Деркачами займеться Генпрокуратура і СБУ?

Середа, 19 червня 2002, 12:43
Верховна Рада України в середу підтримала депутатський запит члена Блоку Юлії Тимошенко Григорія Омельченка з вимогою до в.о. генерального прокурора Миколи Гарника і голови СБУ Володимира Радченка негайно розглянути питання про порушення карної справи за фактом здійснення екс-головою СБУ Леонідом Деркачем та депутатом Андрієм Деркачем, як говориться в запиті, "дій, що мають ознаки злочинів, передбачених статтями 201 і 364 Карного кодексу України".

Запит "Про проведення об'єктивного розслідування обставин нанесення збитків економічної безпеки України державними діячами і притягненні винних до відповідальності" підтримали 164 депутати із 376, зареєстрованих у залі.

Підставою для спрямування запиту, зазначив Омельченко, стали заяви секретаря РНБО Євгена Марчука і колишнього охоронця президента України Миколи Мельниченка зарубіжній пресі. Зокрема, сказав він, 29 квітня 2002 року Марчук в інтерв'ю брюссельскому кореспонденту радіо "Свобода" заявив: "Я особисто дуже серйозно заважаю родині Деркачів, які вже зараз в парламенті, і заважаю їх брудним, таємним, незаконним операціям, які завдають колосальних збитків державі".

21 травня 2002 року, говориться в запиті, Мельниченко на прес-конференції в Вашингтоні заявив, що "колишній глава СБУ Деркач займався контрабандою".

У зв'язку з цим Омельченко вимагає створити слідчо-оперативну групу з співробітників Генпрокуратури і СБУ для проведення об'єктивного розслідування дій Леоніда Деркача та Андрія Деркача, а також встановити, яких заходів вжив Марчук для припинення незаконної, як говориться в запиті, діяльності Леоніда Деркача і Андрія Деркача, чи доповідав він президенту про свою перевірку і яке рішення прийняв президент.

Депутат також вимагає з'ясувати, чи направив Марчук матеріали перевірки про діяльність вказаних осіб в Генпрокуратуру для порушення карної справи і надання правової оцінки їх діям.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування