Смертельний вирок Нацраді

Четвер, 20 червня 2002, 14:27
Буквально кілька тижнів тому керівник парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко був переконаний, що депутати не встигнуть визначити долю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Причиною тому мала б бути велика завантаженість порядку денного сесії актуальними питанням. Однак, у середу увечері "руки" депутатів дійшли до розгляду цього питання. Поки у рамках комітету.

Як повідомив Микола Томенко "Українській правді", засідання комітету, на якому звітував голова Нацради, швидше слід би назвати "заслуховуванням інформації" з подальшими питаннями і відповідями. Відбулася дискусія з членами Нацради, які запропонували комітету "компромісний варіант" - дозволити їм продовжити роботу у нинішньому складі, дообравши одного з "четвірки" від Верховної Ради, при цьому голова Нацради Борис Холод, як вдалося дізнатися УП, заприсягнувся, що його відомство працюватиме "конструктивно" і ухвалювати "об'єктивні рішення".

Однак комітет вирішив по-своєму, і "смертний вирок" Нацраді звучить так: звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення визнати незадовільним, висловити недовіру його голові Борису Холоду, і всьому складу Ради.

До речі, депутати матимуть можливість вислухати звіт вже у п'ятницю, однак, голосування з цього питання відбудеться не раніше, ніж за два тижні, тобто через четвер.

Томенко вже зараз розіслав всім керівникам фракцій пропозиції з проханням подати своїх кандидатів на чотири місця від Верховної Ради. Вже до 8 липня такі списки повинні бути складені, і, як планує Томенко, до 12 липня узгоджені кандидатури будуть винесені на голосування.

Томенко передбачає, що висунення відбуватиметься за "принципом представництва", і не виключає, що декілька фракцій будуть висувати і відстоювати єдину кандидатуру.

Сам голова комітету з питань свободи слова поки уникає різких оцінок дій нинішньої Нацради. Пропозицію комітету він пояснює виключно політичною логікою. "Дико, коли за нового складу Верховної Ради діє старий склад Нацради. Адже там є представники партій, які навіть не представлені у нинішньому складі парламенту!", - говорить Томенко.

А ось про що Томенко поки що не говорить - це про сумнівні рішення нинішньої Нацради. Досі на пам'яті такі "доленосні" вердикти цього органу, як позбавлення ліцензії радіо "Континент" (для цього був використаний легальний формальний мотив, однак у політичній підоснові рішення мало хто сумнівається). У цьому ж ряді переділ інформаційного простору у регіонах на користь певних політичних сил, наприклад, відмова у продовженні лізензії вінницькій телестанції "Іштар". Інший приклад рішення, явно направленого на придушення опальних ЗМІ у регіонах, - закриття запорізької телекомпанії "Хортиця".

Але найяскравішим прикладом корисної діяльності нинішнього складу Нацради може служити боротьба з "Громадським радіо". Проти них чиновники використали власні прорахунки ініціаторів створення даного ЗМІ, канцелярську казуїстику, всю свою бюрократичну машину, явно виконуючи "вказівку" керівництва країни. До речі, щось надто багато кажуть про те, що деякі рішення продиктовані просто особистою користю членів, тобто грошима. Проте це все не доведено...

До небагатьох плюсів діяльності Нацради можна віднести зростання її авторитету як органу, а також "цінність" і значення їх рішень.

Не будемо зупинятися на окремих особах нинішнього складу - серед них є немало гідних людей - однак так трапилося, що обличчям цього органу є Борис Холод, людина, яка зазвичай не в змозі і двох слів зв'язати, щоб висловити свою позицію. Ну, дай Бог, що б це був його головний недолік. Борис Холод - вірний пес свого господаря, який вочевидь із задоволенням виконує його завдання, однак цієї особистої відданості останнім часом недостатньо, щоб займати таку посаду.

Швидше за все, доля його вирішена, і як передбачає багато експертів, його крісло займе Олександр Мартиненко, колишній прес-секретар президента. Ніхто не сумнівається, що і ця людина буде виконувати волю гаранта, однак робити це він буде набагато мудріше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування