Кучма виступив реаніматором ГУУАМ

Вівторок, 25 червня 2002, 11:52
Президент України Леонід Кучма переконаний в перспективності об'єднання ГУУАМ - Грузія, Україна, Азербайджан, Молдавія.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам після зустрічі з президентом Грузії Едуардом Шеварднадзе в понеділок у Стамбулі, куди прибув для участі в саміті глав держави Організації Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС).

"Переконаний, що цей союз має перспективи, він вже сьогодні дає результати", - сказав президент. За словами Кучми, ГУУАМ створювався "не на пустому місці". "Тому що ми самі зібралися і подивилися, що, перш ніж об'їжджати навкруги через величезну територію Росії, що є інший шлях з України, з країн Європейського Союзу через Грузію, через грузинські порти, Азербайджан, а далі в Центральну Азію - туди на південь".

За словами Кучми, в ході свого розвитку ГУУАМ "обростає іншими проектами". Він також повідомив, що саміт ГУУАМ пропонується в цьому році провести 18-19 липня в Ялті.

Кучма зазначив, що у нього поки немає документів про вихід Узбекистану з об'єднання. "Думаю, що це не остаточне рішення Узбекистану", сказав Кучма.

Разом з тим український президент підтвердив, що "кожна країна має право як на входження в який-небудь союз, так і на вихід".

Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко заявив в Стамбулі, що нота МЗС Узбекистану про ніби вихід з ГУУАМ була неточно інтерпретована. За його словами, Узбекистан не хоче виходити з ГУУАМ.

"За попереднім даними, узбецька сторона заявила, що перша нота, яка була направлена головуючому в ГУУАМі Азербайджану, була дещо інакше інтерпретована. Вони не збираються виходити з ГУУАМ, вони хотіли б брати участь в окремих заходах ГУУАМ - тих, які пов'язані з економічними справами і боротьбою проти тероризму", - зазначив міністр, додавши, що МЗС Узбекистану заявило, що "найближчим часом буде додаткова нота, яка дасть нову інтерпретацію".

"За попередньою інформацією, ми чекаємо, що такі роз'яснення надійдуть найближчим часом", - відзначив Зленко.

Як повідомлялося, 14 червня глава МЗС Узбекистану Абдулазіз Камілов заявив про вихід республіки з ГУУАМ, зазначивши, що на даному етапі для країни "найбільш важливими є економічні зміни в цій міждержавній організації". "Практика показала, що перш ніж реалізувати подібні регіональні проекти, треба вирішити низку питань внутрішнього і міждержавного характеру", - зазначив він. Глава МЗС також не виключив, що Узбекистан може відновити членство в цій організації, а Ташкент не відмовляється від інтеграційної політики.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування