Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Кучма збирає на Банковій команду ворогів

Субота, 22 червня 2002, 18:21
Геніальний мозок українського президента народив чергову комбінацію. Складається вона з трьох пальців і називається "накусі-викусі". Адресовано її новому главі адміністрації Кучми Вікторові Медведчуку.

Можна тільки уявити, наскільки сильно стиснув зуби керівник АП, коли читав свіжі розпорядження президента. День починався так добре: Кучма призначив Медведчуку одним із його заступників члена СДПУ(О) Олексія Іщенка, секретаріат адміністрації очолив Ігор Пачків, екс-керівник секретаріату першого віце-спікера Медведчука. Сюрприз був у третьому кадровому рішенні. Заступником глави адміністрації президента, керівником Головного управління з питань внутрішньої політики став 33-річний Валерій Хорошковський.

Красиво. Кучма не просто продовжує шматувати та перешивати свою канцелярію. Він узяв і врівноважив АП ще одним, третім центром впливу і амбіцій. Тепер Банкова дійсно нагадує банку. Зі скорпіонами. Донецькі в особі Льовочкіна, Медведчук як представник самого себе, та Хорошковський як синонім слова Пінчук.

Однак обмежувати характеристику лідера "Озимих" тим, що він є людиною зятя президента, було б неправильно. Хорошковський є таким собі політичним вундеркіндом - вже встиг повідомити про намір балотуватися в президенти. До того ж, Хорошковський, наприклад, взяв на себе левову частку суперзатратної кампанії "КОПів". Принаймні, так кажуть в штабі "озимих". І головне: Хорошковський є досить самостійним противником об'єднаної соціал-демократії. І пов'язано це не з ідеологічною несумісністю правих та есдеків.

Можливо, існує якась більш давня передісторія. На поверхні ж плаває конфлікт часів передвиборчої кампанії-2002.

Справа в тому, що однією з причин поразки "Команди озимого покоління" на виборах у самому блоці вважають вузьку телевізійну підтримку проекту. Вона обмежилася ICTV та СТБ Віктора Пінчука. "Озимих" просто не пустили на соціал-демократичне телебачення. Їм відмовили у рекламі на двох загальнонаціональних каналах. При тому, що телебачення відігравало для технологічного проекту дуже важливу роль: це був ключовий транспорт ідей від КОПів до їх виборця.

У той час ображений Хорошковський демонстрував зрозуміле обурення: як ці люди (так звані соціал-демократи) збираються жити далі; вони плодять ворогів під час передвиборчої кампанії, наче після виборів збираються емігрувати в іншу країну.

Протистояння між КОПами та СДПУ(О) пройшло по лінії політтехнологічного фронту. Українські вибори були змаганням особистостей: головного технолога есдеків Марата Гельмана з головним технологом "озимих" Юхимом Островським.

Крім конкуренції за електорат між цими дійсно непересічними людьми був ще негласний конфлікт на грунті стилів у роботі. Прийнято вважати, що Гельман є "чорним" технологом, який не цурається у роботі жорстких провокацій. В той же час Островський є ідейним – він уболіває за розвиток правих поглядів уже не один рік і начебто засуджує Гельмана за його нерозбірливість. Гельман же ідею Островського про "поколєніє рубєжа" вважає утопією.

Варто також додати, що обидва технологи перебувають у дружніх стосунках зі своїми замовниками. Тому неприязнь Хорошковського до Медведчука, і навпаки, cформована або підкріплена в тому числі обуренням їх найближчих радників.

У останні тижні перед 31 березня Гельман і Островський змагалися на одному електоральному полі – за голоси людей, які не мали чіткої позиції аж до дня виборів і шукали себе серед запропонованих на політичному ринку проектів. Це була молодь, люди нового типу мислення, підприємці. Обирали вони головним чином між КОПами і СДПУ(О). Оскільки виборець у інших фаворитів був доволі сталим.

Зрештою день голосування зафіксував поразку і "озимих", і соціал-демократів. Тепер же Кучма проводить політичну реінкарнацію невдах, проігнорованих виборцем. Вони активно повертаються у політичне життя. Віднині Медведчук і Хорошковський по-черзі будуть ходити до "гаранта".

Тепер лідер "озимих" в складному становищі – він, на відміну від Медведчука, обіцяв бути людиною "нового покоління" та зневажати придворні інтриги. З іншого боку, призначення дозволяє йому хоч якость закріпитися в українській політиці. Навіть якщо для цього "лідеру нового покоління" доведеться обслуговувати найбільш одіозного представника старої генерації.

Ситуація в адміністрації президента стає схожою на гру "Найслабша ланка". При тому, що компанія підібралася кремезна: і Медведчук, і Хорошковський поважають "залізо", вони обидва ходять у тренажерний зал, де активно качають біцепси.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування