Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Донецькі освоюють іракський ринок

П'ятниця, 21 червня 2002, 11:44
Серйозного конфлікту інтересів великих українських регіональних еліт на близькосхідному ринку не очікується

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" запропонувала уряду Іраку встановити безпосередні партнерські відносини, заявив представник ІСД Валерій Наумченко на зустрічі з іракською урядовою делегацією, яка перебуває з дводенним візитом на Донеччині. ІСД висловив готовність продовжувати співпрацю з Іраком за раніш укладеним договором з продажу труб і рельсів.

В свою чергу, голова іракської делегації віце-прем'єр Хікмат Аль-Азуі підкреслив, що бачить широкі перспективи для тісної співпраці двох країн, у тому числі і на регіональному рівні. За його словами, найближчим часом не виключено підписання прямих договорів між іракськими компаніями і українськими підприємствами на прямі поставки промислової продукції. І неабияку роль у такій співпраці Хікмат Аль-Азауі відвів Донбасу, де концентруються галузі промисловості, які цікавлять Ірак.

Аналізуючи наслідки зустрічі, експерти відзначають, що для співпраці з Іраком на недержавному рівні існууть певні перешкоди з боку Іраку. Так, у відповідності з діючими в Іраці правилами, українська фірма-експортер має, по-перше, бути зареєстрованою у Міністерстві торгівлі Іраку і, по-друге, знаходитись у відповідному реєстрі ООН. За інформацією керівництва ІСД, Індустріальний союз у реєстрі ООН не зафіксований.

Таким чином, зараз українсько-іракська співпраця між компаніями (у тому числі і ІСД) проводиться через посередників, що відповідають перерахованим вище вимогам. Як повідомив Валерій Наумченко, зараз посередником між ІСД і іракською компанією виступає турецька фірма, яка отримує відсотки від виконання ІСД контракту на постачання в Ірак залізничних рельсів.

Водночас спостерігачі констатують, що, обговорюючи питання розширення українсько-іракської співпраці, потрібно враховувати і внутрішньополітичні фактори. "Економічні контакти з Іраком дуже тісно пов'язані з політичним становищем навколо Іраку", - відзначив в інтерв'ю "Контексту" експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

"Саме тому, - підкреслив аналітик, - економічна співпраця з Іраком дуже вразлива. Тому Україні вигідніше не формалізувати співпрацю з Іраком міждержавними документами, а проводити її на рівні бізнес-структур. Так, минулого року, за інформацією Міністерства статистики, товарообіг з Іраком склав близько $140 млн, з яких майже $30 млн. склали торгівельні операції, проведені українськими металургами.

У той же час аналітики висловили певне здивування щодо обраної ІСД тактики проникнення на іракський ринок, що не передбачає протекціонізму з боку української влади. З одноку боку, таку самостійність ІСД спостерігачі пояснюють високим рівнем менеджменту цієї корпорації. З іншого - нездатністю украинської влади здійснювати грамотну протекціоністську політику щодо експорту товарів та послуг. "Теперішня агресивна маркетингова політика ІСД вкотре підтверджує, що регіональні групи впливу нівелюють роль органів влади, перетворюючи їх у лобістські структури власного бізнесу",- відзначають експерти.

Коментуючи можливість переорієнтації з європейського, російського і американського ринків, на яких Україна останнім часом почуває себе незручно через посилення конкуренції трубовиробників, застосовуючи санкції і запровадження квот безпосередньо стосовно українського виробника, Сергій Данилов відзначив, що іракський ринок навіть частково не зможе замінити для всієї трубної галузі західні ринки. І не в останню чергу з причини присутності на іракському ринку такого серйозного конкурента України як Росія.

Окрім того, підкреслює експерт, досвід роботи окремих компаній-експортерів на іракському ринку доводить, що "очікувати великої ефективності від такої співпраці не доводиться: одиниці компаній змогли закріпитися і "вижити" на іракському ринку". Головна причина, на думку пана Данилова, у системі економічних відносин, що склалася в Іраці, яка "занадто забюрократизована, побудована на особистих стосунках, на обов'язковому хабарництві, потребує великих зусиль, у більшості випадків економічно невиправданих, довгих очікувань".

Говорячи про конкуренцію на іракському ринку українських компаній з російськими, пан Кисельов не виключив, що ІСД зможе відвоювати свою нішу, про що свідчить зацікавленість Іраку у продукції, що виробляється корпорацією ІСД. "Скоріш за все, український капітал буде нарощувати свою присутність в енергетиці Іраку. Російські ж компанії сфокусують свої зусилля на нафтовидобувній галузі Іраку", - відзначив експерт Міжнародного інституту порівняльного аналізу Сергій Кисельов.

Сергій Кисельов не прогнозує особливої конкуренції з боку українських регіональних еліт у завоюванні іракського ринку. На його думку, близькосхідний ринок, на який перепрофілювались металурги і трубопромисловці після введення санкцій з боку Заходу та Росії, вже негласно розподілений. Про це свідчить, зокрема, домінуюча роль "дніпропетровської" групи впливу у переговорних процесах про поглиблення економічної співпраці з Іраном. Водночас, спостерігачі не виключають можливого зіткнення інтересів у ході освоєння таких ринків, як сирійський та йорданський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування