Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вашингтон не чекає Україну в НАТО, а Брюссель - в ЄС

Вівторок, 25 червня 2002, 13:31
Провідний американський експерт Майкл МакФол, вважає, що Вашингтон не буде приділяти "пріоритетну" увагу питанню членства України в НАТО, а саме членство в Альянсі і в Європейському Союзі називає "далекою перспективою".

"Членство України в НАТО є далекою перспективою, і я думаю, що Вашингтон буде намагатися розтягнути цей процес", - сказав він в понеділок у Києві в ході круглого стола "Перспективи відносин Україна-Росія-США в світлі розширення НАТО".

МакФол пояснив, що під "розтяганням" він розуміє розширення відносин України з НАТО в форматі особливого партнерства, а не членства. "Скоріш за все, саме воно буде розширятися", - підкреслив експерт.

Кажучи про перспективу вступу України до Європейського Союзу, він зазначив, що США не має права голосу в цій організації, на відміну від НАТО. "Але я нещодавно був у Брюсселі і не бачив жодної людини в цій організації, яка б вважала, що в найближчі 10-20 років Україна може стати членом ЄС: мало хто говорить про можливість розширення ЄС за вже визначені межі", - сказав МакФол.

Експерт також висловив думку, що членство України в НАТО "абсолютно не передбачає автоматичного членства у другому клубі (ЕС)". "Членство в ЄС набагато складніше, ніж членство в НАТО, і я не дуже оптимістично розглядаю ці перспективи", - зазначив він.

Професор політичних наук МакФол є старшим науковим співробітником Інституту Гувера при Стенфордському університеті. Він консультував президента США Джоржда Буша напередодні зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Інтрфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування