Уряд Кінаха необхідно відправляти у відставку - "соціологи"

Вівторок, 25 червня 2002, 16:01
57,1% компетентного та поінформованого у політиці населення України переконане, що уряд Анатолія Кінаха потрібно відправляти у відставку. Такі результати опитування громадської думки оприлюднили на прес-конференції генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби Микола Михальченко та заступник гендиректора Олександр Вишняк.

За їхніми словами, усього Всеукраїнською соціологічною службою було опитано 1880 респондентів, але при аналізі результатів опитування відповіді розподілялися на 3 групи: перша група - всі опитані; друга група - поінформовані в політиці, тобто ті, хто не рідше одного разу на тиждень читає у пресі статті на політичні теми (47,8% усіх опитаних); і третя група - інформовані та компетентні громадяни, які є, на думку соціологічної служби, носіями громадської думки (1,6% усіх опитаних).

Як стверджують учасники прес-конференції, опитування показало, що у ставленні громадян до прем'єр-міністра серед усіх опитаних та серед поінформованих у політиці спостерігається баланс прихильників діючого прем'єра і тих, хто виступає за відставку уряду і формування нового Кабінету.

Але серед "лідерів думки" - найбільш компетентних громадян - переважають прихильники відставки, зазначають соціологи. Зокрема, серед усіх опитаних лише 36,2% вважають, що уряд необхідно відправити у відставку і сформувати новий уряд; серед поінформованих у політиці до цього схиляються 49,7%; серед компетентних у політиці - 57,1%.

Серед усіх опитаних 21,2% вважають, що потрібно залишити нинішнього прем'єра та уряд без змін, серед поінформованих у політиці з цим погоджуються 30%, серед компетентних - 28,6%. Водночас серед усіх опитаних, тих, хто вважає, що необхідно залишити Кінаха і внести зміни до складу Кабміну, - 15,4%, серед поінформованих у політиці до цього схиляються 20,3%, серед компетентних у політиці - 10,7%.

Соціологи роблять висновок, що Кінах програє у боротьбі за позицію "лідерів думки". Як підкреслив Вишняк, це означає, що антиурядові настрої йдуть не від народної маси, яка налаштована до діючого прем'єра більш-менш лояльно, а саме від політичної еліти, яка ініціює питання відставки.

Водночас Вишняк прогнозує, що до осені відставки уряду Кінаха не буде. А восени, за його словами, боротьба загостриться. Вишняк висловив впевненість, що до нового року цей склад уряду "не доживе". Він також зазначив, що за рік до президентських перегонів влада має визначитись із наступником президента, який повинен буде й очолити уряд.

Опитування було проведено з 23 травня по 4 червня 2002 року в усіх областях України, АРК та м.Києві.

Від УП. Організація, яку очолює пан Михальченко, стала відомою під час останніх виборів до парламенту, коли пропагувала могутню перемогу "Єди" за завданням Банкової.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...