Епілог виборів-2002

Середа, 19 червня 2002, 17:28
"Перевиборча" кампанія в трьох мажоритарних округах 19 червня перейшла до агітаційної фази. Починаючи з середи усі зареєстровані кандидати в народні депутати можуть (офіційно) всіляко рекламувати себе, аби 14 липня виборці згодилися відвідати виборчі дільниці та віддати за нього свої голоси.

Дивна річ – за спостереженнями Комітету виборців України на цей раз, на відміну від виборів 31 березня, потенційні народні обранці не квапляться. Під час дії заборони на агітаційну роботу члени КВУ майже не фіксували порушень чинного виборчого законодавства. Принаймні нахабних. І це при тому, що під час довиборів на кону стоять не лише три крісла у Верховній Раді, а ще й посади місцевих керівників різного рівня. Чому?

Округи під мікроскопом

Почнемо з черкаського округу № 201, який нещодавно Микола Томенко назвав "братською політичною могилою" за ту надмірну кількість відомих політичних фігур, що забажали ще раз випробувати долю. Про ймовірний особистий склад кандидатів в народні депутати УП писала раніше (втім, слід зауважити, що Віталій Журавський все ж таки зняв свою кандидатуру).

Отже, на сьогодні вже викристалізувався основний конфлікт, який надасть барви виборчій кампанії на Черкащині. За словами речника КВУ Олександра Черненка, на цей раз йдетиметься не про боротьбу влади та опозиції, а боротьбу двох брендів "Віктор Ющенко" та "Наталія Вітренко".

Судячи з останніх звісток з округу, влада вже визначилася із власним важковаговиком – запеклою антикучмісткою-антиморозівкою-антиющенківкою Наталією Михайлівною. Кандидати, висунуті в цьому окрузі, свідчать, що "у Черкаській районній адміністрації відбулися збори сільських голів, де їм було доручено в кожному селі забезпечити житлом та харчуванням агітаторів Наталії Вітренко", йдеться у черговому звіті КВУ. Щоправда неможна сказати, що прогресивна соціалістка користувалася надмірною популярністю у виборців з 201 округу в березні. Тоді однойменному блоку вдалося набрати 3,29% голосів.

Ющенка представлятимуть батько та син Булатецькі. Старший – Микола Булатецький, член партії "Реформи та Порядок" вже виграв вибори в цьому окрузі – до того, як їх було визнано недійсними. Його син – Максим – долучається до виборів в якості страховки, на той випадок, якщо Булатецького старшого знімуть з виборів. Саме так, за твердженням КВУшників, пояснює Микола Іванович цей курйозний випадок "самоклонування". Крім того, як зазначає речник Комітету, родинна компанія забезпечить дворазове збільшення виборчого фонду кандидатів, а також більш активну розкрутку прізвища "Булатецький".

Нагадаємо, що під час виборів 31 березня Микола Булатецький набрав 21,74% голосів. Рейтинг блоку Віктора Ющенка склав 32,84%.

Міною повільної дії на окрузі може виявитися реєстрація кандидатом в народні депутати Володимира Космини, який власне став причиною визнання недійсними виборів у 201 окрузі в березні. Тоді, напередодні голосування його було знято з реєстрації рішенням обласного апеляційного суду, але вдень 31 березня оружком його поновив його кандидатуру. Через появу такого "напівкандидата" ЦВК прийняла рішення визнати вибори недійсними.

Проте, як зазначає Комітет виборців у своєму звіті, "за законом комісія не має права реєструвати кандидатом на повторних виборах особу, яка була знята з реєстрації на виборах чергових. КВУ не бере на себе відповідальності дати правову оцінку повторній реєстрації Космини, однак застерігає, що це рішення ОВК знову може стати підставою для визнання виборів не дійсними. КВУ звертається до Центральної виборчої комісії дати правову оцінку діям окружної комісії, щоб раз і назавжди покласти край інсинуаціям з цього приводу".

У виборчому окрузі № 18 (Вінничина) лінія протистояння не змінилася: проти соціалістки Світлани Мельник виставляється ректор податкової Академії Петро Мельник (який називався членом НДП в березні, а в липні став безпартійним). Останній – нова людина для округу, й очевидно, що за місяць дозволеної агітації пристойно ознайомити місцевих мешканців з перспективним кандидатом неможливо.

Тому протягом доагітаційного періоду команда Мельника проводила, за висловом заступника голови правління КВУ Євгена Побережного, "приховану агітацію". Так, наприклад, у Вінниці відбулася презентація Податкової Академії, на яку були запрошені відповідні виборці. Крім того, стає очевіднішою підтримка Мельника з боку місцевої влади. Керівником його штабу став начальник обласного управління статистики Ігнатов. Додамо, що насправді головний статистик області – людина досить впливова, адже саме від нього залежить, які саме цифри з області отримає центр, себто Київ.

Але безперечно найцікавішим буде протистояння в 35 окрузі. На сьогодняшній день члени КВУ вважають, що все ж таки найзапекліша боротьба триватиме поміж Олександром Жиром та Віктором Драчевським (перший заступник начальника Дніпропетровського обласного УВС). Втім серед зареєстрованих кандидатів є ще одна виразна фігура – Олександр Коваль, колишній керівник Нікопольського феросплавного заводу, професор Національної металургійної академії. За свідченнями представників КВУ, Коваль – людина в регіоні дуже впливова, зокрема, в Нікополі.

На цей час саме 35 округ може похвалитися найкумеднішим прикладом застосування адмінресурсу із силовим забарвленням. За інформацією місцевих ЗМІ, в місті Марганець (який проголосував за Жира 31 березня) співробітників органів внутрішніх справ зобов'язали загітувати за Драчевського щонайменше по 100 співгромадян та скласти їхні списки. Можна лише уявити ККД такого агітування, якщо ним займатимуться даїшники на дорогах Дніпропетровської області!

Вказівки провести "чесні вибори" не буде?

Спільним для усіх перелічених округів є персональна відповідальність за результати перевиборів керівників всіх рівнів, вважає голова правління КВУ Ігор Попов. На відміну від березня, коли можна було "провалити" багатомандатний округ, але витягнути необхідного владі мажоритарника (або навпаки), 14 липня уся увага буде прикута лише до округів.

Комітет передбачає, що до липневих виборів готується низка відвертих провокацій, які мають призвести до того, аби їх виграли "необхідні" кандидати. За словами Попова, такі ж провокації готувалися й до 31 березня, але тоді з Центра прийшла команда забезпечити "чесні вибори", тому частку провокативних дій було попереджено. На літніх виборах такої команди немає, вважає він.

Комітет виборців також відзначив низку кадрових змін, які торкнулися області, де відбудуться перевибори. "Так, у Вінницькій області замість члена НДП Юрія Іванова головою ОДА призначено Володимира Коцемира, члена Партії Регіонів. У в.о. №35 було звільнено 16 службовців виконкому Нікопольської міської ради (в тому числі заступника міського голови, 3 начальники відділів)", - зазначено у звіті КВУ.

Перед липневими виборами у 2 окружних виборчих комісіях відбулись зміни голів комісій. Новим головою ОВК № 35 став С.Швець (СДПУ(О)), а в ОВК № 201 – Юрій Сегеда (АПУ). На думку членів Комітета, ці зміни не мають визначального впливу на розподіл сил у комісіях. На даний момент в роботі ОВК спостерігачами КВУ не зафіксовано випадків, які можна було б трактувати як прояв упередженості стосовно того чи іншого кандидата.

Проте невідомо, чи будуть готові до виборів дільничі комісії. Деякі члени ДВК відмовляються працювати на перевиборах, і, за прогнозами КВУ, їхній склад зміниться на 10-15%. А це потребує додаткового навчання членів комісій.

Ще одна проблема, про яку згадує Олександр Черненко в контексті виборів 14 липня, це списки виборців. Згідно із Законом про вибори народних депутатів України, на повторних виборах використовуються ті самі списки, що були під час проведення чергових. Однак зараз ці списки знаходяться в архівах у заблокованому вигляді. І законодавство жодним чином не регулює порядок вилучення цих списків з архіву та передачі їх комісіям, а також внесення в ці списки осіб, яким після 31 березня виповнилося 18 років. Так само лишається невідомим чи будуть виправлені в списках ті неточності, які мали місце 31 березня.

КВУ також непокоїть ситуація у багатостраждальному Нікополі, де після березневих виборів списки виборців взагалі зникли. Комітет виборців закликає ЦВК своєю постановою врегулювати передачу списків дільничним комісіям та унеможливити зловживання на цьому етапі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування