Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Єда" пішла на комбікорм

Середа, 19 червня 2002, 17:22
Тяжко стогнучи розроджується "Єдина Україна". Розвал фракції пішов всупереч планам батьків. Попередньо були діагностовані шість немовлят – п'ять партійних фракцій та одна незалежних мажоритарників. Однак раптом виявилося, що бажаючих мати свою фракцію або депутатську групу трохи більше, ніж було в задумах. Кажуть, що саме через сепаратні течії всередині "Єди" у четвер так і не було оголошено про розформування харчоблоку.

Отже, у парламенті на місці "Єди" гарантовано мають бути фракції "Регіони України", "Трудова Україна", Аграрної партії, НДП та "Народовладдя" (так звана група мажоритарників на чолі з Богданом Губським). Станом на день середи під питанням виявилося створення фракції партії Кінаха – промисловців і підприємців. До необхідного мінімуму в 14 депутатів їм поки не вистачало трьох мандатів.

Так само стрімко скоротилася чисельність НДП. За словами Пустовойтенка, фракція втратила 10 членів партії, які пройшли до парламенту за одномандатними округами – ці люди залишаться в регіональних групах, виконуючи, за словами лідера НДП, "накази губернаторів".

 
Вадим Гуров
 
Можливо, вони виступлять донорами у нових проектах, які утворюються на місці "Єди". Якщо судити із кулуарних розмов, крім вищеназваних шести фракцій можуть виникнути принаймні ще дві нові.

Так, є інформація, що начебто Вадим Гуров назбирав необхідну кількість депутатів для створення свого окремого об'єднання. Це його третє скликання поспіль, до парламенту він обирався за 32 округом, що на Дніпропетровщині. До цього працював начальником мартенівського цеху на "Криворіжсталі". Ображені на Гурова члени "Єди" кажуть, що ця група створюється як проект Олега Дубини.

 
Микола Гапочка
 
Ще одну фракцію хочуть створити луганські депутати на чолі з Миколою Гапочкою, екс-заступником губернатора, екс-першим заступником голови Держкомрезерву. До парламенту він обрався у своїй області за округом №113.

Чисельність луганських вже майже наблизилася до необхідних 14. І, якщо вони все ж створять свою фракцію, то тим самим проігнорують застереження Кучми. Відомо, що "гарант" виступив категорично проти формування регіональних фракцій.

Однак на цьому процес фрагментації "Єди" може не зупинитися. Всередині фракції "Регіони України", яка станом на вівторок об'єднала 52 мандати, також є неспокійна кров. Там зібралася група у 10-15 душ, яка хоче жити окремо від "донецьких".

Поки Партія регіонів все ж вирішила залишитися єдиним організмом. Однак остаточно від своїх планів сепаратисти не відмовляються. Вони і назву собі вже вигадали – "Європейський вибір". Дізнатися, хто ж ці сміливці, які хочуть від'єнатися від "донецьких", доволі складно. Від одного із джерел вдалося почути прізвище Володимира Пєхоти (заступник голови Партії регіонів – керівник центрального апарату партії). Однак не відомо, чи є він ключовою фігурою в цьому процесі.

Крім названих об'єднань, з десяток "єдунів" до себе забрала депутатська група "Демократичні ініціативи" (теж напіврегіональний проект - Харківської області). Не полишає спроб щось назбирати і Володимир Сивкович. Однак він, якщо і буде створювати своє об'єднання, то вже не встигне зробити це синхронно з розвалом "Єди".

Підсумовуючи ж нинішній стан блоку "Єдина Україна", можна похвалити його ідеологів за дуже "вдалу" назву. А, здається, колись і глава держави збирався очолити партію з таким же ім'ям...

Розвал фракції "Єдина Україна" відповідає принципам президента, який є прихильником "поліваріантної політичної гри". Леоніду Кучмі "простіше грати не з 2-3, а з 7-8 фракціями, щоб шукати компроміс", вважає політолог, член "Нашої України" Микола Томенко.

"Розпад "Єдиної України" – це природне явище. Ці сили об'єдналися з одним бажанням - підтримати президента. Тепер Леоніда Кучму вони підтримуватимуть при розгляді принципових для нього питань чи коли він вносить на затвердження парламенту свого кандидата. Президент не втручатиметься у життя фракцій із тактичних питань. Леонід Кучма завжди був вище проблем розподілу ринку, лобіювання корпоративних інтересів. Він дозволяв групам боротися між собою і дивитися, хто з них вийде сильнішим".

Політолог Віктор Небоженко в розпаді "Єди" вбачає вияви "парламентського менеджмента". "Такі величезні фракції як "Наша Україна" або "За єду", не життєздатні. І якщо "Наша Україна" об'єднана інтересом до Ющенка, то в "Єдиній Україні" йде локалізація по тих же розломах, по яких її збирали", - зазначає Небоженко.

"Безумовно, фракції створюються для того, щоб впливати на виконавчу владу. Це святе – там ділять гроші. Крім того, окрема фракція дозволяє розраховувати на якісь посади у виконавчій владі. Восени напевно буде перетасовування, а висуватися від однієї партійної фракції набагато легше, ніж від величезної мегафракції.

Крім того, поява фракцій дозволяє великій кількості депутатів задовольнити політичні амбіції в управлінні. Це майбутня проблема "Нашої України" - там маса людей, які восени захочуть бути активними. А, перебуваючи в окремій фракції, є деяка ілюзія того, що ти можеш впливати: на секретаріат, на комітети.

І те, що фракції на місці "За єду" з'явилися після розділу комітетів, також дуже симптоматично: ті, хто не отримали в комітетах гідне застосування, тепер через фракції будуть намагаються впливати і вирішувати свої справи в комітетах.

Інша справа, що нові об'єднання на місці "Єдиної України" не є політичними проектами. Одні формуються за регіональною ознакою, інші – під лідера, треті мають знайомих в адміністрації президента. Ймовірно, вони будуть конфліктувати між собою.

Що зручно – тепер немає необхідності звинувачувати людей в зраді. Може бути конфігурація: "Наша Україна" плюс одна-дві фракції з тих, що колись були в "За єду". Або навпаки: три-чотири групи із "За єду" і якась група з "Нашої України".

"Наша Україна" також приречена на якісь більш дрібні конфігурації. Коли Ющенко буде виходити на президентські вибори, "Наша Україна" йому буде не потрібна. Ющенко захоче бути президентом всіх українців, а "Наша Україна" не дозволяє збирати йому голоси в східній Україні".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування