Тимошенківці "копають" під Литвина

Вівторок, 25 червня 2002, 13:35
У Секретаріаті Верховної Ради України зареєстровано проект постанови про інформацію Генеральної прокуратури України, Державної податкової адміністрації України про розслідування обставин незаконного привласнення народним депутатом України Володимиром Литвином державної інтелектуальної власності на сотні мільйонів гривень, несплати податків в особливо великих розмірах, притягнення винних осіб до відповідальності та вживання заходів для відшкодування нанесених державі збитків.

Цей проект внесли 21 червня члени фракції Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов, Левко Лук'яненко і Віктор Таран.

6 березня Верховна Рада України підтримала депутатський запит Григорія Омельченка та Анатолія Єрмака до генерального прокурора України, голови Служби безпеки України щодо порушення кримінальної справи за фактом зловживання владою і службовим становищем главою адміністрації Президента Володимиром Литвином, головою Державної податкової адміністрації Миколою Азаровим та іншими службовими особами.

У запиті вимагається створити слідчо-оперативну групу із працівників Генпрокуратури та СБУ і провести повне, всебічне, об`єктивне розслідування усіх обставин ряду фактів, отриманих депутатами, зокрема підтримки Литвином та Азаровим фінансово-комерційної діяльності компаній "ТНК-Україна" і ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест", сприяння офшорній компанії "Асміс", перерахування валютних коштів у банки США. За результатами розслідування пропонується дати правову оцінку діям Литвина, Азарова та інших службових осіб, у діях яких є ознаки злочину.

Також депутати просять провести документальну ревізію фінансово-господарської діяльності ВАТ "ТНК", ПІІ "ТНК-Україна", ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест" та інших компаній, які входять до їх групи, "Альфа-груп" і "Альфа-нафта" за період їхньої роботи на українському ринку. Депутати просять перевірити, чи відповідає дійсності інформація про те, що службовці адміністрації Президента продали керівництву компаній "ТНК", ПІІ "ТНК-Україна", ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест" та інших компаній, які входять до їх групи, "Альфа-груп" і "Альфа-нафта" відомості, що становлять державну таємницю.

У запиті зазначається, що згідно з отриманою депутатами інформацією "ТНК" - "Альфа груп" готують фінансову базу для "просування" своїх кандидатів до Верховної Ради України на виборах 2002 року, а також лідера виборчого блоку "За єдину Україну!" Литвина на президентських виборах 2004 року.

Омельченко і Єрмак наголошують, що "ТНК" - "Альфа груп" володіють достатньою інформаційною (телевізійний канал "Новий канал") та економічною базою, що дає можливість впливати на політичні процеси в Україні в інтересах американського капіталу і тих, хто за ним стоїть.

В інформації, яку отримали народні депутати, є й інші факти незаконних дій службових осіб адміністрації Президента, які також потребують перевірки. До запиту додається лист Литвина до голови ДПА України Азарова, в якому він просить розглянути питання всебічного сприяння діяльності компанії "ТНК-Україна" та вжити заходів щодо розв`язання проблем з переведенням на певний рахунок банку "Зе банк оф Нью-Йорк" коштів від контракту між ПІІ "ТНК- Україна" та "Асміс-компані С.А".

У свою чергу Литвин назвав звинувачення на його адресу абсурдними, а Азаров заявив, що "змушений звернутися до Генеральної прокуратури з офіційною заявою про порушення кримінальної справи за фактом підробки офіційного документа (листа) і наклепу" на нього.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування