Кучма в парламенті: "Треба ж хоч щось мати в голові!"

Вівторок, 18 червня 2002, 11:42
Президент України Леонід Кучма виступив вранці у вівторок у Верховній Раді з щорічним посланням. Цього послання депутати чекали з 14 травня, проте, фракції Соціалістичної партії України і Блоку Юлії Тимошенко перед початком довгоочікуваного виступу Кучми залишили сесійну залу, на що гарант, ніби байдуже, кинув: "Я на це уваги не звертаю".

Правда, перед виступом Кучму все-таки вдалося вивести з себе. Сміливець Луценко, один з лідерів СПУ, підійшов до трибуни і зі словами "На доріжку в Європу" вручив Кучмі справжнісінькі плетені личаки. Президент, не довго думаючи, викинув їх в зал. І нервово викрикнув: "Треба ж в голові щось мати!"

Подібних ексцесів більше не було і промова Кучми потекла плавним струмочком, з характерним "Так би мовити" і обірваними у кінці реченнями. Президент часто пив водичку, голосно плямкав і причмокував, видно горло від хвилювання пересихало добряче.

Цікаво, доповідь Кучми була підготовлена зазделегідь, і була вивішена на офіційному сайті президента. Правда Кучма поламав всі плани, і в парламенті виступав із зовсім іншою промовою, яка відрізнялася від тієї, що була до ранку вівторка на його офіційному сайті. Повністю текст доповіді читайте тут.

Отже, Кучма, представляючи у парламенті своє послання "Європейський вибір", закликав депутатів до спільної роботи. Зазначивши, що це - перший його виступ перед новою Верховною Радою, глава держави закликав "почати з чистого листа".

"Майбутні два з половиною роки нам з вами так чи інакше доведеться працювати разом, і ми не зможемо зробити нічого, якщо направимо свої зусилля на конфлікти і протистояння. У нас з вами дуже багато роботи", - сказав глава держави, закликавши парламентаріїв "до спільної роботи".

Кучма, висловив згоду з необхідністю існування механізму імпічменту як засобу парламентського контролю над діяльністю президента. Разом з тим він відзначив важливість створення механізмів, що дозволяють президенту розпускати парламент, якщо він не здатний створити дієздатну більшість.

За словами глави держави, "країні необхідна діюча парламентська більшість, об'єднана чіткою політичною програмою".

"Коли така більшість буде створена, я готовий обговорити з його представниками питання формування коаліційного уряду, включаючи кандидатуру прем'єр-міністра", - сказав Кучма.

Говорячи про процедуру імпічменту, Кучма визнав, що "нам, як демократичній країні, потрібен механізм парламентського контролю за діяльністю президента". "Справа парламенту - ухвалити відповідний закон, - сказав президент, додавши, - Але, погодьтеся, також потрібні і механізми, які дозволяють розпускати парламент, якщо він не здатний створити дієздатну більшість".

Глава держави висловив надію, що депутати зможуть ухвалити відповідні законодавчі рішення.

Держбюджет України на 2003 рік повинен бути сформований на новій податковій базі, заявив Кучма. Глава держави назвав "абсолютно неприйнятним" затримку з прийняттям Податкового кодексу.

За його словами, якщо поки немає можливості прийняти цей документ загалом, необхідно вводити його у дію поетапно. Президент також підкреслив, що прийняття Податкового і Митного кодексів - необхідна умова для вступу країни у Всесвітню Організацію Торгівлі.

Кучма назвав банківський сектор "найслабшим місцем української економіки". За словами президента, ставка банківських кредитів майже у 3 рази перевищує ставку Нацбанку.

"Я не бачу ефективних зусиль з боку Нацбанку у напрямі радикальної зміни ситуації", - сказав він.

Кучма висловився за необхідність кардинального зниження ризиків довгострокового банківського кредитування. Глава держави підкреслив, що змінити ситуацію у банківській сфері - загальне завдання для уряду і Верховної Ради.

Говорити про виборність голів обладміністрацій можна у тому випадку, якщо у цій системі будуть введені конструктивні противаги, заявив Кучма.

За словами глави держави, одним з напрямів адміністративної реформи в Україні має стати делегування "управлінських функцій зверху вниз, розширення повноважень регіонів і всебічний розвиток місцевого самоврядування".

Президент підкреслив, що реалізація цієї задачі "повинна органічно узгоджуватися з проведенням в Україні адміністративно-територіальної реформи". "Необхідно, щоб уряд і Верховна Рада спільно визначилися у цьому питанні", - відзначив Кучма.

Він також висловив готовність обговорювати питання про обраність губернаторів у випадку, якщо будуть введені такі конструктивні противаги.

Кучма, представляючи своє щорічне послання парламенту, заявив про необхідність забезпечити послідовність і спадкоємність зовнішньої політики країни. "Європейський вибір - це продовження генеральної лінії, взятої з моменту незалежності України", - відзначив глава держави.

При цьому гарант підкреслив, що зовнішня політика повинна знаходити нові якості - "стати максимально прагматичною, позбавленою будь-якого ідеологічного забарвлення".

За словами Кучми, нинішній зовнішній політиці України "поки ще не вистачає рішучого, напористого відстоювання інтересів держави, своїх громадян". "Подолання цього недоліку - одне з невідкладних завдань української дипломатії", - сказав він.

"Ми повинні визначитися, передусім, для себе - коли і в якій формі будемо реалізовувати європейський вибір", - сказав глава української держави, додавши, що "оптимальний вибір - повноправне членство в Європейському союзі".

Президент підкреслив, що "визначення членства в ЄС стратегічною метою ще не означає її автоматичного досягнення". "Ми розуміємо, що ця мета вимагає копіткої переговорної роботи, але зрештою - все залежить від нас, від глибини інституційних перетворень, економічних, соціальних і політичних реформ, зміцнення основ демократії і громадянського суспільства", - сказав він.

Разом з тим, президент зазначив, що Україна повинна провести ефективну й цілеспрямовану зовнішню політику і в інших напрямах, зокрема, "нарощувати свої зусилля як транзитної держави", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Підкреслюючи важливість розвитку відносин з іншими країнами, президент України особливо відзначив стратегічне партнерство з Росією, Польщею, Німеччиною, і лише потім назвав США.

"Будемо активно розвивати відносини з США. Сьогодні на перший план вийдуть завдання створення нової системи європейської і всесвітньої безпеки, спільної протидії глобальним загрозам, а також діалог з усунення бар'єрів у двосторонній торгівлі", - сказав він. Кучма закликав розвивати співпрацю з ООН.

Президент відзначив "необхідність істотного поглиблення відносин з НАТО", для чого підкреслив важливість реформування військового потенціалу відповідно до європейських стандартів. "Це - тривалий, поетапний процес", - сказав він, додавши, що при цьому необхідно враховувати інтереси країн - членів альянсу. Президент закликав парламент до співпраці у реалізації цих зовнішньополітичних завдань.

Кучма також закликав парламент максимально прискорити роботу по прийняттю законодавства у сфері боротьби з відмиванням коштів, отриманих незаконним шляхом. Він підкреслив, що інтеграція країни у світову економічну спільноту неможлива без створення ефективної системи боротьби з легалізацією тіньових прибутків.

Президент зазначив, що Україна вже потрапила до списку країн, які належно не протидіють цьому явищу.

Завершуючи свій 45-хвилинний виступ, Кучма сказав, звертаючись до народних обранців: "Мине якийсь час, і ви, як і я, відійдемо в історію. Але всім нам хотілося б залишитися у пам'яті потім як люди, які щось корисне зробили для своєї країни.

Ми зможемо це зробити, якщо зосередимося всі разом, і кожен нарізно, на святому терені служіння суспільству, коли у главу кута поставимо найвищий інтерес - інтерес народу, візьмемо з собою те, що об'єднує, а не роз'єднує".

"Я, як президент, готовий до плідної співпраці, зокрема, до будь-яких інституційних змін взаємодії у системі влади, якщо вони можуть привести до підвищення ефективності нашої спільної роботи на благо України. Сподіваюся, що ви готові до такої співпраці. Нехай нас надихає любов до України", - закінчив Кучма.

31 травня народним депутатам було роздане послання президента України до Верховної Ради під назвою "Європейський вибір". У документі головним завданням на наступне десятиріччя називається "остаточне облаштування" державної будови з метою створення "високорозвиненої, соціальної по своїй суті демократичної правової держави". Послання президента містить 12 розділів, що складає 72 сторінки.

Друга книга послання "Про внутрішнє і зовнішнє положення України в 2001 році" містить таблиці і аналітичні оцінки положення в різних сферах життя країни.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...