"Маленька копія режиму"…

П'ятниця, 21 червня 2002, 14:58
Часто буває так - доля людини вже вирішена, а вона про це не здогадується. У п'ятницю перед депутатами звітував голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод. Послухати його було одне задоволення - якщо не брати до уваги його бекання-мекання - помітно було, що Холод прагне завоювати довіру депутатів, від рішення яких залежить його доля.

"Дякую вам за прекрасне питання, я безкінечно вас поважаю, як, проте і всіх інших дуже-дуже поважаю… Ми звичайно ж зробимо все те, що від нас залежить, щоб відновити трансляцію… Ви собі уявити не можете, як пригноблюється українська мова… Я стою на позиції захисту вітчизняного виробника…" Всі ці фрази повинні були хоч трохи пом'якшити гнів законодавців проти Холода та його команди. Здається, не допомогло…

Ось що говорив Холод. По-перше, він вмовляв депутатів, що немає жодних підстав для зміни керівництва Нацради та її складу. По-друге, розповів про діяльність свого органу за звітний період. Безліч цифр, посилань і скарг на законодавство, пояснень, чому власне їх так не люблять...

Наприклад, постійні претензії до Нацради з приводу ліцензування Холод пояснює просто: "Якщо на 2,5 тис. заяв реально є можливість видати всього до 500 ліцензій, то, природно, 2 тис. інших претендентів залишаються незадоволеними". При цьому, оскільки законодавство не передбачає оскарження у судовому порядку рішень Нацради про визначення переможця конкурсів на отримання ліцензій на мовленння, він розглядає подібні дії як "тиск на Нацраду".

Підсумки такі: станом на 23 жовтня 2001 року Нацрада видала 77 ліцензій на право користування каналами мовлення. З них 13 ліцензій пройшли переоформлення; одна ліцензія видана на право користування системою "МІТРІС"; 2 ліцензії - на супутникове мовлення; 19 ліцензій видані для підтвердження рішень, прийнятих в 1997-1999 роках і 42 ліцензії видані ТРО, які стали переможцями конкурсних відборів у 2001 році.

А ось, що інкримінується Нацраді. Томенко перерахував наступні провинності - Нацрада не дотримується всіх законодавчих принципів своєї діяльності, "по-своєму" трактує законодавство України й упереджено ставиться до окремих ТРК. "Активна ринкова діяльність" Нацради привела до того, що її робота звелася до закриття ряду телерадіокомпаній на основі їх фінансового становища. При цьому Нацрада дивиться "крізь пальці" на порушення телекомпаніями норми про мінімально необхідну кількість продуктів національного виробництва.

При цьому Томенко готовий надати Генпрокуратурі деякі матеріали щодо діяльності Нацради. Він дав зрозуміти, що ці матеріали стосуються трансляції на УТ-1 ТРК "Ера", що належить Андрію Деркачу, і ролі у цьому Нацради.

Отже, Томенко і його комітет пропонують зняти Холода, замінити весь склад Нацради, у тому числі запропонувати президенту переглянути свою "четвірку", який у минулому році навіть висловився з приводу "закритості" процесу ліцензування Нацрадою.

Цю пропозицію збираються підтримати Соцпартія, "Наша Україна" і Блок Юлії Тимошенко. СДПУ(О), за плечами якої "Інтер", який, зокрема, продовжує мовлення російською мовою, пропонує дуже гладенке формулювання - "взяти до уваги".

Представник Соцпартії Бокий назвав Нацраду "маленькою копією режиму" і "інструментом розправи" з неугодними телерадіокомпаніями. Сергій Правденко (БЮТ) заявив, що у парламенту немає гарантій, що наступний склад Нацради буде кращим, але відставка нинішнього складу - "моральна оцінка" його діяльності.

Не зовсім зрозуміла позиція "Єдиної України" і комуністів, які не взяли участі в обговоренні звіту. В "Єдиній Україні" є зацікавлені люди, які мають своїх людей у Нацраді, і тому не зацікавлені у зміні його складу. Пінчук, Деркач і Волков і так вже витратили багато матеріальних ресурсів і часу на утримання окремих членів Нацради, щоб підтримувати зміни.

Звичайно ж нікому у Нацраді пропозиції щодо їх звільнення не до душі. Свіжоспечений член Нацради Олександр Мартиненко відразу заявив, що вираження недовіри парламентом своїй "четвірці" Нацради призведе до паралізації роботи цього конституційного органу. Півтора року тому, нагадав Мартиненко в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, через затримку з формуванням Нацради весь телерадіопростір України "управлявся у ручному режимі технічними службами".

"Більшої шкоди, ніж було завдано у той період телерадіопростору, не було. Згодом цю ситуацію довелося виправляти довго і болісно". Саме тому останні 1,5 року Нацрада працювала "у пожежному режимі, де-факто закріпляючи ситуацію, що склалася завдяки діям Держкомзв'язку та інших служб, від яких постраждало телерадіомовлення".

Мартиненко не забув, що парламент має право виражати довіру або недовіру своїй частині Нацради, але підкреслив, що "дуже б не хотів, щоб це відбувалося з політичних мотивів". У Нацраді повинні працювати професіонали, "якомога менше пов'язані з політичними партіями", вважає він.

Таким чином, очевидно, Мартиненко дав зрозуміти, що президент не має наміру міняти свою "четвірку". Почнемо з початку…

Підсумок роботи Нацради можна знайти тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News