Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газотранспортний консорціум ударить по наших кишенях, вважають соціалісти

П'ятниця, 21 червня 2002, 14:26
Фракція Соцпартії у Верховній Раді засуджує наміри створити консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України із залученням до спільної діяльності європейських газових компаній, заявив у п'ятницю з трибуни парламенту соціаліст Микола Рудьковський.

Озвучуючи позицію фракції, він підкреслив, що газотранспортна система України відноситься до переліку об'єктів, які, згідно із законодавством, не можуть бути приватизовані або передані в управління.

На думку соціалістів, створення якого-небудь консорціуму в Україні можливе лише при наявності відповідної законодавчої бази, якої в Україні "поки що не існує".

Підкресливши, що у відповідності зі своїми програмними принципами фракція СПУ "виступала, і надалі буде виступати за розвиток взаємовигідної широкомасштабної співпраці України з усіма країнами, і, передусім, зі своїми сусідами", Рудьковський заявив, що створення газотранспортного консорціуму негативно відіб'ється на економічному стані України. Зокрема, за його словами, це може привести до зростання вартості газу втроє і збільшенню витрат, пов'язаних із його споживанням.

Депутат також висловив позицію соціалістів, що стосується того, що зовнішньоекономічні відносини, зокрема, із залученням місцевих інвестицій, не повинні "залежати від суб'єктивних думок будь-кого з представників держави". "Розвиток таких взаємовідносин повинен бути гласним, прозорим, зрозумілим для суспільства", - підкреслив Рудьковський у заяві від імені його фракції.

Крім того, він повідомив, що фракція наполягає на проведенні у вересні спеціального парламентського засідання, на якому буде заслуханий звіт уряду про його зовнішньоекономічну діяльність, залучення інвестицій, співпрацю з представниками бізнес-структур за кордоном. Якщо ініціатива соціалістів з проведення такого засідання не буде підтримана, це "буде означати підтримку втрати економічної незалежності України", відзначив він.

Як повідомлялося, 9 червня 2002 року президенти України і Росії Леонід Кучма і Володимир Путін підписали угоду про співпрацю у газовій сфері. Глави держави доручили урядам у стислі терміни підготувати до підписання угоду про стратегічну співпрацю, яка передбачає, зокрема, створення на паритетних умовах консорціуму з управління і розвитку газотранспортної системи України.

10 червня Кучма, Путін і канцлер ФРН Герхард Шредер підписали в Санкт-Петербурзі спільну заяву про співпрацю у використанні магістральних українських газопроводів і забезпеченні безперебійного постачання газу до європейських країн.

На розгляд Верховної Ради питання створення газотранспортного консорціуму може бути винесене у вересні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування