Заява Кучми про необхідність розпуску парламенту передчасна. А загалом, нічого нового – представник КПУ

Вівторок, 18 червня 2002, 14:33
Голова комітету Верховної Ради з питань оборони та безпеки, член фракції КПУ Георгій Крючков вважає передчасним "бажання" президента Кучми через внесення відповідних змін до Конституції надати главі держави право розпускати парламент у разі нестворення ним більшості.

"Я б радив припинити розмови на цю тему. Нам потрібно багато змін до Конституції, але, порушуючи це питання, він (президент) воза ставить поперед коня", вважає депутат. "Головне треба встановити те, що парламент формує уряд, і якщо він цього не здатен зробити, то зобов'язаний іти у відставку і ніяк не пов'язувати це з більшістю".

На думку Крючкова, "якби президент погодився з думкою своїх соратників - Володимира Литвина та Анатолія Кінаха і прийняв необхідність проведення виборів за пропорційною системою, то більшість вже була б сформована і цих питань не виникало", цитує депутата УНІАН.

При цьому в інтерв'ю Інтерфакс-Україна Крючков заявив, що у посланні президента до Верховної Ради не прозвучали нові ідеї. "Я не почув надто нових думок крім деяких нюансів, які мене дивують".

Зокрема, після твердження про те, що Україна вийшла із затяжної кризи "говориться, що ми проводили економічний курс під впливом різних міжнародних організацій і радників, і який виявився помилковим", - відзначив він.

"Виникає питання - з кризи вийшли, а курс був помилковим. А далі говориться про те, що треба ще більш лібералізувати економіку. Як поєднувати одне з іншим?", - сказав Крючков.

За його словами, у посланні пролунали цифри, які "вимагають осмислення і висновків". Зокрема, сказав депутат, президент зазначив, що більше ніж 80% населення України - бідні, в тому числі 16,5% - жебраки. На його думку, це говорить про те, що Україна не може забезпечити першочергові потреби людей. За словами Крючкова, у такій ситуації говорити про можливість створення через кілька років середнього класу "наївно".

На його думку, "притягнута за вуха" і тема європейського вибору України. Европейський вибір - це прагнення в економічному, соціальному розвитку, а також у розвитку демократії піднятися до кращих світових зразків. Разом з тим, зауважив депутат, Україна, очевидно, не підходить Європейському Союзу за жодним із вказаних параметрів.

"Президент одними й тими ж формулюваннями говорить про одні й ті ж проблеми протягом двох років, а хто заважає їх вирішувати?, - "задав питання Крючков. За його словами, глава держави говорить про проблеми відчужено. "А хіба сам президент не причетний до вироблення курсу держави?", - сказав голова комітету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування