СДПУ(О) ділить енергоринок з "донецькими"

Середа, 19 червня 2002, 19:39
3 дні назад податкова міліція арештувала голову правління ВАТ "Львівобленерго" Володимира Матвіїшина. Про це заявив усунений з посади голова правління ВАТ "Сумиобленерго" Левон Варданян по завершенні круглого стола на тему "Актуальні проблеми енергетики, принципи, перспективи і вплив на ситуацію в Україні". За даними пана Варданяна, Володимир Матвіїшин був викликаний на допит у Львівську податкову службу для надання свідчень, але з допиту не повернувся, тому пан Варданян вважає, що керівник "Львівобленерго" третій день знаходиться в камері попереднього ув'язнення. Причини затримання Матвіїшина, за словами Варданяна, поки нікому не відомі, в тому числі і представникам "Львівобленерго".

Раніше заступник начальника ДПАУ Святослав Піскун повідомив, що податковою службою "вже давно виявлені системи ухилення від сплати податків, відмиття "брудних грошей", зловживання службовим становищем керівниками обленерго", і ДПАУ порушила карні справи відносно посадових осіб десяти обласних енергорозподільчих компаній. Разом з тим, за даними деяких джерел в компанії "Court Holding", яка володіє контрольним пакетом акцій львівського обленерго, пан Матвіїшин був арештований у зв'язку з невчасною поданням низки документів в місцеву податкову адміністрацію.

У компанії стверджують, що йдеться про "адміністративне правопорушення", з чого співробітники компанії роблять висновок, що незабаром голову "Львівобленерго" звільнять. Ті ж джерела розцінюють дії податківців як спробу тиску на керівництво компанії з метою відмови "Court Holding" від контролю за обласними енергетичними компаніями, якими він володіє.

Контрольними пакетами акцій ВАТ "Сумиобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Чернігівобленерго", "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Полтаваобленерго", "Львівобленерго" і "Тернопільобленерго" володіє група афілійованих компаній, серед яких, зокрема, "Punchel Investments Limited", "Fullway Consultants Limited", об'єднаних в "Court Holding". Частина цих компаній, за інформацією деяких джерел, контролюється так званою групою Костянтина Григоришина, інша частина - людьми, близькими до СДПУ(О).

У цей час, згідно з оприлюдненою в ЗМІ інформацією, група, близька до СДПУ(О) намагається відтіснити групу Григоришина від контролю за названими обленерго. У інтерв'ю "Контексту" ряд експертів висловили упевненість в тому, що арешт Володимира Матвіїшина пов'язаний з черговим етапом переділу енергоринку, який почався незадовго до призначення лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука главою президентської адміністрації.

Як зазначив в інтерв'ю "Контексту" експерт Інституту порівняльного аналізу Артем Біденко, "ми спостерігаємо за цілеспрямованим переділом українського енергоринку і систематизованим витісненням з нього колишніх соратників СДПУ(О), що відмовилися з тих чи інших причин від співпраці з групою Медведчука-Суркіса". Експерт передбачає, що в ході "операції" будуть застосовуватися досить жорсткі важелі тиску на групу Григоршина, які можуть примусити бізнесмена відмовитися від контролю на обленерго.

Крім того, пан Біденко акцентує увагу на тому, що на сьогоднішній день як важелі "есдеки досить активно використовують вплив Податкової адміністрації, яку очолює близький до донецької фінансово-промислової групи Микола Азаров". Виходячи з цього, політолог не виключає, що в переділі обленерго бере участь не тільки СДПУ(О), але і "донецькі", які неодноразово виявляли зацікавленість в контролі над енергорозподільчими компаніями в Донецькій та сусідніх з Донбасом областях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...