"Такі справи" можуть звинуватити, що вони відмивали брудні гроші під керівництвом Леоніда Кучми

П'ятниця, 21 червня 2002, 13:53
Відкритий лист автора книжки "Третій президент. Політичний портрет Леоніда Кучми" до героя цієї книжки – президента України.



Шановний пане президенте!

Хоча я і написав про Вас книжку, але, як Ви пам`ятаєте, ніколи до Вас не звертався і не зустрічався з Вами особисто. Мало того, відтоді я майже не писав про поточну політику. Чого ж це я раптом не просто знову звернувся до політики, а ще й одразу з відкритим листом до Вас?

Спонукала мене до цього вкрай драматична ситуація, яка склалася навколо видавничо - поліграфічного центру "Такі справи". Саме того видавничого центру, котрий 1997 року, не питаючи ні в кого дозволів і санкцій, надрукував моє незалежне дослідження про Вашу діяльність. Так само, як і я ні в кого не питався дозволу, коли писав ту книжку. До того і після того "Такі справи" з власної ініціативи спонсорували і видали значну кількість речей, пов`язаних з культурою й історією України.

А я так само з власної ініціативи зняв два документальні фільми і зробив ще кілька, як мені здається, цікавих і помітних речей. Кажу це не для того, щоб похвалитися. Просто хочу наголосити: ми чинили так, як і мають чинити вільні громадяни вільної країни, котрим нічого боятися за свої вчинки, якщо вони не порушують закон. Для мене очевидно, що саме діяльних й ініціативних громадян мусить підтримувати держава. Якщо вона не здатна на це, то принаймні не повинна заважати. Але мені у страшному сні не могло наснитися, що в незалежній Україні найінціативніші члени суспільства будуть зазнавати переслідувань.

20 червня для "Таких справ" могло б стати святковим днем. По кількох телеканалах, в тому числі і загальнонаціональних, показали репортаж з презентації унікальної пам`ятки слов`янської писемності "Велесової книги", яку видали "Такі справи". Я думаю, що президент фірми Сергій Данилов міг би почуватися іменинником і не тільки тому, що на його адресу під час презентації звучало безліч слів вдячності. Просто будь-яка цивілізована людина мала б за щастя бути причетною до подібного видання.

Але іменини Сергію зіпсував податковий начальник В.Дієсперов: за його вказівкою того ж дня фірмі заарештували банківські рахунки. На початку тижня на підприємство приходили люди, які останнім часом бувають там, мабуть, частіше від самого Данилова – група перевіряючих податківців. Разом з ними на фірму заявлялися здоровані з автоматами і в бронежилетах. Я бачив деякі сцени з того візиту, які працівники "Таких справ" зафіксували на відеокамеру, і мені ставало моторошно. Не від вигляду грізних автоматників. А від того, що їх використовують для розправи з тими, кого Ви, пане президенте, обіцяли підтримувати у своїй програмі і в своїх численних промовах.

Я маю на увазі представників середнього класу, які зробили капітали не крадіжками, а своїми мізками і горбами. Саме до таких належить і Сергій Данилов, котрий ще 1988 року розпочав фірму з нуля і зробив одним з найбільших поліграфічних підприємств України, обладнаним найсучаснішим устаткуванням. Я говорю про це так упевнено, бо стежив за становленням "Таких справ" ( і навіть певною мірою брав у ньому участь) з самого заснування фірми. А Сергій Данилов є моїм товаришем, якого я надто добре знаю, щоб повірити, ніби він зробився бандитом.

 
 
Через п`ять років після публікації моєї книжки про Вас, пане президенте, "Такі справи" надрукували книжку, присвячену ще одному політику. Цього разу вони виступили навіть не видавцями, а просто поліграфістами – виконали замовлення на друк брошури про Юлію Тимошенко. Треба сказати, фірма друкувала рекламу для усіх тих політичних сил, які зверталися до неї із замовленням – "За єдину Україну", "Наша Україна", "Озиме покоління", "Жінки за майбутнє" і ще якісь блоки й партії, усіх я просто не пам`ятаю. Обслуговуючи клієнта, "Такі справи" не цікавляться його політичними уподобаннями. Вони керуються тільки комерційним інтересом. Погодьтеся, пане президенте, це - принцип цивілізованого бізнесу. Якщо його порушувати, то Ви, завітавши, наприклад, до хімчистки, ризикуєте так і не почистити плями, якщо там працюватиме прихильник Тимошенко, Мороза або Симоненка.

Найцікавіше, що фірма неодноразово друкувала й для податківців, котрі жодного разу не пред`являли претензій до якості друку або до строків виконання їхніх замовлень. І ось претензії з`явилися. До "Таких справ" прибули чотирнадцятеро (!) представників податкових органів з метою перевірити діяльність фірми. Податковий десант висадився негайно після того, як вищезгадана брошура про Юлію Тимошенко з`явилася на ринку.

Як стверджують співробітники "Таких справ", перед вікнами їхньої бухгалтерії стояв автомобіль з мікрофонами спрямованої дії. Фірму з солідною репутацією прослуховували, ніби бандитське кубло. За одним з бухгалтерів встановили стеження, ніби за кримінальним злочинцем.

Це тривало цілий місяць. В результаті прес-служба ДПА зробила гучну заяву про те, що, мовляв, викрито активного учасника протиправних дій, учасника цілої мережі фірм, які займалися відмиванням брудних коштів під контролем Юлії Тимошенко. Мова йшла про "Такі справи". А тоді ще й сам голова ДПА добродій Азаров заявив журналістам щось аналогічне. Прочитавши ту заяву, почувши слова найвищого податкового начальника, не ознайомлена з ситуацією людина могла б припустити, що мафіозі з "Таких справ" ось–ось опиняться за гратами і сидітимуть там довго-довго.

Податківці таки подали до суду. Ви думаєте, пане президенте, що збирачі податків забезпечили суддів документами, які спонукали останніх розбирався в тонкощах відмивання "Такими справами" "чорних" капіталів? Ви думаєте, що служники Феміди з`ясовували нелегальний рух накрадених грошей, що його здійснювали "Такі справи"? Нічого подібного.

Азаровці після усіх грізних слів спромоглися тільки вимагати, аби суд визнав недійсною угоду про друк отієї самої брошури про Юлію Тимошенко. Оце й усе. Та й то суд залишив їхній позов без ухвали, оскільки не отримав належних доказів порушення закону.


 
Перевірки податкової: як це було
 
Протягом останніх шести місяців підлеглі добродія Азарова провели на "Таких справах" п`ять позапланових перевірок. Акт перевірки фірма отримала тільки за підсумками однієї з них. І оскаржує його в суді. З результатами інших перевірок фірму так і не ознайомили. Це при тому, що керівництво "Таких справ" неодноразово зверталося до податкових органів з відповідними запитами.

Я тепер розумію, чому нашу країну звинувачують у корупції, високій злочинності й інших смертних гріхах. Якщо відважні азаровці стільки зусиль спрямували і ще, на жаль, спрямують на боротьбу з підприємцями, котрі чесно роблять свою справу, то звідки ж податківці візьмуть сили, аби шукати реальних злочинців?

Чому ж азаровці влаштували таке ганебне полювання на відьом? Мені хочеться вірити, що вони ні від кого не отримували вказівок зацькувати "Такі справи" (Хоча на сто відсотків упевненим у цьому я бути не можу). Скоріше за все вони у час передвиборчої лихоманки вирішили, що надрукувати щось для Юлії Тимошенко можуть тільки контрольовані нею структури. Вони поспішили доповісти нагору, що нарешті зловили когось, хто за вказівками Тимошенко займається якимись незаконними оборудками.

І тепер азаровці мусять якось виправдати свої гучні заяви. І вони з усіх сил намагаються це зробити. Вони діють за відомим з комуністичних часів принципом – була б фірма, а справу ми їй пришиємо.

Я не впевнений, що завтра ДПА не заявить, ніби на "Таких справах" виготовляють наркотики. Або там створено бордель. Або друкують фальшиві гроші. Або… Зрештою, фантазія в азаровців багата. Не впевнений, що вони не влаштують проти фірми якісь провокації. Бо в протилежному випадку їм доведеться визнавати, що вони сіли в калюжу.

Та, власне, пане президенте, чому я звертаюся до Вас? Бо не думаю, що Ви були б зацікавлені в черговому скандалі, про який писала б міжнародна преса, який би жували внутрішні засоби масової інформації. Тим часом, безцеремонні дії азаровців призведуть саме до цього. Адже засновників і власників "Таких справ" аж ніяк не назвеш кроликами, котрі мовчки чекатимуть, що їх проковтне удав. Вони вміють захищатися і відстоювати свої інтереси. Тим більше за умови, коли совість їхня чиста й вони не мають чого боятися.

Отож, пане президенте! Закликаю Вас: втрутіться у цей конфлікт, зупиніть податківців, примусьте спрямувати їхню енергію на викриття справжніх злочинців, а не міфічних.

Якщо їх не зупинити, то ніхто в цій країні не зможе бути впевнений у завтрашньому дні. Навіть глава держави. За тієї атмосфери, яка зараз панує в бізнесі, немає гарантій, що який-небудь Ваш недоброзичливець не візьметься доводити, що "Такі справи" відмивали брудні кошти під керівництвом Леоніда Кучми. Тільки на тій підставі, що вони свого часу надрукували книжку про нього.

Юрій Луканов, журналіст, лауреат Премії імені Івана Франка Національної спілки журналістів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:35
Більш ніж половина новобудов в Україні мають судові процеси щодо земельних ділянок
11:33
ВАКС конфіскував у голови окупаційної адміністрації Запоріжжя 5 літаків, квартири та судно
11:32
Нащадки данського магната продають його унікальну колекцію: вони чекали на це 100 років
11:18
Українці стали у 6 разів частіше дарувати автомобілі
11:06
відеоДрони СБУ уразили дві нафтобази у Смоленській області РФ - джерело
11:05
У Бундестазі вимагають від Шольца дати Taurus Україні після схвалення допомоги Сенатом США
11:04
Держдеп США додав телемарафон у звіт щодо порушень прав людини
10:56
Німецька опозиція просить Сунака тиснути на Шольца щодо постачання Taurus Україні
10:51
Україна отримає понад 420 мільйонів євро допомоги від Данії на відбудову та енергетику
10:50
фото, відеоНа Одещині затримали чоловіка, який шпигував за ППО та наводив ракети на будівлі СБУ
Усі новини...