Для США Україна погана, тому що Кучма - "поганий хлопець"?

Вівторок, 25 червня 2002, 13:57
Американський політолог Майкл МакФол вважає, що при формуванні відносин з Україною і Росією американська адміністрація дуже багато уваги приділяє особистостям лідерів цих країн.

"Це стає великою проблемою у відносинах з Україною, і коли йдеться про політику, ми дуже багато уваги приділяємо особистостям. Джордж Буш говорив, що йому сподобався Путін, і він - гарний хлопець, отже, Росія - гарна країна. Кучма - поганий хлопець, і Україна - погана країна", - зазначив політолог в понеділок у Києві під час круглого столу "Перспективи відносин Україна-Росія-США в світлі розширення НАТО".

МакФол (Michael McFaul) висловив думку, що зараз США часто застосовують практику подвійних стандартів відносно питання демократії в пострадянських країнах. "Росія може дозволити собі ігнорувати певні демократичні інститути, оскільки на сьогодні найголовніші питання - боротьба з тероризмом.

Але коли в адміністрації президента США йдеться про Україну, а не про Росію, там починають говорити про демократію, цитуючи великий список порушень демократії в Україні: це і питання, пов'язане з вбивством журналіста Георгія Гонгадзе, і питання референдуму, і продаж зброї Македонії, і оборудки з Іраком", - сказав він.

Політолог зазначив, що український уряд "дуже невдало пояснює свою позицію з цих питань". "У питанні з Гонгадзе ваш президент дуже погано спрацював в плані паблік-рілейшенс, і єдине, що в Вашингтоні знають про Україну - це країна, де вбивають журналістів, і ніхто не дивиться, що сталося насправді ", - підкреслив МакФол.

За його словами, відсутність зустрічей лідерів США і України є частиною цієї політики. "У адміністрації Буша вважають, що якщо ми зараз будемо проводити двосторонні зустрічі з Кучмою, то це буде виглядати як заохочення в той час, коли він нічого не робить, щоб вирішити ці проблеми з демократією", - сказав політолог.

"Це короткозора частина нашої політики щодо України, тому що в питанні побудови громадянського суспільства, економічного зростання у вас набагато більше успіхів, ніж в Росії, але, на жаль, інформація про це не доходить до Вашингтона", - підкреслив Макфол.

Він також вважає, що Україна в плані інтеграції в НАТО і ЄС повинна скористатися хорошими відносинами, що постали між США і Росією. "Інтеграція неминуча, і хороші відносини України з Росією і Росії з США створюють ще одну можливість для України посилити інтеграційні процеси. І цю можливість треба використати зараз, оскільки ніхто не знає, якими будуть відносин США з Росією через 2-3-4 роки", - відзначив МакФол.

Політолог висловив думку, що відносини Росії з НАТО в форматі "19+1" є результатом "теплих відносин Буша і Путіна, але не дуже глибоких".

Майкл МакФол, зокрема, є представником в Росії Фонду Карнегі - авторитетної американської громадської організації.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News