувати. Ми всі - діти, коли святкуємо перемогу.

- Кому ви першому подзвонили після перемоги команди в Ужгороді?

- Я не встиг комусь подзвонити. Спочатку мені подзвонив Ігор Крутой, на інший телефон - Віктор Прокопенко. А потім дзвінки йшли і йшли. Ігор Крутой - мій друг, як і нашої команди, і думаю, ви всі знаєте, що він написав гімн "Шахтаря".

- Невіо Скала сказав, що перемогу заслуговують не тільки ті, хто виходив на футбольне поле, але і хто був в запасі. У цьому значенні, чемпіоном потрібно вважати не тільки Віктора Прокопенка, який працював в першому колі, але і ті всі покоління "Шахтаря", починаючи з моменту створення команди, бронзи 1951 року... Всі вони наближали перемогу, як могли.

- Ми вдячні всім тим людям, які наближали сьогоднішні золоті медалі. Я щасливий і гордий тим, що очолюю клуб з гордим ім'ям "Шахтар".

- Існує думка, що втримати чемпіонське звання важче, ніж його завоювати. Ваша думка?

- В наступному чемпіонаті буде дуже важко. І я переконаний, що боротьба буде йти до останнього туру. І це чудово.

- Київське "Динамо" може "тримати удар", гідно програвати? І чи не позначаться ці поразки киян на їх бойовому дусі і грі в збірній Україні?

- "Динамо" уміє програвати гідно. Відразу після того, як ми стали чемпіонами України, мені подзвонив і Ігор Михайлович, і Григорій Михайлович, поздоровили з перемогою, сказали, що вона заслужена. Ми щиро раді цим поздоровленням. Що стосується футболістів "Динамо", то я чув, що багато хто визнав, що "Шахтар" в цьому році був сильнішим і заслужено переміг. Відносно морального духу киян і впливу на гру в збірній - то це проблема головного тренера національної команди. Це питання психології. Особисто я думаю, що ця невдача не вплине. А уявіть, що ми програли. Що ж говорити, що наші гравці знаходяться в поганому психологічному стані? Головний тренер збірної повинен всіх привести до тями, знайти такі слова, щоб вони вийшли і відстоювали честь українського футбола.

- В якій мірі, на ваш погляд, запрошення Невіо Скали вплинуло на успіх "Шахтаря"? Що він приніс, чого не вистачало? Адже команда завжди грала в хороший футбол. Що він зробив основне - психологія, тактика, відношення футболістів до гри? Що він поміняв?

- Він зробив команду чемпіоном України, і за це я йому щиро вдячний. Хочу поздоровити містера Скалу з перемогою. Я думаю, він велику ставку робить на тактику і психологію. На перше місце я, напевно, поставлю психологію. Він зробив все необхідне, щоб завоювати золоті медалі чемпіонату України.

- Наскільки прихід в донецький "Шахтар" Невіо Скали вплинув особисто на вас, на ведення клубного керівництва?

- Робота з кожним тренером - це вчення, життєвий шлях, і я хочу поздоровити всіх тренерів команди "Шахтар", з ким я працював: Анатолій Бишовец, Віктор Прокопенко. Вони всі подзвонили, поздоровили. Більш того Прокопенко подзвонив мені рівно через хвилину і його голос тремтів, він поздоровив мене з перемогою. Я його також поздоровив. Зі всіма тренерами ми разом будували команду, будували майбутнє, і робота з Невіо Скалою - для мене урок і придбання досвіду.

- Дуже цікаво, як відбувається ваше спілкування з італійським тренером Невіо Скалою?

- Ми спілкуємося дуже довірче, ми варті один одного. Це, дійсно, людина з великої букви. Дуже цікавий. Порядний. Про що я вже говорив. Ви самі бачте, як він душею переживає за результати команди. За великим рахунком, ми говоримо з ним на одній мові. У нас одна філософія. Невіо Скала дав дуже багато що футбольному клубу "Шахтар". І, сподіваюся, дасть ще більше.

- Ринат Леонідович, два роки тому на одній з прес-конференцій Віктор Прокопенко, як завжди, образно сказав про тогочасного Шахтаря", що якщо це тигреня не відчує смаку крові, то воно не стане хижаком. Він мав на увазі те, що "Шахтар" довгий час не міг виграти у київського "Динамо". Як ви вважаєте, чи став зараз "Шахтар" тигром, тим хижаком, якого бояться, від якого, принаймні, в Україні у всіх тремтять коліна, як тремтіли не так давно перед київським "Динамо"?

- Я не знаю, чи тремтять у інших коліна, про це треба спитати у наших суперників. Але я хочу сказати, що в кожній грі "Шахтар" виходить і грає на перемогу. У тому числі і з київським "Динамо". І я упевнений, що при наступній зустрічі жодна з команд - ні "Шахтар", ні "Динамо" - зазделегідь не буде упевнена в перемозі. Всі будуть з повагою ставитися один до одного і, проте, боятися один одного ніхто не буде.

- Ринат Леонідович, напевно, ніхто не стане сперечатися з тим, що одним з достоїнств містера Невіо Скали є те, що він сміливо вводить в склад нашу доморощену молодь. Блискуче відіграв сезон Гай, вдало дебютував Бредун, "золотий" гол забив Белік. Ви часто буваєте на матчах "Шахтаря-2" і "Шахтаря-3". А хто ще з молодих у нас на підході?

- Є ще молоді футболісти, яких ми також чекаємо в "Шахтарі". Я переконаний, що футбольна школа, яка є у "Шахтаря", найближчим часом принесе свої плоди. І це дуже важливе для всього українського футболу, для майбутнього збірної країни.

Важливо, що молодь пересвідчилася, що можна потрапити до складу "Шахтаря", що їх щастя - в їх руках і залежить тільки від їх роботи. Яка буде у них робота, таке буде у них і майбутнє.

- Ринат Леонідович, ви можете поділитися, яка філософія клубу, і яка ваша філософія як президента ФК "Шахтар"?

- Головна філософія футбольного клубу "Шахтар" така: щоб у нас було якомога більше вболівальників.

- На останніх прес-конференціях Невіо Скала не раз говорив, що він вдячний президенту клубу за те, що той був весь час з командою. Що це означає?

- Я вам скажу, що установки на гру я не даю. У визначення складу я не втручаюся. Що стосується тренування, то ви чудово знаєте, що по можливості я на кожне тренування приїжджаю, стараюся бути разом з командою, і бачу, як команда готується.

- Яким ви бачите "Шахтар" років через п'ять-десять?

- "Шахтар" повинен стати командою, яка успішно буде виступати на європейській арені. А для цього ми повинні послідовно продовжувати роботу, яку сьогодні веде клуб.

- Пройшла інформація, що асистент Невіо Скали Стефано Куогі пов'язаний з "Шахтарем" контрактом на півроку. Чи відповідає це дійсності?

- Стефано Куогі була зроблена пропозиція очолити в Італії клуб. Можливо, ми підемо йому назустріч. Ми б хотіли, щоб він залишився працювати в команді. Але це питання Невіо Скалі.

- Могли б ви назвати кращого футболіста чемпіонату України?

- Для мене кращий футболіст чемпіонату - це вся команда "Шахтар", включаючи тих, хто був на лавці. Нікого не хочу виділяти. Хочу всім сказати спасибі.
- Наскільки ви упевнені у вболівальниках "Шахтаря"?

- У нас дуже культурні і виховані вболівальники.

- Зрозуміло, що вся команда виграла Кубок і "золото", і ви не хочете когось виділяти з футболістів. Але все-таки, хтось вас здивував? І відносно вшановування: чимсь здивуєте, хто приїде, говорять, що поздоровити Невіо Скалу приїдуть італійці…

- Якщо Невіо Скала когось запросить з Італії, ми будемо раді їх бачити на святі. Що стосується когось виділити, то я можу виділити наших вболівальників, які завжди були з нами і внесли неоцінимий внесок в перемогу "Шахтаря".
Упевнений, якби у нас не було таких болільників, у нас би не було ніяких перемог. Якби ми були одні, у нас просто опустилися б руки. Навіть в минулому році, коли ми взяли "срібло" і у нас був не кращий настрій, Саме вболівальники підтримали нас, сказали, що вірять в нас, що все одно "золото" у нас буде. Це наша сила, наша енергія, це те, що привело нас до успіху.

- В одній з передач, присвячених чемпіонату світу, московська студія 7ТВ, перелічуючи гравців збірної Нігерії, сказала, що грають представники наших команд - "Локомотив" і донецький "Шахтар". У мене в зв'язку з цим питання, як "Шахтар" настроєний, і чи буде він брати участь в турнірі чемпіонів країн СНД в Москві? Чи планується це?

- Нас ще не запрошували, Але якщо нас запросять, ми із задоволенням приймемо запрошення.

- Два донецьких клуби вийшли в єврокубки. Були вже якісь розмови з донецьким "Металургом" з приводу стадіону?
- Якщо у нас буде така можливість, ми обов'язково надамо допомогу. Треба дізнатися результати жеребкування і після цього скласти план.

- Чи потрібно чекати приїзду президента Федерації футбола України на вшановування команди?

- Ми запросимо. Вшановування команди буде 3 липня в 18:00 на стадіоні "Шахтар". Всіх запрошуємо, тому що всі з нами переживали завжди самі важкі хвилини, і ніколи від команди ніхто не відвертався. Навіть якщо ми цього не заслуговували, а болільники завжди були з нами. І, користуючись випадком, я хочу сказати велике-велике спасибі нашим болільникам.

- Чи планується збільшення кількості місць на стадіоні "Шахтар"?

- Що стосується збільшення кількості місць на стадіоні "Шахтар", то в душі бажання зробити замість 32-тисячного 75 або 80-тисячний стадіон є. Але поки це фізично ми зробити не можемо.

- Ринат Леонідович, мені знайома робота прес-служб різних організацій, що займаються поширенням інформації. Без лестощів я повинна вам сказати, що робота в футбольному клубі "Шахтар" поставлена на найвищому рівні - як з журналістами, так і футболістами. Чи не збирається ФК "Шахтар" перенести свою діяльність на інші сфери життя?

- Керівництво "Шахтаря" буде робити все для того, щоб розвивати наш клуб. А що стосується роботи прес-служби, то моя заслуга тільки в тому, що я запросив керувати нею Марка Юрійовича Левицького. Інше - це його творчість. І якщо є такі позитивні оцінки, то я вдячний Марку Юрійовичу. Керувати - це не заважати працювати.

- Ви говорите, що донецькі болільники віддані своєму клубу, віддані футболу. Чи маєте намір ви зробити якісь кроки до того, щоб один з відбірних матчів збірної України пройшов в Донецьку?

- Я не знаю, що ми повинні зробити, що б це сталося. Не ми це визначаємо. Але ми готові надати стадіон "Шахтар". Думаю, що болільники будуть раді і будуть гаряче підтримувати нашу національну збірну. Тим більше, багато гравців "Шахтаря" захищають честь нашого футбола в збірній.

- Гра 11-го чемпіонату була неоднозначна для "Шахтаря", особливо 2-ге коло. Яку б з них ви назвали найкращою і яку б з них ви не стали б навіть згадувати?

- Самої кращою грою я назвав би гру в Ужгороді, коли ми дізналися, що ми стали чемпіонами України. Кожна гра - це напруження, страждання. Якщо хороший результат - це страждання, яке зробило нас щасливими. Я би не хотів згадувати наші 3 осічки. Звичайно, я був щасливий, коли ми тут обіграли київське "Динамо", тому що я думаю, що в цій грі багато що вирішувалося в боротьбі за чемпіонство.

- "Кривбасс" відібрав в цьому сезоні очки і у "Шахтаря", і у "Динамо". А чи був простимульований "Кривбасс" з обох сторін?

- Я можу сказати тільки за одну сторону. Принаймні, я можу їм сказати величезне спасибі за те, що вони відібрали очки у "Динамо".
- "Шахтар" дуже довго йшов до перемоги. Я вважаю, що вже декілька років "Шахтар" повинен був бути чемпіоном. Можна сказати, що в Україні було затишшя перед бурею. Зараз гроза відбулася - "Шахтар" став чемпіоном. Чи Можна вважати, що наступний чемпіонат вже буде більш спокійним, буде менше скандалів? Як це вплине на стосунки ПФЛ і Федерації футбола, між клубами?

- Золоті медалі до конфліктів не мають жодного відношення. Більш того я б не сказав, що це скандали або конфлікти. Є моя позиція президента клубу. Кожна людина має право висловити свою позицію. Головне, щоб це служило розвитку футболу.

- Всі пам'ятають грудневу прес-конференцію, на якій ви безсторонньо висловилися про залежність суддівського корпусу від президента Федерації. У другому колі ви відчували якийсь тиск з боку суддівства?

- Не тому, що ми виграли чемпіонат, але мені здається, що у другому колі суддівських помилок було набагато меншим, ніж в першому. Мені здається, що судді судили об'єктивно, і я хочу сказати їм спасибі.

- Тобто, прес-конференція здобула свій ефект.
- Я не знаю, не готовий сказати.

- Ринат Леонідович, зараз багато розмов про створення прем'єр-ліги. Її формування відсуває ПФЛ на другий план. На ваш погляд, в цей час чи треба українському футболу переформирование його управління?

- Перш ніж її створювати, треба показати, навіщо це робити. Щоб не вийшло, наприклад, так: ось заважає Сафіуллін - його треба прибрати, і тому створимо прем'єри-лігу. Якщо з цієї причини створюється прем'єри-ліга, то це дуже погано. Якщо ж прем'єри-ліга буде заробляти гроші, і ці гроші будуть розподілені між клубами, то я вважаю, що футбол від цього виграє. Але треба показати переваги створення прем'єр-ліги. Ще жодна людина про це не сказала. Тому я проти створення прем'єр-ліги на цьому етапі. Треба вдосконалити те, що ми маємо.

- Ваше відношення до ідеї проведення турніру дублерів?

- "Шахтар", як і "Динамо", висловився проти. Але інші підтримали ідею. Ми виконуємо прийняте рішення, але будемо переконувати в своїй правоті.

- Ринат Леонідович, ви сказали, що "Шахтар" проти турніру дублерів, але не сказали, чому?

Треба не щоб я сказав, чому ці змагання не потрібні, а щоб нам пояснили достоїнства цього турніру. Я не бачу, що ці змагання піднімуть нас на новий якісний рівень. Тому я не бачу необхідності в їх проведенні.
- Хто, по-вашому, найближчим часом зможе підтягнутися до донецького "Шахтаря"?

- "Дніпро" - сильна команда, як і "Металург" (Донецьк), "Металіст" (Харків), "Металург" (Запоріжжя). Тут серйозна увага приділяється футболу. У нас вийшов хороший чемпіонат. За третє місце, за місце в Кубку УЄФА боролися чотири команди. До останнього тура не було ясно, хто покине вищу лігу. Все залежить від того, наскільки великими будуть інвестиції в клуб, в селекцію. Було б на користь українському футболу, якби через рік-два чемпіоном України став не "Шахтар" або "Динамо", а якийсь інший клуб. Звичайно, при цьому ми зробили б все, щоб чемпіоном став "Шахтар". Але чемпіон повинен бути невідомий до останнього тура. І за чемпіонське звання повинні боротися не два клуби, а п'ять-шість. А чемпіоном ставав "Шахтар"...

- Після поразки збірної України багато хто став говорити про слабий рівень нашого чемпіонату. Відтоді, як ви стали президентом "Шахтаря", рівень інших команд підвищився чи ні?

- Я думаю, що на це питання краще відповісте ви - журналісти, проаналізувавши, який чемпіонат був, який він став. Але мені здається, що команди прогресують. Є два клуби - лідера, є інтрига. Адже раніше частіше за все "Динамо" святкувало чемпіонство задовго до фінішу першості. Чотири команди в нинішньому сезоні боролися за місця в Кубку УЄФА. До останнього тура йшла боротьба за право залишитися у вищій лізі. Їдемо в Олександрію - "Поліграфтехніці" потрібні очки. Їдемо в Дніпропетровськ - "Дніпру" треба хоч би очко, що поборотися за місце в Кубку УЄФА. Останній матч в Ужгороді - "Закарпаття" також не втратило шансів в боротьбі за збереження місця у вищій лізі. Це можна віднести до достоїнств нашого футбола. Треба тепер прагнути до того, щоб різниця між першим, другим, третім, четвертим, п'ятим місцями була менше, боротьба була жорсткішою. У цьому значенні в Росії, наприклад, три клуби ведуть боротьбу за "золото", і навряд чи хтось може сказати, хто стане чемпіоном - "Локомотив", ЦСКА або "Спартак". Тому я вважаю, що наш чемпіонат став кращим, ніж був, але треба прагнути до того, щоб зробити його ще кращим, що ще більш інтригує. До речі, ми не можемо відкинути відвідуваність. Яка вона була п'ять років тому, і яка вона сьогодні? Я думаю, картина різко змінилася. Принаймні, у нас в Донбассі це добре видно. Адже це головна складова успіху: якщо болільники ходять, значить, праця не даремна.

- У нас в нинішньому році було 14 команд, і вийшов безпрецедентний по своїй інтризі чемпіонат. Чи не здається вам, що це сталося від того, що в чемпіонаті стало менше прохідних матчів? І чому тоді всі одноголосно проголосували за збільшення вищої ліги до 16-ти команд, а чемпіонат з 14-ти команд визнали помилкою?

- Ну, якщо 14 команд - це помилка, давайте спробуємо 16 команд. Адже спробували 14, відчули, що в інших регіонах також є люди, які люблять футбол і хочуть його розвивати. Я дуже радий зараз, наприклад, за одеситів. Одеса - це футбольне місто, яке повинне бути у вищій лізі. Я сподіваюся, що "Чорноморець" створить конкуренцію. Вже зараз "Шахтареві" і "Динамо" доводиться важко грати проти інших команд. Скажемо, виходить команда, що займає останнє місце, і хто виграє? Незрозуміло. "Шахтар" в Ужгороді пішов на перерву при рахунку 0:0, і крім удару Воробея у нас не було моментів в першому таймі.

- Але чому "Шахтареві" і "Динамо" важко грати проти українських команд?

- Тому що всі настроюються проти нас.

- Але в 95-ти процентах випадків гра ведеться до першого пропущеного гола.

- Це від того, що нам треба долати насичену оборону. Коли ми забиваємо гол, суперник розкривається, у нас з'являється простір і команда має можливість забити ще. Задача будь-якого клубу, що виходить проти "Динамо" і "Шахтаря", зіграти хоч би внічию. Це нормальне. Хіба можна їх за це лаяти?

- Лаяти не можна, адже перемога над "Динамо" або "Шахтарем" є межею мріянь.

- Це також прийде. У минулому році ми втратили шість очок у другому колі і не стали чемпіонами. "Динамо" тоді втратило п'ять очок: програло нам і зіграло внічию вдома з "Карпатами". У цьому році у киян вже дві осічки з іншими клубами. У нас - три осічки. Адже нас, наприклад, міг обіграти "Металіст". Ми вигравали по ходу 1:0 і навіть не було переживань від того, що ми можемо зіграти внічию. Але ми пропустили гол, а потім у "Металіста" був 100-процентний голевий момент.

- Ви говорите, що інші клуби роблять вас і київське "Динамо" сильнішими. А чи не вважаєте ви, що "Динамо", легендарний клуб, зробив з донецького "Шахтаря" також сильний клуб, якого тепер бояться на Україні, включаючи саме "Динамо"?

- Я в цьому упевнений. Я упевнений, що в нашій силі величезна заслуга київського "Динамо". Тому що, чим сильніше суперник, тим почесніше перемога над ним. Тому, кидаючи виклик "Динамо", ми повинні були спланувати, за рахунок яких складових ми зможемо обіграти цю команду. І точно так само "Шахтар" і "Динамо" сьогодні будуть робити сильніше інші клуби, які також ставлять перед собою задачу боротися за "золото". Не важливо, коли вони до них прийдуть, через рік або два. Ви адже чудово пам'ятаєте, що коли п'ять років тому я сказав, що ми будемо боротися за чемпіонський титул, багато хто з вас подумав, що це дуже великі плани. І мали на це право. Але за цей час всі співробітники футбольного клубу "Шахтар" працювали на золоті медалі чемпіонату України. Тому я буду радий, коли інші клуби поставлять перед собою таку задачу і публічно оголосять про це. За висловлюванням підуть дії, а дії породять інтригу.

- Чи буде зміцнюватися склад "Шахтаря" в матчах Ліги чемпіонів?

- Ми хочемо посилити декілька позицій і зараз ведемо переговори. Найближчим часом ми про це скажемо, коли закінчиться трансферний період.

- Чи можливий такий варіант, що донецький "Металург" напередодні Кубка УЄФА буде посилюватися за рахунок гравців "Шахтаря"? Якщо так, то ким?

- Якщо донецький "Металург" зробить таку пропозицію, а у нас "не витримають нерви", то тоді ми їх посилимо нашими футболістами. Можливо, є у нас такі футболісти, яким ми надамо можливість спробувати себе в іншому клубі. Якщо такі футболісти підійдуть "Металургу", то, думаю, це буде можливе.

- Чи оголосили якісь гравці про бажання покинути команду? Чи Переїдуть закордон Воробей або Зубов.

- Я думаю, ті футболісти, яких ви назвали, будуть виступати за донецький "Шахтар". Мета футбольного клубу "Шахтар", щоб ці футболісти захищали честь нашого клубу.

- Поїздка Віктора Прокопенко в Південну Америку принесла плоди?

- Так. Але це не означає, що ми запросимо футболістів саме з Південної Америки.

- Чи не відмовилися ви від боротьби за Валентина Белькевича?

- Ми б дуже хотіли запросити Валентина в свою команду. Я переконаний, що цим ми б укріпили ФК "Шахтар". Тут не все від нас залежить. Багато що залежить від трансферной політики ФК "Динамо" (Київ). Якщо вони вважатимуть це доцільним, то вони приймуть нашу пропозицію.

- З вашої сторони була усна або письмова пропозиція або ми говоримо про якусь гіпотетичну зацікавленість?

- Є наша зацікавленість, і є трансферная політика ФК "Динамо".

- Але офіційна пропозиція була?

- Я запропонував. Але це не повинно нікого дивувати. Напевно, є футболісти донецького "Шахтаря", які могли б посилити київське "Динамо". Адже точно так само йдуть з "Барселони" в "Реал", або з "Ювентуса" в "Інтер". Це все - трансферная політика клубу, і до цього треба нормально відноситися.

- Як ви б оцінили виступ гравців "Шахтаря" Джуліуса Агахови і Айзека Окоронкво на чемпіонаті світу? Ходять чутки, що єдиний гол Нігерії на чемпіонаті, забитий Агахової, різко підняв його трансферную ціну. Називається 15 млн. доларів.

- Якщо буде така сума, то він буде грати в донецькому "Шахтарі".

- Не порушуючи таємниці, якої все-таки повинна бути сума, щоб примусити вас нервувати? Джуліус повинен стати самим дорогим гравцем в світі?

- Я, чесно кажучи, і сам не знаю. Ось коли буде конкретна пропозиція, я скажу.

- Чи мали ви розмову з Маріаном Аліуце, з яким закінчується контракт, перед тим, як розлучитися?

- Він мені подзвонив і сказав, що хотів би грати за "Шахтар". І я сказав, що хотів би, щоб він грав за "Шахтар". Маріан сказав, що його турбує, що він не грає за "Шахтар". Я відповів, що я не головний тренер, але не я призначаю склад на гру. Тому, щоб грати, треба завоювати місце в складі. Маріан вийшов і посилив атакуючий потенціал нашої команди в фіналі Кубка і в останній грі чемпіонату України в Ужгороді. Він виїжджає разом з командою на збір. Після цього ми визначимося.

- Яку мету зараз ви поставите футболістам і що ви готові зробити для цього? Які позиції, на ваш погляд, зараз треба укріпити в "Шахтарі"? Ви маєте намір купувати легіонерів з ближнього зарубіжжя, може бути з Східної Європи? І ще. Досить успішна гра Агахови і Окоронкво на чемпіонаті світу робить більш важкою задачу втримати футболістів.

- У них є контракт, і вони повинні його виконувати. Для того, щоб вони перейшли в інший клуб, як я вже говорив раніше, нам повинні зробити пропозицію, щоб у нас не витримали нерви. Поки у нас нерви залізні, і це - футболісти донецького "Шахтаря". Наша мета удосконалитися і гідно виступити на європейській арені. Які позиції ми повинні посилити? Ми говорили на цю тему з містером Скала. Він сказав, щоб він хотів, і клуб - в пошуках. Більш того ми знаходимося в переговорах. Є складності, але я не хотів би на цю тему говорити, тому що це таємниця, і я скажу пізніше.

- Ми знаємо, що селекціонери "Шахтаря" перебувають зараз на чемпіонаті світу. Чис є футболісти, яких вони "взяли на олівець"?

- На чемпіонаті світу багато хороших футболістів, які посилили б нашу команду. Інше питання - чи є у нас можливості запросити їх в "Шахтар".
- Ваша думка про виступ збірної Росії?

- Дуже шкода. Сьогодні перед цією прес-конференцією я дивився матч збірних Росії і Бельгії. При рахунку 1:1 росіяни могли забити ще один м'яч. Там був вихід один на один, але суддя зафіксував офсайд. Дуже шкода, що збірна Росії не змогла попасти в 1/8 фінали. Такий напружений матч був! Начебто вже 3:1, начебто вже ніяких шансів немає, і знов напруження. І навіть могли забити - була передача зліва і удар головою, але.... Шкода, дуже шкода.

ФК "Шахтар"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: